• Business

    Θ. Παπανικολάου (MIG): «Μισό βήμα αυτό που έγινε με το ΦΠΑ στην εστίαση»

    • Γιώργος Μανέττας
    MIG

    Θανάσης Παπανικολάου


    Την απογοήτευσή του για την εξαίρεση του καφέ και των υπόλοιπων ροφημάτων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξέφρασε ο επικεφαλής της MIG, Θ. Παπανικολάου μιλώντας πριν από λίγο σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας
    της «Μπάρμπα Στάθης».

    «Δυστυχώς είναι οριστικό ότι από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% εξαιρέθηκαν ο καφές και τα ροφήματα που παραμένουν στο 24%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

    Όπως είπε, η αγορά περίμενε καφέ τέσσερα χρόνια την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στα ροφήματα, επισημαίνοντας πως τώρα που η οικονομία διόρθωσε πολλά από τα μεγέθη και τους δείκτες της ήταν η κατάλληλη στιγμή να εφαρμοστεί. Υπενθύμισε ότι το ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ν. Ευρώπη, και από τα υψηλότερα που υπάρχουν γενικότερα, σημειώνοντας πως σε χώρες όπως η Τουρκία, η Κύπρος και η Ιταλία το ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 8% με 10%. Η εκτίναξη του ΦΠΑ στο 24%, συνέχισε, αύξησε την παραβατικότητα, διόγκωσε την φοροδιαφυγή και οδήγησε σε στρέβλωση στον κλάδο ενώ δημιούργησε και τεράστια προβλήματα στην εμπορική πολιτικών των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις προσφορές και στα μικτά γεύματα.

    Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα στα επόμενα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να υπάρξει βελτίωση, ενώ διαφώνησε με την τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών ότι η μείωση του ΦΠΑ στα ροφήματα θα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά. Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση του ΦΠΑ στην αγορά.

    Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως υπάρχουν και παράπλευρες ωφέλειες από το μέτρο, όπως στα κατεψυγμένα λαχανικά και γενικότερα στο σούπερ μάρκετ, με δεδομένη και τη δέσμευση των ανθρώπων των σούπερ μάρκετ ότι θα χαμηλώσουν οι τιμές στο ράφι, προς όφελος των καταναλωτών.



    ΣΧΟΛΙΑ