• Business

    Τελευταίες “πινελιές” στην ανακεφαλαιοποίηση με το βλέμμα στους ιδιώτες

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Σε επιταχυνόμενους ρυθμούς και με ζητούμενο τόσο από τις εποπτικές αρχές, όσο και από τους διεθνείς επενδυτές την άρση του “εφαρμοστικού ρίσκου” (implementation risk) και την ταχεία πρόοδο προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μπαίνουν από σήμερα οι εξελίξεις για τις τράπεζες. Καθώς προχωρεί ολοταχώς η δεύτερη φάση του stress test που θα καταλήξει στον προσδιορισμό των νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες, εντός της εβδομάδας αναμένεται το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση και τις αλλαγές στη λειτουργία του ΤΧΣ.

    Παράλληλα εντείνονται οι επαφές με τους ξένους επενδυτές, αλλά και οι διεργασίες εντός τραπεζών προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους θα περιοριστούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να αναζητηθούν από τις αγορές.

    Εν τω μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει και για τον χειρισμό των ομολογιούχων των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες , οι τράπεζες εξετάζουν να μετατρέψουν τα senior (κύριας εξασφάλισης) ομόλογα σε μετοχές στην τιμή των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ενδέχεται να επιτρέψουν και στους κατόχους ομολόγων Tier I (αποτελούνται κυρίως από υβριδικούς τίτλους) και Tier II (περιλαμβάνουν κυρίως δάνεια μειωμένης εξασφάλισης) να συμμετάσχουν στο book building με ανταλλαγή των ομολόγων τους. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να προχωρήσει το σενάριο που αφορά τους κατόχους των senior ομολόγων.

    H συμβολή των ιδιωτών μετόχων επιδιώκεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να διατηρηθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα διαμορφωθούν από το AQR και το βασικό σενάριο του stress test. Πρόκειται για κεφαλαιακές ανάγκες που, όπως έχουμε γράψει, δεν θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ και το πιθανότερο είναι να χαμηλώσουν στα 9 – 10 δισ. ευρώ κατόπιν της ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των τραπεζών σε επίπεδο υπολογισμού αναβαλλόμενου φόρου κατά τη διαδικασία του stress test.

    Όπως έχουμε αναφέρει, η διαμόρφωση από την ΕΚΤ “διαχειρίσιμου λογαριασμού” για τους ιδιώτες μετόχους κινείται στη λογική αφενός να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου, αφετέρου αποτελεί κίνηση ελαχιστοποίησης του ρίσκου από την πιθανή αποτυχία εξεύρεσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων από κάποια τράπεζα.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι τα ποσά αυτά, αποτελούν μέρος της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης που θα φτάσει στα 16 – 18 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες των τραπεζών από το δυσμενές σενάριο του stress test σε δεύτερο χρόνο. Πάγια θέση της ΕΚΤ και του SSM παραμένει η διαμόρφωση υψηλού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τράπεζες “πίεσαν” το προηγούμενο διάστημα τον SSM ώστε να μειωθεί στο βασικό σενάριο του stress test κάτω του 10% ο δείκτης CET 1 για τα εποπτικά κεφάλαια. Ωστόσο, όχι μόνο ο εν λόγω δείκτης δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά φαίνεται ότι οδηγείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο 11%. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι υψηλή, αλλά θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις ώστε να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ