• Business

    «Θυσία στο βωμό» των συντάξεων τα αντίμετρα: Ποια επιδόματα κινδυνεύουν να κοπούν

    • NewsRoom


    Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση, στο δρόμο προς τις κάλπες, η περικοπή των συντάξεων από το 2019 με τα κυβερνητικά στελέχη να εξακολουθούν να μοιράζουν υποσχέσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες, διάφορα σενάρια, εν όψει και της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να πείσουν παράλληλα τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι ούτε λογιστικά, ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από την ελληνική πλευρά, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα μεταφέρει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό καθώς η κινήσεις της Αθήνας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών.

    Πως όμως θα κλείσει όμως η τρύπα των  2,8 δις ευρώ από την μη περικοπή των συντάξεων; Το μέτρο έχει προγραμματιστεί να αποδώσει 2,88 δισ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το 2019, ενώ επιπλέον 138 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι μη μισθωτοί από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους.

    Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι «θυσία στο βωμό» ενδέχεται να γίνουν, σε περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τα λεγόμενα «αντίμετρα», ψηφίστηκαν το 2017 και θα έδιναν ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες, όπως η επιδότηση ενοικίου ή η επιχορήγηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου.

    Στον «πάγο» εκτιμάται ότι θα μείνουν επίσης, τα σχολικά γεύματα, η δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με κόστος 140 εκατ. ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη των επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, 290 εκατ. ευρώ, αλλά και η επιδότηση με 240 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

    Γεγονός είναι πάντως ακόμα κι αν ακυρωθούν όλα τα παραπάνω αντίμετρα, εκτός από αυτό των οικογενειακών επιδομάτων- το δημοσιονομικό όφελος είναι περίπου 1,730 δις ευρώ. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις αλλά για να κλείσει η «τρύπα» των συντάξεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν έχουν αλλά θα τα υποσχεθούν εν όψει εκλογών: Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κατώτατο μισθό- Όλες οι λεπτομέρειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντάξεις: Μειώσεις σοκ στις επικουρικές-Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυστηρό μήνυμα Σολτς προς την Ελλάδα: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα για τις περικοπές των συντάξεων

     



    ΣΧΟΛΙΑ