• Business

    Τι είπε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις και το σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ την επόμενη 10ετία σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ με τις μισές να αφορούν τα πρώτα πέντε χρόνια (2020 – 2024).

    Το προαναφερόμενο ποσό αναφέρεται αφού υπολογιστούν οι εκπτώσεις με την ίδια την εταιρεία να εκτιμά ότι θα συνεισφέρει περίπου το 50% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

    Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους πιθανότατα το 2021. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει αποθεματικό 416 εκατ. ευρώ.

    Όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος Χαράλαμπος Σαχίνης η συμφωνία με το δημόσιο για το αδιύλιστο νερό και τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου την οποία αποκάλεσε «πολύπλοκη εξίσωση» θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και τότε θα ξεκαθαρίσει για την ΕΥΔΑΠ το τοπίο ως προς τους πόρους που θα έχει διαθέσιμους τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία σκοπεύει, αν τελικά το υπουργείο Υποδομών προκηρύξει το ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, ο διαγωνισμός για να γίνει θα χρειασθεί κάποια χρόνια. Από αυτή τη συμφωνία θα εξαρτηθεί το ποσό που θα καταβάλει η ΕYΔAΠ στο δημόσιο για την περίοδο 2013 – 2019, αλλά και αυτό που θα πληρώσει τα επόμενα 20 χρόνια. Για τη νέα σύμβαση σύμβουλος της ΕYΔAΠ είναι η Ernst & Young και του δημοσίου η Kantor.

    Αναφορικά με το διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια ύψους 320 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένει την γνωμοδότηση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) τέλος του μήνα αρχές του επομένου. Σημειώνεται σχετικά ότι η συνδρομή του ΤΕΕ ζητήθηκε προκειμένου να αποφασίσει η διοίκηση της εταιρείας αν θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές και των κοινοπραξιών Ιντρακάτ – Τέρνα – Suez και Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος (που απορρίφθηκαν για τυπικού λόγους από την Επιτροπή του διαγωνισμού) εκτός από αυτή των Άκτωρ – ΑΒΑΞ (κοινοπραξία που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί έως σήμερα το ΚΕΛ).

    Ακόμη, σύμφωνα όσα είπαν απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σαχίνης και ο Αναστάσιος Τόσιος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, τα δίκτυα αποχέτευσης σε Γλυκά Νερά και Παιανία κατασκευάζονται με το ποσοστό απορρόφησης στο 30%. Για τα δίκτυα στον δήμο Παιανίας η σύμβαση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιούνιο, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα και για το δίκτυο αποχέτευσης θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Τα μεγαλύτερα έργα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος για ολόκληρη την Ανατολική Αττική, αφορούν την περιοχή της Ραφήνας. Έχουν προκηρυχθεί δύο εργολαβίες για τα δίκτυα, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και για τα δίκτυα στο Πικέρμι εντός διμήνου. Συνολικά θα κατασκευαστούν 1.400 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης. Τα έργα θα επιτρέψουν τη σύνδεση περισσότερων από 400.000 κατοίκων με το δίκτυο της ΕYΔAΠ, αλλά και την άρδευση περισσότερων από 35.000 στρεμμάτων, που αρδεύονται σήμερα τοπικά, με επεξεργασμένο νερό από τα ΚΕΛ.

    Η αντικατάσταση των υδρομετρητών με «έξυπνους» (απευθείας σύνδεση με κεντρικό σύστημα διαχείρισης μέσω του δικτύου κινητής) βρίσκεται στη φάση της μελέτης των προδιαγραφών και εκτός απρόοπτου θα προκηρυχθεί σε ένα χρόνο. Στόχος είναι η αντικατάσταση κάθε χρόνο 100.000 υδρομετρητών με ένα διττό σύστημα που αρχικά θα περιλαμβάνει συμβατικούς μετρητές και σιγά σιγά θα αυξάνεται το ποσοστό των «έξυπνων».

    Επίσης το διάστημα αυτό «τρέχει» πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ