• Business

    Τι πραγματικά συμβαίνει με την ΔΕΛΤΑ: Γιατί προχώρησε με μείωση κεφαλαίου

    θανασης παπανικολαου

    O Αθανάσιος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia


    Εξαιρετικά δύσκολες φαίνεται να είναι οι επόμενοι μήνες για την ΔΕΛΤΑ την πάλαι ποτέ υγιή εταιρία που γιγάντωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η εταιρία φαίνεται ότι περνάει μεγάλες δυσκολίες καθώς αναγκάστηκε να προβεί σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσό της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 40.000.184,20 ευρώ, με ακύρωση 13.651.940 κοινών μετοχών και επί της ουσίας στόχο έχει να ισοσκελίσει συσσωρευμένες ζημίες παλαιότερων χρήσεων. Το ερώτημα είναι τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του αφεντικού της MIG και της ΔΕΛΤΑ Θανάση Παπανικολάου. Σύμφωνα με την εταιρίας ορκωτών, Grant Thorton, που υπογραφει τις οικονομικές  καταστάσεις της χρήσης 2016,”το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι μικρότερο από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου, και επομένως συντρέχει λόγος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του νόμου 2190/1920, που προβλέπει ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, και να αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου”.  Το κρίσιμο ερώτημα είναι φυσικά πως θα κινηθεί από εδω και στο εξης και η Τράπεζα Πειραιώς.

    Τι σηματοδοτεί η μείωση του ΜΚ

    Σε ό,τι αφορά τη μείωση, θα πραγματοποιηθεί κατά 9.516.062,68 ευρώ από τις λογιστικές ζημιές της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, κατά 13.922.134,04 ευρώ από τις λογιστικές ζημιές της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και κατά 16.561.987, 48 ευρώ από τις λογιστικές ζημιές της χρήσης που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2013. Πλέον, μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, το νέο ποσό θα ανέρχεται σε 204.638.876,60 διαιρούμενο σε 69.842.620 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,93 ΕΥΡΩ η καθεμία.

    Η μείωση μετοχικού κεφαλαίου αποσκοπεί είτε στην επιστροφή στους μετόχους μέρους του μετοχικού κεφαλαίου (επειδή κρίνεται ότι το υπάρχον Μ.Κ. είναι υπεραρκετό για τις δραστηριότητες μιας Α.Ε.), είτε στην εξάλειψη σωρρευμένων ζημιών, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μείωση μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιείται, όταν μία εταιρεία επιδιώκει να μειώσει το συνολικό αριθμό των μετοχών της, να καλύψει κάποια έξοδα και να συρρικνώσει τη δραστηριότητά της.

    MIG
    O Διευθύνων Σύμβουλος της MIG και Πρόεδρος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Αθανάσιος Παπανικολάου

    Εξυγίανση 

    Κατά την εξάλειψη σωρρευμένων ζημιών, συνηθίζεται πολλές φορές της μείωσης να επακολουθεί αύξηση, ούτως ώστε να πραγματοποιείται εξυγίανση των ίδιων κεφαλαίων της εταιρείας, και να εισέρχονται στην εταιρεία νέοι μέτοχοι. Όπως επισημαίνουν οι τραπεζικες πηγές, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με την αύξηση, αποτελεί μια ένδειξη ευρύτερα πτωτικής πορείας των εργασιών της ανώνυμης εταιρείας. Mε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, το εταιρικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας ελαττώνεται, είτε με τη μείωση της ονομαστικής αξίας όλων των μετοχών, είτε με τη συνένωση περισσοτέρων μετοχών σε μία.

    Σημαντικές ζημιές και λόγω Μαρινόπουλου 

    Η χρήση του 2016 υπήρξε ζημιογόνα για τη ΔΕΛΤΑ, επιβαρυμένη σημαντικά ωστόσο από την κατάρρευση Μαρινόπουλου, καθώς ο όμιλος ΔΕΛΤΑ προέβη στη διαγραφή ποσού 9,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που επηρέασε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσιευμένης χρήσης.



    ΣΧΟΛΙΑ