ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε τη Δευτέρα την εκτίμηση του κορυφαίου αξιωματούχου του για την ενέργεια ότι οι τιμές των καυσίμων δεν θα μειωθούν πριν από το 2027, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αναμένουν χαμηλότερο κόστος μόλις τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν.
Την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε στο CNN ότι, παρόλο που η βενζίνη είναι κάτω από 3 δολάρια το γαλόνι «θα μπορούσε να συμβεί αργότερα φέτος, ίσως να μην συμβεί μέχρι το επόμενο έτος».
«Νομίζω ότι κάνει λάθος σε αυτό. Εντελώς λάθος», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφο της The Hill, προσθέτοντας ότι οι τιμές αναμένεται να πέσουν «μόλις τελειώσει αυτό».
Παρόλο που ο Ράιτ, επίσης στο CNN, συμφώνησε ότι «με την επίλυση αυτής της σύγκρουσης θα δείτε τις τιμές να πέφτουν», δεν υπάρχει σαφές τέλος στον ορίζοντα. Μια εύθραυστη εκεχειρία πρόκειται να λήξει σύντομα και οι πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών παραμένουν ασαφείς.
Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονται πιέσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, αφού είχαν υποσχεθεί μείωση του κόστους ζωής. Με λίγους μήνες να απομένουν, οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές, ο πληθωρισμός αυξάνεται και τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ έχουν μειωθεί.
Η μέση τιμή για ένα γαλόνι απλής βενζίνης τη Δευτέρα ήταν 4,04 δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της AAA, σε σύγκριση με 3,15 δολάρια πριν από έναν χρόνο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% παγκοσμίως τη Δευτέρα.
Το Ιράν έχει κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έναν βασικό θαλάσσιο δίαυλο μεταφοράς, καθώς ο πόλεμος — που ξεκίνησε με επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου — συμπληρώνει δύο μήνες. Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα διαρκούσε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει προκαλέσει αυξήσεις σε όλη τη χώρα σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, από αεροπορικά εισιτήρια και στέγαση έως λιπάσματα και τρόφιμα.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι τιμές της βενζίνης μπορεί να παραμείνουν υψηλές μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις ανησυχίες. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πέσουν στην περιοχή των 3 δολαρίων ανά γαλόνι αυτό το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί σήμερα στο Πακιστάν
Μητσοτάκης: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Πέτερ Μάγιαρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε εμάς που μιλάμε για το 2030 και αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο 1980
- Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών, λέει το Ελιζέ
- Θεσσαλονίκη: Γιορτή για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ (video) – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη
- Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν παγωμένες οι ροές καθώς η κατάσχεση πλοίου από τις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.