• Business

  Θεόδωρος Βασιλάκης: Από την AEGEAN στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

  Θεόδωρος Βασιλάκης Όμιλος Βασιλάκη

  Θεόδωρος Βασιλάκης


  Σίγουρα πρόκειται για τιμητική διάκριση για τον κρητικό επιχειρηματία. Η αναγόρευση του προέδρου της Aegean Airlines σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων , της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς , προκύπτει σε αναγνώριση της προσφοράς του στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου.

  Θεόδωρος Βασιλάκης, ετών 76. Πρόεδρος της AEGEAN Airlines.
  Θεόδωρος Βασιλάκης, ετών 76. Πρόεδρος της AEGEAN Airlines.

  Ο Θεόδωρος Βασιλάκης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αυτοδημιούργητου Έλληνα επιχειρηματία. Διορατικός, με επιτυχημένη παρουσία σε πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, ανταγωνίζεται όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς. Όσοι τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας, καθώς ανήκει στην κατηγορία των λίγων ανθρώπων που έχουν στο DNA τους το επιχειρείν.

  Ο «άρχοντας των αιθέρων»

  Με την Aegean ο Θόδωρος Βασιλάκης κατόρθωσε κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Η Aegean, όχι μόνον επιβίωσε σ’ έναν από τους πιο δύσκολους και ανταγωνιστικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πρωτεύει ανάμεσα σε αεροπορικά μεγαθήρια, βραβεύεται τα για τις υποδειγματικές υπηρεσίες της, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.

  Vasilakis theod
  Aλλά πως αποφάσισε να μπει στις αερομεταφορές το 1994 όντας ένας φτασμένος επιχειρηματίας; Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει «Όταν είδαμε ότι ανοίξανε και κλείσανε πολλές εταιρείες και ότι η Ελλάδα, που το βασικό της προϊόν είναι ο τουρισμός, συνέχιζε να υποφέρει από έλλειψη ποιοτικής αερομεταφοράς, ξεκινήσαμε. Στη πορεία είδαμε ότι πρέπει να επεκταθούμε, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας. Προχωρήσαμε σε εξαγορές εταιρειών για να εξορθολογήσουμε το στόλο.

  Τότε κάποιοι έλεγαν ότι το «πάρτι τελείωσε», ενώ για εμάς είχε μόλις ξεκινήσει. Εγώ όμως «πάρτι» στη δουλειά μου δεν κάνω, είμαι σοβαρός και μου αρέσει πάντα να λέω αυτό που κάνω και όχι αυτό που θα κάνω. Από την καρέκλα δεν γίνεται τίποτα , πρέπει να κινηθείς και αυτή είναι η βασική μου αρχή

  Eυτύχης Βασιλάκης, ετών 49, Aντιπρόεδρος Aegean Airlines.
  Eυτύχης Βασιλάκης, ετών 49, Aντιπρόεδρος Aegean Airlines.

  Η απελευθέρωση των εσωτερικών αερομεταφορών σε συνδυασμό με την συγχώνευση της Cronus το 2001 οδήγησαν την Aegean στο να εξελιχθεί στην κορυφαία αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, που είναι και μέλος της μεγαλύτερης αεροπορικής «συμμαχίας», της Star Alliance.

  Το ζεύγος Θεόδωρου και Εμμανουέλλας Βασιλάκη.
  Το ζεύγος Θεόδωρου και Εμμανουέλλας Βασιλάκη.

  Η προσωπικότητα

  Γεννήθηκε το 1940. Από μικρός είχε επιχειρηματικό δαιμόνιο. Εργατικός και αυτοδημιούργητος. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του, έχουν να λένε ότι μετά το σχολείο δούλευε στα αμπέλια.

  VASILAKIS THEOD
  Το 1958 πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ και επιστρέφοντας στην Κρήτη το 1961 μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, στις διανομές των καυσίμων της εταιρίας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Λίγα χρόνια αργότερα, με την εξαγορά της «Ρέστης» από την Texaco, από την οποία ο νεαρός Θόδωρος πήρε το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας, παράλληλα, ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.

  ScreenHunter_435 Feb. 29 16.42

  Η επιχειρηματική διαδρομή

  Το επιχειρηματικό του ένστικτο “βλέπει” την άνοδο του ελληνικού τουρισμού και το 1962 συνάπτει συμβόλαιο αντιπροσώπευσης στην Κρήτη της εταιρίας ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational. Δώδεκα χρόνια αργότερα , αγοράζει από τους Αμερικανούς την Hertz Hellas και τη μετονομάζει σε Autohellas. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ξεκίνησε με στόλο έξι αυτοκινήτων Volkswagen Beetle και σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα, βάσει των οικονομικών μεγεθών της και του στόλου των οχημάτων που διαχειρίζεται.

   Κάτω από την επιχειρηματική ομπρέλα του ομίλου Βασιλάκη συνυπάρχουν οι SEAT Τεχνοκάρ ΑΒΕΕ (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων SEAT), Saab Vacar ABEE (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων Saab), Βελμάρ ΑΕΒΕ (εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Ford, Opel, SEAT, Saab, Volvo, Honda & Mitsubishi) αλλά και η Autotechnica SA, αντιπροσωπεία των Hertz, Audi & SEAT στη Βουλγαρία

  ScreenHunter_438 Feb. 29 16.42

  Η οικογένεια

  Στο πλευρό του βρίσκονται πάντα η σύζυγός του, Εμμανουέλα, και οι δυο του γιοι, Ευτύχιος και Γιώργος, οι οποίοι αποτελούν τη φυσική συνέχεια της επιχειρηματικής οικογένειας. Για τον Θόδωρο Βασιλάκη χόμπι είναι η συλλογή έργων τέχνης και εκκλησιαστικών ειδών.

  vasilakis theod

  Επίσης, είναι άνθρωπος του αθλητισμού, καθώς παίζει εδώ και πολλά χρόνια γκολφ. Ο ίδιος είναι “πρωτεργάτης” της προβολής της Ελλάδας ως γκολφικό προορισμό. Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Airlines Pro-Am, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των μεγάλων τουρνουά γκολφ και έχει αναδείξει τις τουριστικές και γκολφικές υποδομές της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην “πολυπόθητη” επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  ΣΧΟΛΙΑ