• Business

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση κατασκευής της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία-Επένδυση 650 εκατ. ευρώ

    Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Σύντομα ξεκινά η κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενός έργου που λειτουργώντας ως «φυσική μπαταρία» θα επιτρέψει τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και, με αυτό τον τρόπο, την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροδότησης. Έτσι, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ, θα συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, και στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

    Όπως είπε χθες η κυρία Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & storage forum πρόκειται ένα έργο πρόκληση για τον τεχνικό κόσμο, γιατί δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένοι μηχανικοί. Γι αυτό θα χρησιμοποιηθούν νέοι μηχανικοί που θα εξειδικευτούν και θα γίνει έτσι μια αρχή και για τα επόμενα έργα”. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχουν καθόλου τοπικές αντιδράσεις για το έργο, γιατί έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις στην τοπική κοινωνία.

    Οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σκοπός της εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η υλοποίησή του να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Το χρονοδιάγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, ώστε να ξεκινήσει να υποστηρίζει την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος.

    Ο σταθμός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

    Η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ  το έργο να λαμβάνει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό που προβλέπεται  ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 100 εκατ. Επίσης, έχει ήδη θεσπισθεί πλαίσιο και για τη λειτουργική ενίσχυση του έργου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αντλησιοταμίευσης έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία στην περίπτωση της μονάδας στην Αμφιλοχία θα φτάσει το 70% της επένδυσης. Επίσης, κατά την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας του αναμένεται να απασχολεί 90 άτομα.

     Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης αποτελούν την ιδανική λύση για τη μαζική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής και για μεγάλη διάρκεια και αποτελούν την πιο διαδεδομένη τεχνολογία παγκοσμίως, αντιστοιχώντας στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ