• Business

    Χαμένοι και κερδισμένοι προορισμοί το φετινό καλοκαίρι


    Η Πελοπόννησος, η Μαγνησία, η Εύβοια, και μικρά νησιά όπως η Σέριφος, η Μήλος κέρδισαν το στοίχημα του τουρισμού  αυτό το «περίεργο» καλοκαίρι, που η δυναμική του περιορίστηκε στο πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου και πέτυχαν πληρότητες της τάξης του 70% και 80%.

    Αντίθετα, οι δημοφιλείς προορισμοί, «κτυπήθηκαν» από τον περιορισμό των αεροπορικών πτήσεων και βρέθηκαν αντιμέτωποι με πληρότητες τόσο χαμηλές, που θύμιζαν αφίξεις… Απριλίου παρελθόντων ετών.

    Η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως, που άλλες χρονιές δεν προλάβαιναν να υποδέχονται τσάρτερ, φέτος ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά μέσα στο Σεπτέμβριο. Ίδια η εικόνα και στη Χαλκιδική, που ευελπιστούσε σε ικανές πληρότητες, λόγω του οδικού τουρισμού.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο μόλις που άγγιξαν τις 300.000 επισκέπτες τον Ιούλιο (113.000) και τον Αύγουστο (190.000).

    Τον Ιούλιο και μέχρι τις 15 Αυγούστου στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Μύκονος, Σαντορίνη) προσγειώθηκαν 470.000 τουρίστες.

    Και κει που η Σαντορίνη υποδεχόταν σχεδόν 30.000 τουρίστες τη μέρα (μαζί με τις αφίξεις από τα κρουαζιερόπλοια) φέτος δέχθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου 30.000 τουρίστες και η Μύκονος 36.000.

    Η κατάσταση στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής- Αργοσαρωνικού, είναι απογοητευτική με τις πληρότητες το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου να είναι στο -49,2%, η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε κατά 25% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο στο -62%. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας λόγω του lockdown έμειναν κλειστά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Όταν άνοιξαν τον Ιούνιο οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 25% και τον Ιούλιο στο 36%. Ενώ η μέση τιμή μειώθηκε κατά 43% τον Ιούλιο.

     Και ενώ οι αλλοδαποί τουρίστες προτίμησαν να μην μετακινηθούν λόγω της πανδημίας και ο εσωτερικός τουρισμός δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού «δούλεψαν» και γέμισαν τα δωμάτια στα νησιά των Κυκλάδων, όμως ο τζίρος των επισκεπτών ήταν χαμηλός, καθώς η κατανάλωση τους περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα.

    Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις και το 2020 ο τζίρος δεν θα ξεπεράσει το 10%, λένε χαρακτηριστικά στο mononews.gr ξενοδόχοι.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ