• Business

    Τηλεργασία: Δίμηνη παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την εξ αποστάσεως εργασία

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Παρατείνεται για δύο μήνες η τηλεργασία σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Υπενθυμίζεται οτι στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την εξ αποστάσεως εργασία που ισχύει λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφτηκε δίμηνη παράταση, προκειμένου να ισχύσει το ιδιο καθεστώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

    Με αυτό τον παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο παρατείνεται μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

    Έτσι οι εργοδότες που, έως τις 30/9/2020, καθορίσουν, με απόφασή τους ότι, η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον, προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Στο μεταξύ νέο πλαίσιο για την τηλεργασία προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας ρυθμίζοντας τους όρους τις προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία η οποία συμφωνείται κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη και του εργαζομένου. Στην σχετική διάταξη αναφέρεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Επίσης απαγορέυεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστημα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου σκοπού.

    Στην περίπτωση δε που ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.



    ΣΧΟΛΙΑ