• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με 1,2 GW στις αρχές του 2023- Συνεχής άνοδος μεγεθών

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ


    Σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη αναμένει για το 2022 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τάση η οποία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια λόγω των πολλών νέων έργων που θέτει το επόμενο διάστημα σε λειτουργία η εταιρεία.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ΑΠΕ στην Ελλάδα, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ανοίγει νέους δρόμους με καινοτόμα και ειδικού βάρους έργα, που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της πράσινης ενέργειας στη χώρα. Σε μια εποχή που η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η Τέρνα Ενεργειακή, που άνοιξε την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Δύο τέτοια έργα είναι τα δύο εμβληματικά project,  το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα (ισχύος 330 ΜW)   που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία έως το τέλος Μαρτίου 2023-  και το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας για το οποίο οι κατασκευαστικές εργασίες μόλις ξεκίνησαν και αναμένεται να «μπει στην πρίζα» τέλη 2025 με αρχές 2026, που αναμένεται να δώσουν  σημαντική ώθηση στη δραστηριότητα και τα έσοδα του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

    Η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 895 MW, με προοπτική να ανέλθει στα 1,2 GW στις αρχές του επόμενου έτους, με την θέση σε εμπορική λειτουργία του Καφηρέα.

    Ταυτόχρονα, το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, περνά σε  φάση υλοποίησης   από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο υλοποιείται στην Αμφιλοχία και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Ήδη ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων, πρόδρομα έργα κλπ.) και το έργο θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη τριετία, αναβαθμίζοντας  καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

    Το σύστημα αντλησιοταμίευσης αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό άνω των 550 εκατ. ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

    Εννεάμηνο 2022

    Η εταιρεία παρουσίασε στο εννεάμηνο ενίσχυση των βασικών οικονομικών της μεγεθών τόσο του κύκλου εργασιών- όσο και των EBITDA, χάρη στην ώθηση από το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου της αλλά και την αυξημένη παραγωγική ικανότητα των αιολικών σταθμών της, βοηθούντων και των βελτιωμένων ανεμολογικών συνθηκών.

    Στο πλαίσιο αυτό, η  αύξηση των εσόδων στα 448,7 εκατ. ευρώ (από 246,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, +81,7%  οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) στα 150,9 εκατ. ευρώ (έναντι 106,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, +42,6%)  αλλά και των προσαρμοσμένων κερδών για τους μετόχους που διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ από 43,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αύξηση 67,1%.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ορισμένων έργων (με δεδομένο ότι ένας αριθμός πάρκων ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία κατά το 2021) οδήγησαν στο εννεάμηνο, σε αύξηση της παραγωγής κατά 14,3%, με τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας να ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ  έναντι  150,6 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Οι επενδύσεις του Ομίλου για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του έτους ανήλθαν σε € 180 εκ. και αφορούσαν τα υπό κατασκευή έργα. Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία έλαβε το πρώτο μέρος της επιδότησης για το έργο της Αμφιλοχίας το οποίο βρίσκεται πλέον σε φάση κατασκευής.

    Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα μείον δεσμευμένες καταθέσεις σχετιζόμενες με δανειακές υποχρεώσεις) την 30/09/2022 ανήλθε στα € 598,8 εκ. έναντι € 528,0 εκ. την 31/12/2021.



    ΣΧΟΛΙΑ