• Business

    To Fox News πληρώνει 787,5 εκατ. ευρώ στην Dominion του ελληνοκαναδού Τζον Πούλος για τους ισχυρισμούς περί «νοθείας» στις εκλογές

    • NewsRoom


    Το ποσό των 787,5 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στην εταιρεία Dominion του Ελληνοκαναδού Τζον Πούλος,  για τους ισχυρισμούς  περί «νοθείας» στις εκλογές του 2020.

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στο Fox News και την εταιρεία ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion (Voting Systems) ήρθε λίγο πριν την έναρξη της δίκης στο Ντέλαγουερ. Την είδηση ανακοίνωσε ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του Fox News.

    «Το Fox News συμφώνησε να πληρώσει 787 εκ. δολάρια στα πλαίσια διακανονισμού, μετά την άσκηση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση από την Dominion. Η πληροφορία αυτή προοέρχεται από τη Wall Street Journal. Με τον διακανονισμό αποτρέπεται η εκδίκαση ισχυρισμών ότι στο Fox, οι παρουσιαστές και οι προσκεκλημένοι του, είχαν δώσει βήμα σε αιτιάσεις σχετικά με την τεχνολογική αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, στις εκλογές του 2020», ανέφερε ο παρουσιαστής.

    Το 2020, το Fox News, υιοθετώντας εν μέρει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί «νοθεία» στις εκλογές, είχε αναφερθεί στην εταιρεία του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία. Η Dominion κατήγγειλε το δίκτυο πως λειτουργούσε ως προπαγανδιστής υπέρ του Τραμπ, ζητώντας αποζημίωση 1,6 δισ. ευρώ.

    Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο 92χρονος επικεφαλής του Fox News Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλα ηγετικά στελέχη του καναλιού γλυτώνουν την …ταλαιπωρία να εμφανιστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για να απαντήσουν σε επίμονα ερωτήματα που αφορούν εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης, αναφέρει η Deutsche Welle.

    Ο επικεφαλής της Dominion, Τζον Πούλος, κάνει λόγο για έναν «ιστορικό συμβιβασμό», ενώ ο δικηγόρος του Τζάστιν Νέλσον δηλώνει ότι «προέχει η αλήθεια ενώ το ψεύδος δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες». Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Εναντίον του Fox News εκκρεμεί μία ακόμη προσφυγή της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Smartmatic. Αλλά και η Dominion έχει καταθέσει άλλες αγωγές εναντίον των αμερικανικών δικτύων Newsmax και OAN, καθώς και εναντίον παλαιών συνοδοιπόρων του Τραμπ, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο υπερσυντηρητικός ακτιβιστής Μάικ Λίντελ.

    Όσο για το Fox News, ο καθηγητής Κολιανέζι θεωρεί ότι «από τη μία πλευρά παραδέχεται πως ορισμένες εκτιμήσεις του για την Dominion ήταν λανθασμένες, από την άλλη πλευρά δεν απολογείται με έμφαση. Δεν δίνει την αίσθηση ότι έχει υποστεί ήττα στο δικαστήριο. Αλλά σε τελική ανάλυση, μιλάμε για σχεδόν 800 εκ. δολάρια, ένα σημαντικό ποσό για μία εταιρεία όπως η Dominion…»

    Ποιος είναι ο Τζον Πούλος

    Ο Τζον Πούλος είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και MBA από το INSEAD. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dominion Voting. Γνωρίστηκε με τον Τζέιμς Χούβερ κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου επιχειρηματικού εγχειρήματος στη Sillicon Valley και μαζί καθιέρωσαν έναν φιλόδοξο στόχο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ψηφοφορίας που θα ήταν αρκετά διαφανές ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη και των πιο δύσπιστων κριτικών.

    To 2010 επιλέχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους 40 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών του Καναδά. Το 2013 του  απονεμήθηκε το Ιωβηλαίο Βραβείο Queen’s Diamond για το φιλανθρωπικό του έργο και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 40  επιχερηματίες κάτω των 40 ετών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Ο Πούλος έχει πλούσια τεχνογνωσία σε εταιρικές βιοεπιστήμης, έχοντας εργαστεί για 38 χρόνια για την AbbVie και την Abbott.

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση πολυάριθμων εξαγορών, συνεργασιών και συναλλαγών, οι οποίες ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του φαρμακευτικού χαρτοφυλακίου Abbott/AbbVie.

    Εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος της Dominion Voting, ο Πούλος είναι επίσης Πρόεδρος της GNK Advisors, μιας εταιρείας συμβούλων επιχειρηματικής ανάπτυξης, και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Faron Pharmaceuticals Oy.

    Είναι ενεργό μέλος της YPO και μέρος μιας συμμαχίας ελληνοκαναδών επιχειρηματιών που μοιράζονται έναν κοινό στόχο να διατηρήσουν την κληρονομιά τους.



    ΣΧΟΛΙΑ