• Business

    Θα μπορέσει η Costamare να διατηρήσει τα πλουσιοπάροχα μερίσματά της;

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος,

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος. Επικεφαλής COSTAMARE.


    Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της Wall Street είναι φέτος η ναυτιλιακή Costamare (επικεφαλής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος), που παρά τις δυσκολίες στην αγορά των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων κατάφερε να ξεπεράσει εντυπωσιακά τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας μεγαλύτερα των αναμενομένων κέρδη (0,45 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προσδοκιών για 0,38 δολάρια ανά μετοχή).

    Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες αυτές, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Costamare, οι μετοχές της οποίας έπεσαν κατά 17%, λόγω των ανησυχιών για το αν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα μερίσματά της προς τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Φώτη Γιαννακούλη, αναλυτή της Morgan Stanley, η ζήτηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα παραμείνει χαμηλότερη από την αύξηση 4% του στόλου τους, διατηρώντας τον κλάδο υπό πίεση, ενώ τα ναύλα θα παραμείνουν επίσης χαμηλά, ακόμα και στα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους, που ευνοούνται από τη στροφή πολλών εταιρειών σε αυτά για να μειώσουν τα κόστη.

    Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ετήσια κέρδη της εταιρείας θα βαίνουν μειούμενα μέχρι και το 2018, και κατόπιν θα ανακάμψουν εκ νέου, ενώ τα μερίσματα θα περιοριστούν σημαντικά, από τα 1,16 δολάρια ανά μετοχή στα 0,24 δολάρια ανά μετοχή, αρχής γενομένης από το τρέχον τρίμηνο.

    Σημειώνεται ότι η Costamare κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Με 42 χρόνια ζωής στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, διαθέτει στόλο 72 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας περίπου 467.000 ΤΕU, ενώ έχει παραγγείλει άλλα 12 νεότευκτα πλοία.

    Παράλληλα, συνεργάτες αλλά και αντίπαλοι αναγνωρίζουν στον Kωνσταντίνο Kωνσταντακόπουλο ότι, όπως και ο πατέρας του, είναι μετρ των διαπραγματεύσεων, αλλά και θιασώτης του «ομαδικού παιχνιδιού», γι’ αυτό και περιστοιχίζεται από μια δυνατή ομάδα, με στενό συνεργάτη τον οικονομικό διευθυντή του, Γρηγόρη Zήκο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kerdi-39-ekat-evro-se-dio-imeres-gia-ton-mr-jumbo/57617



    ΣΧΟΛΙΑ