• Business

    Το Δημόσιο πάει στο… «σύννεφο», G-Cloud, RΕ-Cloud και H-Cloud, αλλά και Microsoft, Amazon, Google…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πρακτική Cloud First Policy, προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους από όλους τους φορείς του Δημοσίου με την υποχρέωση χρήσης των κεντρικών υποδομών κυβερνητικού νέφους (G-Cloud), του κυβερνητικού νέφους τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RΕ-Cloud) και του κυβερνητικού νέφους τομέα Υγείας (H-Cloud) αλλά και υποδομών public cloud από πιστοποιημένους παρόχους, θεσμοθετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πρόκειται για ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

    Στο G-Cloud που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) θα εγκατασταθούν έως την 01.01.2022 όλες οι κεντρικές ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν όλα τα υπουργεία (εκτός του Υγείας) τα Ν.Π.Δ.Δ. (εκτός των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας) οι Ανεξάρτητες Αρχές και η Κ.τ.Π. Α.Ε. και αφορούν σε συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες και τη δημόσια διοίκηση.

    Στο Η-Cloud που διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) θα εγκατασταθούν έως την 1.1.2023 όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Υγείας, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που αφορούν σε επεξεργασία ιατρικών δεδομένων, καθώς και σε συναλλαγές ιατρικής φύσεως πολιτών.

    Στο RE-Cloud που διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) θα εγκατασταθούν έως την 1.1.2023 όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και οι εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα.

    Εκτός από τις υποδομές του ελληνικού δημόσιου η ΓΓΠΣΔΔ, η Η.ΔΙ.Κ.Α. και η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. θα πραγματοποιούν διαγωνισμούς για την προμήθεια υπηρεσιών Cloud από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, Microsoft, Amazon και Google κλπ.

    Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται τα διαβαθμισμένα συστήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Εξωτερικών, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και τα συστήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    Ακόμη, με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την προώθηση της χρήσης του Cloud από την ελληνική δημόσια διοίκηση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει και υλοποιεί ψηφιακή αγορά (digital marketplace) υπηρεσιών και εφαρμογών Cloud στην οποία εγγράφονται οι φορείς του δημοσίου και οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud, οι οποίοι αναρτούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα κόστη προμηθειών.

    Επίσης, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας εξοπλισμού του δημοσίου στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης τηρείται μητρώο πληροφοριακών και επικοινωνιακών υποδομών και συστημάτων του λογισμικού των φορέων του δημοσίου καθώς και των κατηγοριών αρχείων και δεδομένων που χρησιμοποιούν ή τηρούν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ