• Business

    Θέμα ημερών η προκήρυξη της δημοπρασίας για τις συχνότητες του 5G – Oι υποχρεώσεις των παρόχων και οι επιλογές σε προμηθευτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μια από τις σημαντικότερες δημοπρασίες απονομής συχνοτήτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα θεωρείται η επερχόμενη για το 5G, με την Ελλάδα να πρωτοπορεί προκηρύσσοντας όλες τις φασματικές περιοχές και στοχεύοντας στην ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών και όχι μόνον στην αποκόμιση εσόδων για το δημόσιο.

    Η δημοπρασία θα εξελιχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (πιθανή ημερομηνία η 21η του τελευταίου μήνα) με την προκήρυξη να αναμένεται εντός των επομένων ημερών, έπειτα από το κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητας με τη φασματική περιοχή 3410 – 3800 MHz.

    Ο έλεγχος της σύμβασης για την μετακίνηση σε άλλη φασματική περιοχή της Rural Connect (εταιρεία υπό το έλεγχο της Intrakat που παρέχει υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης στην Κεντρική Ελλάδα) από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε και απομένει η υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη. Έχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων, μελέτη για το ποσό που θα αποζημιωθεί Rural Connect (6,4 εκατ. ευρώ) το οποίο θα καταβάλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που θα πάρουν τις συχνότητες (Cosmote, Vodafone και Wind).

    Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα των αδειών για το 5G για τους τρεις παρόχους (Cosmote, Vodafone και Wind) θα διαμορφωθεί στα 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας). Ειδικότερα, πρόκειται να χορηγηθούν: Έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz, έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz και 2110-2170 MHz, έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz και 758-788 MHz και έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.

    Τα δίκτυα 5G θα είναι εμπορικά διαθέσιμα αρχικά σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες του 2021. Η Cosmote έχει επιλέξει για το δίκτυό της τεχνολογίες Ericsson και Nokia (για το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης – RAN την πρώτη και για το δίκτυο κορμού – Core και τις δύο). Η Vodafone έχει Huawei μόνον στο RAN, με τον όμιλο να προωθεί την ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) και η Wind έχει επιλέξει  Ericsson για το Core και Huawei για το RAN.

    Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι πάροχοι, μεταξύ άλλων, είναι:

    –       Παροχής υπηρεσιών φωνής και δεδομένων: Εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος θα πρέπει να πετύχουν: Κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας, 95% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, του θαλάσσιου χώρου και των αυτοκινητόδρομων, του 90% των ευρωπαϊκών οδών, των εθνικών οδών και 95% του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

    –       Παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών με ονομαστικό ρυθμό μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη, εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος, για την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας, για την κάλυψη του 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη και για την κάλυψη, με μέγιστη καθυστέρηση (one-way latency) μεταξύ τερματικού και αντίστοιχου σταθμού βάσης, δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου (10 ms), του 95% των παρακάτω αυτοκινητόδρομων: Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας), Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, Οδός Κεντρικής Ελλάδος, Αττική Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.

    Το 5G χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεμελιώδες δομικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού και βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Όπως επισημάνθηκε με αφορμή σχετική Σύσταση που εκδόθηκε την Παρασκευή, η έγκαιρη εγκατάσταση των δικτύων 5G θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα έτη, ως ζωτικής σημασίας πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα και σημαντικός παράγοντας διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών.

    «Η ευρυζωνικότητα και η συνδεσιμότητα 5G θέτουν τα θεμέλια για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τις μεταφορές και την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τη μεταποίηση και τη γεωργία» επανέλαβε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Σύστασης η Eκτελεστική Aντιπρόεδρος για μια «Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

    «Προίκα» 120 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Φαιστός για υπηρεσίες 5G

    Η Ελλάδα, εφόσον δημοπρατήσει μέχρι το τέλος του έτους τις εν λόγω συχνότητες, βρίσκεται εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί από την ΕΕ και με την πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου χρηματοδότησης της ανάπτυξης υπηρεσιών που θα «τρέξουν» πάνω από το νέο δίκτυο, θα έχει σημειώσει  σημαντική καινοτομία.

    Το Ταμείο Φαιστός στο οποίο θα διοχετευτεί, αμέσως μετά τη δημοπρασία του 5G, το 25% των εσόδων της, περί τα 90 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επομένου έτους, ενώ στόχος είναι και η προσέλκυση κεφαλαίων από ιδιώτες, ύψους 30 εκατ. ευρώ.  Αποκλειστική δραστηριότητα του «Φαιστός» είναι να επενδύσει σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ