• Business

    Τιμές ρεύματος: Νέο ρεκόρ στη χονδρική – Φόβοι για τιμολόγια «φωτιά» από Νοέμβριο

    Θεόδωρος Σκυλακάκης., Υπουργός Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης., Υπουργός Ενέργειας


    Αυξάνεται η ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος τον επόμενο μήνα, καθώς συνεχίζεται το ράλι στη χονδρεμπορική αγορά.

    Ειδικότερα, χθες, νέα άνοδο σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στo Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα διαπραγματεύονται σήμερα Τρίτη στα 168 ευρώ/MWh από τα 127 ευρώ/MWh την προηγούμενη μέρα.

    Η μεγάλη άνοδος συνδέεται με τη μικρή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που λόγω έλλειψης αέρα και ήλιου στο σύνολο της χώρας ήταν μόνο το 22%.

    Στο μείγμα παραγωγής 43,4% έχει το αέριο, 22% οι ΑΠΕ, 12,1% τα υδροηλεκτρικά, 9,7% οι εισαγωγές και 9,3% ο λιγνίτης.

    Την ίδια στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται κοντά στα 51 ευρώ/MWh, ενώ η αντίστοιχη των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα 84 ευρώ/τόνο.

    Η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, με τις τιμές αυτές βρίσκεται στη δεύτερη  θέση των αγορών της Ευρώπης, ενώ τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη έχουν οι διασυνδεδεμένες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στα 172,5 ευρώ/MWh, ενώ τις χαμηλότερες τιμές έχουν Ισπανία και Πορτογαλία με 107 και 108 ευρώ/MWh.

    H υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής –πάνω από 43% και η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ είναι οι παράγοντες που κρατάνε ψηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και οι οποίοι θα κρίνουν την πορεία της και το επόμενο διάστημα.

    Η αυξημένη συμμετοχή των θερμικών μονάδων στο ενεργειακό μίγμα, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και μια θερμική μονάδα να μπει σε ψηλή τιμή στο τέλος και να αυξήσει την τιμή.

    Τσουχτερές τιμές στα τιμολόγια τον επόμενο μήνα

    Οι φόβοι για τις τιμές Νοεμβρίου αυξάνονται, καθώς σε 4 ημέρες οι εταιρείες προμήθειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους με βάση την εκτίμησή τους για τις τιμές χονδρεμπορικής τον επόμενο μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εταιρείες προμήθειας ανακοινώνουν τις τιμές των τιμολογίων τους κάθε μήνα για τον επόμενο, προβλέποντας το κόστος ενέργειας και αναλαμβάνοντας το ρίσκο αν κινηθούν υψηλότερα από την πρόβλεψή τους.

    Καθώς οι τιμές Οκτωβρίου διαμορφώνονται υψηλότερα, από τις προβλέψεις τους,  οι αυξήσεις στις προβλέψεις του Νοεμβρίου είναι αναπόφευκτες.

    Οι αυξήσεις των τιμών πυροδοτούνται από την ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αύξηση στην τιμή φυσικού αερίου που μπορεί να προκαλέσουν.

    Τα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF δείχνουν έναν χειμώνα με τσουχτερές τιμές, και για τον Δεκέμβριο κυμαίνονται πάνω από τα 57 ευρώ ανά MWh και τον Ιανουάριο πάνω από 58,5 ευρώ ανά MWh.

    Το φυσικό αέριο παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και κάθε μικρή ή μεγάλη αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κύκλοι της αγοράς ενέργειας βλέπουν τις τιμές ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και κατ’ επέκταση και στους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ακολουθούν ανοδική τροχιά, όχι μόνο το Νοέμβριο αλλά και τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι πρέπει να δηλώσουν εκπομπές άνθρακα μέχρι τέλη Οκτωβρίου, αλλιώς… πρόστιμο

    Πώς οι χειρισμοί του ΑΔΜΗΕ οδήγησαν σε μπλακ άουτ τις ΑΠΕ

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυστηρότερο πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – Πώς θα εντοπίζονται



    ΣΧΟΛΙΑ