• Business

    Τι απαντά η Privinvest για τον Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Την απογοήτευσή της για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εκφράζει εκπρόσωπος της Privinvest, βασικός μέτοχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τονίζοντας πως είναι υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα. Ο ίδιος, υπογραμμίζει ακόμη πως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα που προανήγγειλαν αυτήν την εξέλιξη και λέει πως τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοι θα είχαν ένα σπουδαίο μέλλον αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε υπέρ των ναυπηγείων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από την διαιτητική διαδικασία πολλών ετών.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

    Η Privinvest, η οποία κατέχει το 75,1% των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ) μαζί με την ThyssenKrupp Marine Systems, ενημερώθηκε για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης που είχαν καταθέσει από κοινού η Ελληνική Δημοκρατία και η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2017. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο έθεσε τα Ελληνικά Ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, εκπρόσωπος της Privinvest σημειώνει: «Αυτή η απόφαση, από πολιτικά κίνητρα υποκινούμενη, αποτελεί απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα αυτό (μάλλον αδέξια και σκανδαλωδώς) που προανήγγελλαν αυτήν την εξέλιξη.

    Τα Ελληνικά Ναυπηγεία, οι εργαζόμενοι τους και η διοικητική τους ομάδα στην Ελλάδα θα είχαν ένα σπουδαίο μέλλον αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε υπέρ των Ελληνικών Ναυπηγείων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από την διαιτητική διαδικασία πολλών ετών. Αντί να πράξει αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει την εταιρεία σε ειδικό διαχειριστή και το δικαστήριο, περιέργως, τώρα επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο».

    «Η απόφαση του Σεπτεμβρίου 2017, εκδοθείσα από τον Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ, διέταξε τη συνέχιση της κατασκευής των δύο υποβρυχίων και επιπλέον έκρινε πως πρέπει να δοθούν σημαντικές αποζημιώσεις υπέρ της ΕΝΑΕ.

    Ταυτόχρονα, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαπτικό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που συνέβαλε στην καταστροφή της εξαγωγικής δυνατότητας των ΕΝΑΕ».

    «Είναι λυπηρό για τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ και για την Ελληνική οικονομία ότι, με αυτό το τελευταίο βήμα, η Ελληνική Δημοκρατία ολοκλήρωσε την “απαλλοτρίωση” της επένδυσής μας στην Ελλάδα. Διαδικασίες διεθνούς διαιτησίας ευρίσκονται σε εξέλιξη στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) και αυτές οι τελευταίες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ασφαλώς, θα χρησιμοποιηθούν στις διαδικασίες αυτές».



    ΣΧΟΛΙΑ