• Business

    Τι αλλάζει στον χώρο των σκαφών αναψυχής

    sani marina

    Η Sani Marina, η μαρίνα πολυτελών σκαφών αναψυχής του συγκροτήματος Sani Resort


    Σάρκα και οστά, τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της, παίρνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των επαγγελματικών αλλά και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων). Την παρουσίαση της πλατφόρμας έκαναν πριν από λίγο, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία φιλοδοξεί να βάλει τάξη στην αγορά του θαλάσσιου τουρισμού και στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής, υλοποιήθηκε από παράγοντες της δημόσιας διοίκησης χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός κ. Κουβέλης έκανε λόγο για μια χρήσιμη εφαρμογή, η οποία θα συμβάλει στο να ασκούν οι εμπλεκόμενοι φορείς τις δραστηριότητές τους με ευχερέστερο τρόπο και πρόσθεσε πως στόχος είναι η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία σήμερα επιβαρύνει τον κλάδο.

    Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της κ. Παπανάτσιου, η οποία έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, σημειώνοντας πως με το e-μητρώο δημιουργείται ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής των πλοίων αναψυχής, επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης, και παράλληλα γίνεται ένα βήμα προς τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία μέχρι σήμερα ακόμη λειτουργεί, σε διάφορες υπηρεσίες, με χαρτιά.

    Ο κ. Πιτσιλής, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα προς μια σύγχρονη διοίκηση, ενώ τόνισε πως θα βοηθήσει στην ορθότερη φορολόγηση των πλοίων, αλλά και στην ασφαλέστερη κατανομή των απαλλαγών που δικαιούνται οι εταιρείες του χώρου.

    Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως θα ακολουθήσουν μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, όπως το ηλεκτρονικό ναυλοσύμφωνο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά και το ηλεκτρονικό βιβλίο ατελειών του σκάφους και τόνισε πως απώτερος στόχος είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης και η εξάλειψη της έγχαρτης γραφειοκρατίας.

    Τι είναι η νέα πλατφόρμα

    Στο e-Μητρώο Πλοίων θα καταγράφεται η πλήρης εικόνα του σκάφους (επαγγελματικών και ιδιωτικών άνω των 7 μέτρων που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες), στην οποία θα έχουν πρόσβαση τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, καθώς και η ΑΑΔΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατροπή στα Airbnb: Δικαστική απόφαση απαγορεύει την ενοικίαση και επιβάλλει αποζημίωση στους γείτονες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Βαρδινογιάννης: Συνεχίζει την εκκαθάριση των παλιών της τάνκερ η Avin



    ΣΧΟΛΙΑ