• Business

    Τι φέρνουν οι βαλίτσες από την Ιαπωνία για επιχειρήσεις και οικονομία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της απεσταλμένης του mononews.gr στο Τόκιο, Μαρίνας Πρωτονοταρίου
    Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino στο Τόκυο

    Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino στο Τόκυο


    Σε σημαντικές συνέργειες, τόσο για τις οικονομίες των δύο χωρών όσο και για τις επιχειρήσεις τους, αποβλέπει η αναβάθμιση των ελληνοιαπωνικών σχέσεων που προωθείται με το χθεσινό Μνημόνιο για τη Στρατηγική Συνεργασία, η οποία θα ολοκληρωθεί για να υπογραφεί  μέχρι το τέλος του έτους.

    Η επιστροφή της Ιαπωνίας στην ελληνική οικονομία που ξεκίνησε χθες, σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι μια εξέλιξη που επιβραβεύει την καλή της πορεία μέχρι σήμερα και από την άλλη δημιουργεί μεγάλες προοπτικές στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε ενέργεια, τεχνολογία, βιομηχανία αλλά και των εξαγωγών. «Είμαστε στην αρχή μιας σχέσης που μόνο καλά μπορεί να φέρει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο περιθώριο των εκδηλώσεων.

    Η ελληνική οικονομία προσβλέπει να δει την Ιαπωνία να επιστρέφει ως αγοραστής των ομολόγων της και γι’ αυτό μεγάλο μέρος της χθεσινής παρουσίασης του Πρωθυπουργού  στους Ιάπωνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες αφορούσε στην ποιότητα και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και στην θετική πορεία της οικονομίας που το εξασφαλίζουν. Επίσης οι ιαπωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελούν για τις ελληνικές ταυτόχρονα, πελάτες, προμηθευτές, συνεταίρους, επενδυτές ή συνεργάτες σε θέματα καινοτομίας και όλες αυτές οι δυνατότητες είναι ανοιχτές πλέον.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή πραγματοποιώντας πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών εταιρειών, ήταν ΔΕΗΜυτιληναίος, Κοπελούζος, Viohalco, GREGY (η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου), Ιντρακομ Telecom, Helleniq Energy, Cenergy, Hemexpo, Erma first, Ma First SA Hemexpo, Hellenic Biocluster, Raymetrics, Space Hellas, N.I.Theoharakis, Infoquest,Quest Online, Prisma Electronics, Costamare, Dynacom Tankers Mngement.

    Για τη Βιοχάλκο η ιαπωνική αγορά είναι ήδη γνωστή αφού ιαπωνικοί όμιλοι είναι και πελάτες και προμηθευτές της. Πλέον όμως εκτός από την παραδοσιακή δραστηριότητα, δημιουργούνται νέοι βιομηχανικοί τομείς στους οποίους εξετάζουν να δραστηριοποιηθούν από κοινού αξιοποιώντας τις συνέργειες των δραστηριοτήτων τους.

    Ο όμιλος Κοπελούζου προσέγγισε για πρώτη φορά την ιαπωνική αγορά καθώς η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου project GREGY, του έργο που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν και έργα με τεχνολογία υδρογόνου.

    Το «παρών» έδωσαν και εταιρείες όπως η Space Hellas και η Intracom Telecom αναζητώντας συμφωνίες για…. τα τσιπάκια, αλλά και ο εφοπλιστής Προκοπίου, που πραγματοποίησε σημαντικά ραντβεβού αναζητώντας πάντα τις πιο καινοτόμες λύσεις στις εξελίξεις της ναυτιλιακής τεχνολογίας. Θέματα ΑΠΕ και τεχνολογίας Υδρογόνου απασχόλησαν τόσο τον όμιλο Βιοχάλκο όσο και την Helleniq Energy, που πραγματοποίησαν συναντήσεις με ιαπωνικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετείχε στην αποστολή και πραγματοποίησε πολλά ραντεβού, με άξονα τον τομέα των ΑΠΕ, για τον οποίο και εκφράζεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, επίσης οι Ιαπωνικές έχουν να προσφέρουν πολλά είτε προμηθεύοντάς τε με τεχνολογία και τεχνολογικές λύσεις είτε ως πελάτες για τις εξαγωγές για παράδειγμα στα αγροτικά προϊόντα.

    Οι συντηρητικοί Ιάπωνες τώρα κοιτάνε πάλι την Ελλάδα

    Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ως μια χώρα που από ουραγός  στην Ευρώπη πριν μερικά χρόνια σήμερα είναι πρώτη, επιζητεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία, αξιόπιστο εταίρο και επενδυτικό προορισμό,  εν όψει των προοπτικών και των σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης της επόμενης περιόδου. Τα γρήγορα βήματα που έγιναν στην πράσινη ενέργεια και στην ψηφιακή πολιτική τα τελευταία  τρία χρόνια, η σταθερή δημοσιονομική πορεία και οι μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνουν την πορεία αυτή και την καλύτερη απόδειξη αποτελεί το θερμό ενδιαφέρον των Ιαπώνων για την Ελλάδα, οι οποίοι ως επενδυτές χαρακτηρίζονται για τις συντηρητικές και συνετές επιλογές τους και δεν αγαπούν καθόλου τους κινδύνους.

    «Η επενδυτική βαθμίδα η οποία για την Ελλάδα είναι υπόθεση λίγων μηνών, αποτελεί ουσιαστικά το έναυσμα για συντηρητικούς επενδυτές όπως οι Ιάπωνες, που μπορεί να λαμβάνουν αργά αποφάσεις, αλλά όταν τις πάρουν έρχονται όλοι μαζί», σημείωσε χαρακτηριστικά πηγή που γνωρίζει καλά την ιαπωνική επενδυτική νοοτροπία.

    Σε μια περίοδο που η Ιαπωνία έχει αποφασίσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με ΝΑΤΟ και Ευρώπη αναμένεται να αυξήσει την εξωστρέφειά της, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα στην οποία θα βασίσει την επενδυτική της στρατηγική, τόσο λόγω των μεγάλων έργων που πρόκειται να γίνουν, όσο και λόγω της ανάπτυξης που αναμένεται και της αξιοπιστίας που θα έχει λαμβάνοντας την επενδυτική βαθμίδα.

    Επενδύσεις και στην πραγματική οικονομία

    Εκτός όμως από την επένδυση στα ελληνικά ομόλογα, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να δει Ιαπωνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα να την επεκτείνονται και νέες που δεν είναι ακόμη εδώ  να επιλέξουν να έρθουν. Τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αυξάνουν το ενδιαφέρουν για τη χώρα καθώς θα μεγάλα έργα υποδομής που αναμένονται, θα απαιτήσουν σημαντικές προμήθειες υλικών τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Hitachi προμηθεύει το μετρό Θεσσαλονίκης ενώ τα επόμενα χρόνια έρχονται πολλά σιδηροδρομικά έργα. Ενώ η Japan Tobacco που απέκτησε την ΣΕΚΑΠ πριν μερικά χρόνια για 1,2 δις. ευρώ, εξετάζει και άλλες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας ή και σε εντελώς νέους τομείς.

    Μαρίνος Γιαννόπουλος (Enterprise Greece): Θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως στα logistics

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τις πολυάριθμες B2B συναντήσεις που έγιναν χθες το πρωί μεταξύ των 20 ελληνικών επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής με στελέχη των ιαπωνικών κολοσσών, εξετάστηκαν δυνατότητες συνεργασιών αλλά και συνεπενδύσεων σε νέους βιομηχανικούς τομείς, για τις νέες ανάγκες προϊόντων που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση.

    «Με τις παρουσιάσεις μας, θέλουμε να τονίσουμε στους Ιάπωνες ομολόγους μας, που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Το MOU που θα υπογράψουμε αύριο με την JETRO τον αντίστοιχο ιαπωνικό φορέα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε κοινές δράσεις», ανέφερε ο Μαρίνος Γιαννόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece.

    Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για παράδειγμα στα logistics που έχουν μεγάλη εμπειρία. Και το πολύ σημαντικό είναι ότι έχουν χρηματοδότηση από τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες θα έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξει τέτοιο project. Έχουμε ιδιωτικοποιήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Επίσης, η σημαντική επένδυση της  Japan Tobacco στη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, ξεκίνησε για 100 άτομα και τελικά ήταν 300, ενώ υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξή της. Το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις που έκαναν οι Ιάπωνες έδειχναν θερμό ενδιαφέρον για την Ελλάδα», σημείωσε.

    «Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίστηκαν επίσης πολύ θετικά υπάρχει ένα καλό κλίμα, έχουν κάνει από 4-5 ραντεβού η κάθε μία εδώ με θέμα την  ενέργεια, τη βιομηχανία, την ICT-technology και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», κατέληξε ο κ Γιαννόπουλος.

    Όπως τόνισε ο Γρηγόρης Σταματόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Export Credit Greece, τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα,  τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγαλύτερα στην Ιαπωνία από ότι στην Ευρώπη, παρότι τα κόστη μεταφοράς είναι μεγαλύτερα. «Στο δικό μας οργανισμό μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο τομέας των τροφίμων και έχει και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέντε συμφωνίες Ελλάδας-Ιαπωνίας – «Εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας»

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήσεις με τον διάδοχο του θρόνου της Ιαπωνίας και επιχειρηματίες – «Εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό»



    ΣΧΟΛΙΑ