• Business

    Το μυστικό της Σαουδικής Αραβίας για να σαρώσει τις αγορές


    Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός ευρέως προγράμματος μεταρρυθμίσεων, γνωστό και ως “Όραμα 2030”, το οποίο θα κάνει σαρωτικές αλλαγές για να διευρύνει την οικονομία της χώρας. Σκοπό έχει να παύσει την απόλυτη εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως αναφέρουν και τα κρατικά μέσα επικοινωνίας.

    “Ελπίζουμε οι πολίτες να συνεργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα όλοι μαζί το ‘Οραμα 2030”, είπε ο Βασιλιάς Salman σε μια σύντομη ανακοίνωσή του στην κρατική τηλεόραση.
    Ο Πρίγκιπας Διάδοχος Mohammed bin Salman ανακοίνωσε σχέδια αναμόρφωσης του βασιλείου σε μια διεθνή επενδυτική δύναμη και να ξεκόψει την εξάρτηση από τις εξαγωγές αργού ως το 2020.

    Ο Πρίγκιπας Mohammed, γιος του Βασιλιά Salman, διατελεί επίσης και Υπουργός Αμύνης αλλά και επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου της χώρας, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ως διάδοχος του θρόνου. Το σχέδιο της κυβέρνησης αναγνωρίζει το ότι μια οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

    ap_880867772134
    Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman

    “Πιστεύω ότι αν μέχρι το 2020 το πετρέλαιο τελειώσει, θα μπορούμε να επιβιώσουμε”, είπε ο Πρίγκιπας Mohammed. “Το χρειαζόμαστε, αλλά από το 2020 θα μπορούμε να ζούμε και χωρίς αυτό”.

    Ως μέρος του Οράματος 2030, το Public Investment Fund που ελέγχεται από το κράτος, θα έχει αναδιοργανωθεί για να αποτελέσει για τη Σαουδική Αραβία κόμβο επενδύσεων στο εξωτερικό, κυρίως με το να συγκεντρώνει χρήματα από τις πωλήσεις μετοχών του εθνικού πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco.

    “Έχουμε αναδιοργανώσει το fund”, είπε ο Πρίγκιπας. “Προσθέσαμε νέα κεφάλαια στο fund και επιδιορθώσαμε τα προβλήματα των άλλων κεφαλαίων που το Public Investment Fund ήδη περιέχει, τόσο σε επίπεδο εταιρειών όσο και άλλων projects. Τα αρχικά δεδομένα λένε ότι το fund ελέγχει πάνω από το 10% της παγκόσμιας επενδυτικής χωρητικότητας”.

    Ένα πρόγραμμα πράσινης κάρτας θα εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να δώσει τη δυνατότητα σε ομογενείς Σαουδάραβες και Μουσουλμάνους να ζήσουν και να δουλέψουν σε βάθος χρόνου στη χώρα, ως μια προσπάθεια ανανέωσης του εσωστρεφούς βασιλείου, σύμφωνα με τον Πρίγκιπα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/i-idiki-anamenoun-xespasma-stin-timi-tou-chrisou/40640

     



    ΣΧΟΛΙΑ