• Business

    Το καυτό επενδυτικό προϊόν που θα αφανίσει τα αμοιβαία κεφάλαια


    Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν δημοφιλή επενδυτική επιλογή πολλών συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων εδώ και δεκαετίες, παρέχοντας ένα λιγότερο επίφοβο τρόπο στον κόσμο να αυξήσει τα κεφάλαιά του.

    Ήρθε, όμως, η στιγμή που τα χαμηλού κόστους διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) θα αποτελούν τη σίγουρη επιλογή εν αντιθέσει με τα κλασσικά αμοιβαία, σύμφωνα με τον Meb Faber της Cambria Investment Management.

    «Είναι μονόδρομος», λέει ο Faber. «Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν πολύ baggage … και ακόμα τα τρέχουν οι ενεργοί managers, πράγμα που σημαίνει ότι χρεώνουν παραπάνω. Από την ώρα που θα πας από μια υψηλού κόστους, ασύμφορη φορολογικά επιλογή σε μια χαμηλού κόστους συμφέρουσα, δε γυρίζεις πίσω».

    Τα ETFs είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επενδυτικές επιλογές στις αγορές τώρα. Λόγω του γενικά χαμηλότερου κόστους από τα κλασσικά αμοιβαία κεφάλαια, την τελευταία δεκαετία τα ETFs έχουν ανέβει από τα 230 δισεκ. δολάρια σε κεφάλαια στα περίπου 4 τρισεκ. δολάρια στις αρχές του 2016 και δε φαίνεται αυτό να σταματάει.

    Τα αμοιβαία κεφάλαια βέβαια είναι ακόμα μεγάλη αγορά, με περίπου 16 τρισεκ. Δολάρια, σύμφωνα με το group Investment Company Institute.

    Ο ίδιος ο Faber πιστεύει ότι τα ETFs μπορούν να πάρουν τη θέση των αμοιβαίων κεφαλαίων και ότι μέχρι το 2020 τα κεφάλαια θα επενδύονται σε αυτά αντί για τα κλασσικά αμοιβαία.

    Ο λόγος που δεν προχωράει ακόμα αυτό δεν είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πιο πολύ για τα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά η θεσμική αδράνεια στις επενδύσεις.

    Ο Faber δηλώνει ότι «οι στατιστικές δείχνουν ότι ο μέσος επενδυτικός σύμβουλος που είναι στο χώρο τουλάχιστον 10 χρόνια, δίνει κάπου 200 διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια στους πελάτες του. Επειδή κάποιος έρχεται και πουλάει και λέει ‘Αυτό είναι καλή ιδέα’, τα βάζει σε λογαριασμούς πελατών, τα ξεχνάει και δεν τα ξαναπουλάει αν δεν πεθάνει ο πελάτης ή μετακομίσει… Και έτσι καταλήγεις με μια σαλάτα αμοιβαίων κεφαλαίων επειδή έχουν τόσα πολλά που στο τέλος δεν ξέρουν τι έχουν».

    Σταδιακά, είπε ο Faber, θα γίνει η ώθηση.

    «Είναι μια διαδικασία γενεών γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια πωλούνται», λέει ο Faber.

    Συνεχίζει λέγοντας ότι «Είναι μονόδρομος αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Εννοώ, συμβαίνει αυτό το μήνα, αυτό το τρίμηνο αυτό το έτος, αλλά δε θα γίνει εκτός αν οι γονείς μας και οι παππούδες μας είτε πεθάνουν είτε μας μεταβιβάσουν τα κεφάλαια και αυτά πωληθούν και κανείς δε γυρνάει στο να πληρώνει 2% συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι είναι ένα trend που θα συνεχιστεί».

    Και ενώ υπάρχει γενικότερος σκεπτικισμός γύρω από τα ETFs, κάποιοι ανησυχούν ότι θα αλλοιώσουν ή θα στεγνώσουν τη ρευστότητα σε βασικές αγορές – ο Faber δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα επενδυτικά οχήματα.

    «Αν 10 δισεκ. δολάρια πάνε σε ομόλογα υψηλής απόδοσης, τότε αυτό, έτσι όπως είναι η φύση των ροών, θα αλλάξει την κεφαλαιακή κατηγορία, αλλά όχι απαραίτητα με αρνητικό τρόπο», είπε ο Faber. «Στην τελική (τα ETFs) είναι απλά μια επιλογή, οπότε ποιος ξέρει – ίσως κάποιοι να εφεύρουν κάτι άλλο. Αλλά θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ καλή επιλογή για τις περισσότερες κατηγορίες κεφαλαίων», καταλήγει.

    Τα αμοιβαία κεφάλαια πέθαναν.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/dnt-to-brexit-mpori-na-prokalesi-sovari-zimia-stin-pagkosmia-ikonomia/37755

     



    ΣΧΟΛΙΑ