• Business

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυστηρότερο πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – Πώς θα εντοπίζονται

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας - Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας – Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ


    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Μετά τη σύσκεψη με τη ΡΑΑΕΥ που πραγματοποιήθηκε χθες συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας, ώστε να μην επιτρέπεται να ηλεκτροδοτείται ανεμπόδιστα όποιος αλλάζει εταιρεία αφήνοντας χρέη στην προηγούμενη.

    Στις προτάσεις της ΡΑΕΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας, συμπλήρωσε την ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για τους καταναλωτές δηλαδή που δημιουργούν οφειλές κατ΄εξακολούθηση στις εταιρείες προμήθειας και αλλάζουν εταιρεία για να μην τα πληρώσουν.

    Η απόφαση του υπουργού είναι να ληφθούν μέτρα, ώστε να εντοπίζονται τα ΑΦΜ που παρουσιάσουν τέτοιες  συμπεριφορές συστηματικά, ελέγχοντας τα δεδομένα τους για τα τελευταία πέντε χρόνια. Εφόσον διαπιστώνονται τέτοιες τακτικές, αν οι οφειλές δεν εξοφληθούν δεν θα δίνεται δυνατότητα ρευματοδότησης.

    Τι πρότεινε η ΡΑΕΕΥ

    Η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής αφορά  δύο μέτρα, α) το flagging και β) τις αποκοπές.

    Το flagging είναι η γνωστοποίηση σε όλους για την ύπαρξη οφειλών.

    Δηλαδή θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία, να  ενημερώνει το σύστημα Θαλής στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές του και σε αυτή την πληροφορία να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι προμηθευτές.

    Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται, που θεωρείται και το πιο αποτελεσματικό, είναι οι αποκοπές.

    Θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο πελάτης που αποχωρεί αφήνει οφειλές, αν αυτός παρότι έχει ενημερωθεί αρνείται να διακανονίσει τα χρέη του, και άρα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, να ζητήσει την αποκοπή του από το ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και αν αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται έκρηξη στις τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

    Αγωνία για τις τιμές στο ρεύμα – Φτιάχνουν νέο τιμολόγιο, αναστάτωση στην αγορά

    Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές και αλλάζουν προμηθευτή



    ΣΧΟΛΙΑ