• Business

    Αγορά ενέργειας: Στα 50 εκατ. ευρώ το βάρος για τους προμηθευτές -Τι ζήτησαν από τον Γεράσιμο Θωμά

    Γεράσιμος Θωμάς


    Την αγωνία τους αλλά και τις προτάσεις τους, για το πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της μεταβατικής περιόδου μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ και πριν την εφαρμογή του target model, μοιράστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ενέργειας με τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά.

    Το κλίμα ήταν θετικό, σύμφωνα με πληροφορίες, και παρότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, οι εντυπώσεις των στελεχών της αγοράς ήταν ιδιαίτερα θετικές για τη διάθεση του υφυπουργού να ακούσει προτάσεις και ιδέες πριν οριστικοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.

    Στη συνάντηση, που συμμετείχαν πάνω από 30 στελέχη της αγοράς και έγινε σε κλίμα συνεργασίας, δόθηκε το βήμα στους προμηθευτές ενέργειας να εκφράσουν τις απόψεις τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται, χωρίς τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και να ακούσουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου για τη μετεξέλιξη της αγοράς ενέργειας. Σημειώνεται ότι το κόστος που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ενέργειας, από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να επιβαρύνει τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές που κατά κύριο λόγο προμηθεύονταν ενέργεια από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

    Τι ζήτησαν οι εταιρείες του κλάδου

    Εκφράστηκε ο φόβος ότι οι προμηθευτές θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε υψηλές τιμές, μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ και ότι θα δημιουργηθούν αβεβαιότητες που θα διακυβεύσουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Γι αυτό και ζήτησαν να αναγνωρίσει το υπουργείο ότι χωρίς τα ΝΟΜΕ θα πληρώσουν ακριβότερα την ενέργεια κατά 5 ευρώ /mWh και επομένως να αναζητηθεί φόρμουλα για κάποιο  είδος ανταποδοτικού μέτρου. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα μείωσης κόστους με απλοποίηση της διαδικασίας συμβολαίων, ώστε να εξοικονομηθούν κάποια ποσά για τις εταιρείες προμήθειας.

    Ζητήθηκε να βρεθεί κάποιο ικανό και επαρκές υποκατάστατο «εργαλείο» που θα τους επιτρέψει να «χετζάρουν» σε ανταγωνιστικές τιμές μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το target model.

    Εκφράστηκε η ανησυχία ότι η προθεσμιακή αγορά, που προτείνει το υπουργείο ως μεταβατικό μοντέλο, δεν θα έχει ρευστότητα για να καλύψει τη ζήτηση των προμηθευτών αφού δεν θα υπάρχουν επαρκείς όγκοι προσφερόμενης ενέργειας, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ χρειάζεται η ίδια την ενέργεια που παράγει.

    Κάποιοι ζήτησαν να «επεκταθεί» για εύλογο διάστημα (για παράδειγμα 2 – 3 μήνες) η παράδοση ρεύματος από τη ΔΕΗ στους προμηθευτές με βάση τους όρους της τελευταίας δημοπρασίας NOME που έγινε τον Ιούλιο. Για άλλους, όμως, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ΝΟΜΕ χωρίς δημοπρασία, οπότε ουσιαστικά θα επιβαρύνει το ίδιο τη ΔΕΗ.

    Επίσης, ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι πράγματι θα ξεκινήσει το target model και η λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούλιο του 2020.

    Τι είπε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς

    Ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ είναι απόφαση του υπουργού, και επεσήμανε τη ζημία που θα προκαλούσε μια ακόμη δημοπρασία στη ΔΕΗ, σε μία εποχή όπου τα οικονομικά της επιχείρησης βρίσκονται στο «κόκκινο». Τόνισε ότι το πρόβλημα για ολόκληρη την αγορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν το πρόβλημα της ΔΕΗ χειροτέρευε, κάτι στο οποίο όλοι συμφώνησαν.

    Είπε ότι η κατάργηση των ΝΟΜΕ, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προμηθευτές θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος στην αγορά ενέργειας και ήταν ανοιχτός στη συζήτηση για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της νέας κατάστασης. Θύμισε ότι για τη διάσωση της ΔΕΗ συμβάλλουν όλες οι πλευρές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές αλλά και η αγορά.

    Μίλησε για τη μετεξέλιξη της αγοράς ενέργειας και περιέγραψε τις άμεσες και μεσο-μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποδοτικής αγοράς για όλους.

    Διαβεβαίωσε ότι είναι προτεραιότητα για το υπουργείο να λειτουργήσει τον Ιούλιο το target model και να μην υπάρξει άλλη αναβολή στην έναρξη λειτουργίας του και ήδη έχει μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.

    Κατέληξε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, είτε με το θεσμικό  όργανο των προμηθευτών ενέργειας τον ΕΣΕΠΗΕ, είτε με μεμονωμένες εταιρείες αν έχουν να καταθέσουν κάποια νέα πρόταση ή λύση.



    ΣΧΟΛΙΑ