• Business

    Θάνος Φειδάκης: Πώς η Globus Maritime κατάφερε να μειώσει τις ζημιές

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Ευχάριστα νέα για τη ναυτιλιακή Globus Maritime Ltd., συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Φειδάκη, καθώς στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016 που ανακοίνωσε, κατόρθωσε να περιορίσει τις ζημιές. Η ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στις μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έλλειμμα της τάξεως των 6,9 εκατ. δολαρίων, έναντι ελλείμματος 13,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Τα έσοδα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους ωστόσο μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 3,88 εκατ. δολάρια, έναντι του ποσού των 6,9 εκατ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

    Ο Θάνος Φειδάκης – ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή της ναυτιλιακής – προχώρησε στις εξής δηλώσεις:

    “Οι προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου παραμένουν αρνητικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ως εκ τούτου, το έτος 2016 ήταν γεμάτο προκλήσεις για εμάς και, ακριβώς επειδή είμαστε μια μικρή εταιρεία, έχουμε περιορισμένο έλεγχο όσον αφορά το κομμάτι της ζήτησης και των προμηθειών, παρά το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε σε πράγματα και ζητήματα που μπορούμε να ελέγξουμε – κυρίως τις λειτουργικές μας επιδόσεις, μέσα από την προσεκτική δουλειά όλων των μετόχων μας”.

    Σημειώνεται ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2016, τα πέντε φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου που διαθέτει η Globus στο στόλο της, της απέφεραν κατά μέσο όρο ναύλα της τάξεως των 3.097 δολαρίων την ημέρα το καθένα. Την ίδια στιγμή, τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 4.337 δολάρια την ημέρα.

    globus
    Το φορτηγό πλοίο τύπου supramax “Sun Globe” της Globus Maritime Ltd.

    Ο κ. Φειδάκης τόνισε επίσης ότι “Ενώ παραμένουμε προσεκτικοί και προσγειωμένοι, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα μας τα πλοία έχουν χρονοναυλωθεί σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι, κάτι που μας επιτρέπει να διατηρούμε την αισιοδοξία μας ως προς τα κέρδη και την πορεία των ταμειακών μας ροών στο προσεχές μέλλον. Συνεχίζουμε να παραμένουμε δεσμευμένοι και να εργαζόμαστε αδιάκοπα προς την επίτευξη των στόχων μας”.

    Παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το έτος 2016, η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Globus ανακοίνωσε και ότι πρόσθεσε ένα νέο μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο. Πρόκειται για τον Δημήτρη Στρατικόπουλο, ο οποίος δε θα κατέχει μεν εκτελεστικό ρόλο, αλλά ταυτόχρονα θα μετέχει και στις επιτροπές ελέγχου, αμοιβών και διορισμών της εταιρείας.

    Η στρατηγική κίνηση της πρόσληψης του κ. Στρατικόπουλου – ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Deutsche Bank στο Λονδίνο και αντιπρόεδρος στο ευρωπαϊκό τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών της Merrill Lynch – μαρτυράει ότι η Globus στοχεύει να εδραιώσει σημαντικά την παρουσία της προκειμένου να διακριθεί από τον ανταγωνισμό που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

    Η Globus Maritime Ltd. είναι μία ναυτιλιακή που παρέχει θαλάσσιες μεταφορές σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει έναν στόλο φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου και εμπορεύεται σιδηρομεταλλεύματα, άνθρακα, σιτάρι, προϊόντα σιδήρου, τσιμέντο, αλουμίνιο και άλλα προϊόντα ξηρού χύδην.

    Θυγατρικές της κατέχουν πέντε πλοία, ενώ η συνολική μεταφορική της ικανότητα ανέρχεται σε 300.571-dtw.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του Μαρτίου του 2016 ο εφοπλιστής Γιώργος Φειδάκης (μέτοχος και της FG Europe η οποία είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο) είχε προχωρήσει στην πώληση ενός πλοίου της Globus προκειμένου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να αποπληρώσει οφειλές της εταιρίας στην Commerzbank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-katarrefsi-tis-hanjin-evnoi-tin-cosco/75607

     



    ΣΧΟΛΙΑ