• Business

    Θα είναι αυτός ο επόμενος ιδιοκτήτης της Μίλαν;

    Jack Ma

    Jack Ma. CEO Alibaba


    Ο Jack Ma, ιδιοκτήτης του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, φέρεται να είναι έτοιμος να αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, που εδώ και τριάντα χρόνια αποτελεί κτήμα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Silvio Berlusconi.

    Η ιταλική ομάδα τα τελευταία χρόνια παραπαίει, με τα έσοδά της από τηλεοπτικές μεταδόσεις και εισιτήρια να έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω και της απουσίας της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και ο Berlusconi φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να την πουλήσει, με το κατάλληλο τίμημα βεβαίως.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, ο Jack Ma μαζί με μία ομάδα Κινέζων επενδυτών θέλουν να αποκτήσουν άμεσα τον έλεγχο του 70% των μετοχών της Fininvest, της εταιρείας του Berlusconi που κατέχει το 99% της Μίλαν, και κατόπιν, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 30%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ma δεν είναι και κανένας… άσχετος από ποδόσφαιρο: ήδη κατέχει μερίδιο 40% στην κινεζική ομάδα Guangzhou Evergrande, που είναι πλέον η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Κίνας που κατέκτησε δύο φορές το ασιατικό Champions League (το 2013 και το 2015).

    Οι κινήσεις του Ma και των Κινέζων επενδυτών κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, και εντάσσονται πιθανότατα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του προέδρου της Κίνας Xi Jinping να μετατρέψει τη χώρα σε μία ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Την ώρα που κινεζικές ποδοσφαιρικές ομάδες επενδύουν τεράστια ποσά για να προσελκύσουν διάσημους ποδοσφαιριστές και να αυξήσουν την αξία του προϊόντος τους, Κινέζοι επενδυτές αναζητούν τρόπους να «μπουν» στα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κόσμου: ήδη πριν από λίγους μήνες ομάδα Κινέζων επενδυτών απέκτησε μερίδιο 350 εκατομμυρίων ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ πέρυσι η Dalian Wanda του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Wang Jianlin, απέκτησε πέρυσι το 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Αν σκεφτεί κανείς πως φέτος η Μάντσεστερ Σίτι και η Ατλέτικο Μαδρίτης έχουν φτάσει στα ημιτελικά του Champions League, ενώ η Μίλαν παλεύει για να μη μείνει ξανά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είναι προφανές ότι οι οπαδοί της ιστορικής ιταλικής ομάδας παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Η Disneyland London πρόκειται να ανοίξει το 2021 – τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

    disney1



    ΣΧΟΛΙΑ