• Business

    Θα απογειωθούν (όπως λένε οι οίκοι) οι τραπεζικές μετοχές;

    • NewsRoom


    Παρά την ισοπέδωση που έχουν δεχτεί οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν χάσει οι επενδυτές που μπήκαν στις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι εγχώριες χρηματιστηριακές θεωρούν ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να αποδώσει σημαντικά κέρδη μέσα στο 2016.

    Συγκεκριμένα οι αναλυτές, ξένοι και…ντόπιοι, δίνουν τιμές-στόχους κατά πολύ υψηλότερους από τα σημερινά επίπεδα των μετοχών δηλαδή αυξημένα κατά 60%-100%.

    Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους σημαντικότατες προκλήσεις όπως η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η πώληση θυγατρικών εταιρειών, η περαιτέρω εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους κλπ.

    Παντως οι οίκοι με τις τιμές-στόχους που βάζουν θεωρούν ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φτάσει από τα 11,5 δις σήμερα, μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στα 18 δις ευρώ στο τέλος του 2016

    Πιο συγκεκριμένα τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου (67%) με βάση τις αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί εμφανίζεται να έχει η μετοχή της Πειραιώς. H μέση τιμή-στόχος τεσσάρων χρηματιστηριακών για την τράπεζα είναι τα 0,45 ευρώ, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 3,9 δισ. ευρώ, όταν η μετοχή ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα κάτω από την τιμή της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου στα 0,30 ευρώ. H Goldman Sachs δίνει τιμή-στόχο 0,45 ευρώ ανά μετοχή με ουδέτερη σύσταση, η IBG βάζει τον πήχη στα 0,48 ευρώ με σύσταση αγοράς, στα 0,38 ευρώ θέτει τον στόχο η Wood μ3, ενώ την υψηλότερη τιμή-στόχο δίνει η HSBC, στα 0,50 ευρώ, προτείνοντας επίσης διακράτηση της μετοχής.

    trapeza peiraiws

    Αντίστοιχα, μεγάλη διαδρομή –από 67% έως 100%– θα πρέπει να καλύψει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για να προσεγγίσει τις τιμές-στόχους που δίνουν η Wood στα 0,50 ευρώ (σύσταση “Ηold”) και η IBG στα 0,60 ευρώ (σύσταση αγοράς). Στην περίπτωση της Εθνικής, η τρέχουσα αποτίμηση των 2,74 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε 0,49 φορές τα ίδια κεφάλαια, με τον δείκτη P/TBV να είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αλλά τους αναλυτές να αποτιμούν υψηλότερα την ΕΤΕ, λόγω των σχεδίων πώλησης της Finansbank.

    Η μόνη τράπεζα που συγκεντρώνει συστάσεις αγοράς από το σύνολο των αναλυτών που την καλύπτουν είναι η Alpha Bank. Η μετοχή της έχει καταφέρει ήδη να διαφοροποιηθεί αισθητά από τον υπόλοιπο κλάδο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καταγράφοντας άνοδο άνω του 40% από τα ιστορικά χαμηλά της, ενώ βρίσκεται σχεδόν 30% υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ στα 2 ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος από τέσσερις εταιρείες είναι τα 3,8 ευρώ, ήτοι περίπου 50% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 2,5 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 3,9 δισ. ευρώ). Την υψηλότερη τιμή δίνει η HSBC, με στόχο τα 4,66 ευρώ (περιθώριο ανόδου 82%), ακολουθεί η IBG, με στόχο τα 3,88 ευρώ, και, τέλος, η Goldman Sachs με τη Wood, που έχουν βάλει τον πήχη στα 3,30 ευρώ. Η τράπεζα έχει τον χαμηλότερο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,3x για το 2016, ενώ για το 2016 προβλέπεται μονοψήφιος πολλαπλασιαστής κερδών (9x) για την τράπεζα.

    eurobank333

    Θετικοί, αλλά πιο συγκρατημένοι συγκριτικά με τις άλλες τράπεζες, είναι οι αναλυτές για την περίπτωση της Eurobank, η οποία έχει επίσης καταφέρει να βρεθεί οριακά πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, φτάνοντας τα 1,08 ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,55 ευρώ, δίνοντας περιθώρια ανόδου άνω του 40% από την τρέχουσα αποτίμηση. Η IBG έχει ανεβάσει τον πήχη στα 1,94 ευρώ, άνοδος 80% για τη μετοχή, η Εuroxx δίνει στόχο τα 1,50 ευρώ, η Goldman Sachs τα 1,45 ευρώ με ουδέτερη σύσταση και η Wood βλέπει τη μετοχή στα 1,30 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ