• Business

    Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης σε Παρίσι και Βερολίνο

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Πακέτο» μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών κινήτρων θα περιλαμβάνει η «βαλίτσα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία του, την πρώτη από την εκλογή του στις 7 Ιουλίου 2019.

    Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στις 29 Αυγούστου στο Παρίσι και το Βερολίνο, με δρομολογημένο το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων μέσω του αναπτυξιακού και φορολογικού νομοσχεδίου.

    Στα νομοσχέδια,  που κατατίθενται στη Βουλή, προβλέπονται μεταξύ άλλων η αποσαφήνιση των χρήσεων γης και η απλούστευση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις και για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές.

    Στη «βαλίτσα» του πρωθυπουργού, που επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τις συναντήσεις με τον Emmanuel Macron και την Angela Merkel βρίσκονται και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως του «Ελ. Βενιζέλος» και των ΕΛΠΕ.

    Το Μαξίμου θέλει να καταδείξει με αυτά τα δύο νομοσχέδια ότι, δεν θα αναλωθεί σε μία μεταρρυθμιστική ρητορική αλλά πως είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε μέτρα που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγούν σε μείωση της φορολογίας.

    Με «όπλο» την ανάπτυξη

    Παράλληλα στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού θα περιληφθεί η εκτίμηση πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι πιθανότατα ισχυρότερη του 1,9% για το οποίο έκαναν λόγο παλαιότερες εκτιμήσεις.

    Κυβερνητικά στελέχη με βάση τα τελευταία δεδομένα αλλά και το θετικό κλίμα στην αγορά, αναφέρουν πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης προσεγγίσει το 2,4%.

    Παράλληλα η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό ενώ στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας προωθήθηκαν οι τροπολογίες Βρούτση για τα εργασιακά.

    Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στις συναντήσεις με Macron και Merkel ζητώντας άμεσες απαντήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά για να παρουσιάσει τη βεντάλια των πολιτικών του και να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να τη διεκδικήσει σε δεύτερο χρόνο.  

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η στρατηγική, που θα ακολουθήσει στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, προκειμένου «η χώρα να παραμείνει πάνω στο κύμα», όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, είναι «χτίζουμε αξιοπιστία για να μπορούμε να διεκδικούμε δυνατά».



    ΣΧΟΛΙΑ