• Business

    «Τελευταία ευκαιρία» για την Creta Farms


    Η σκηνή που ακολουθεί εκτυλίχθηκε σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας στην επαρχία πριν από μερικές μέρες. Πελάτης περιμένει υπομονετικά στην ουρά μπροστά από τον πάγκο αλλαντικών. Όταν έρχεται η σειρά του για να παραγγείλει, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν τα προϊόντα της Creta Farms που θέλει και μοιραία καταλήγει να αγοράσει από ανταγωνιστή.

    Πελάτης: «Θα ήθελα 20 φέτες γαλοπούλα Creta farms για τοστ»

    Υπάλληλος: «Δυστυχώς δεν έχουμε. Έχουμε μόνο ζαμπόν Creta Farms και αυτό περιορισμένο. Αλλαντικά Creta Farms έχουμε πολύ λίγα»

    Πελάτης: «Γιατί συμβαίνει αυτό;»

    Υπάλληλος: «Δεν μας στέλνουν από την εταιρεία. Έχει οικονομικά προβλήματα και μάλλον θα πτωχεύσει».

    Πελάτης: «Κρίμα. Γιατί μόνο Creta Farms αγοράζαμε».

    Υπάλληλος: «Θέλετε να σας βάλω κάτι άλλο;»

    Πελάτης: «Ναι. Βάλτε μου από την τάδε εταιρεία (ανταγωνιστής)»

    Ανάλογα περιστατικά, όπως πληροφορούμαστε, συμβαίνουν και σε άλλα καταστήματα τροφίμων. Οι ελλείψεις προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Creta Farms, η οποία κυριαρχούσε μέχρι και πριν μερικούς μήνες στην ελληνική αγορά (παράγοντας 650 τόνους προϊόντων εβδομαδιαία και διατηρώντας χοιροτροφική μονάδα 50000 χοίρων ετησίως). και κέρδιζε την διεθνή αναγνώριση χάρη στη μοναδική για τα παγκόσμια δεδομένα πατέντα «Εν Ελλάδι» (αντικατάσταση του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο) μοιάζει με «σκιά του εαυτού της».

    Όλα τα παραπάνω έρχονται αμέσως μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν οι 800 εργαζόμενοι της Creta Farms με επιστολή τους στις πιστώτριες τράπεζες αλλά και την προειδοποίηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τους βασικούς μετόχους να συμφωνήσουν με τις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιευθεί πρόσθετη χρηματοδότηση που θα εξομαλύνει την κατάσταση έως ότου τελεσφορήσει η προσπάθεια διάσωσης.

    Το χρονικό της κατάρρευσης

    Πως όμως έφθασε σε αυτό το σημείο; Τι μεσολάβησε και η άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία δεν έχει προϊόν να πουλήσει; Ποιο είναι το μέλλον της;

    Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Άνοιξη, όταν έγινε και επίσημα γνωστή η ρήξη ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, τα αδέλφια Τάκη και Μάνο Δομαζάκη. Η απαίτηση των 11,6 εκατ. ευρώ που ήγηρε ο Τάκης άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Οι τράπεζες, φοβούμενες τα χειρότερα και έως την διαλεύκανση της υπόθεσης έθεσαν τα δάνεια της εταιρείας στην κατηγορία των επισφαλών εισπράξεων και παράλληλα έκλεισαν τις γραμμές πίστωσης.

    Έκτοτε άρχισε η κατρακύλα, η οποία επιταχύνθηκε από την όξυνση της ενδοοικογενειακής διαμάχης. Οι αλληλοκατηγορίες για ανικανότητα και οι υπόνοιες που άφησε ο Τάκης Δομαζάκης εναντίον του διοικητικού συμβουλίου και του αδελφού του, για όργιο κακοδιαχείρισης και διασπάθισης πόρων της εταιρείας επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση.

    Οι προμηθευτές έκοψαν κάθε πίστωση και απαίτησαν στο εξής να πληρώνονται τις μετρητοίς, προκειμένου να την τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Από τότε και τους επόμενους δυο μήνες άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα και να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση το μέγεθος του προβλήματος.

    Οι πρώτες πληροφορίες για σφράγισμα επιταγών έκαναν την εμφάνισή τους στον Τύπο, όπως επίσης και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων στους 800 και πλέον εργαζομένους της επιχείρησης. Σταδιακά ήρθαν και τα προβλήματα με την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ. Οι κωδικοί λιγόστευσαν, και οι ποσότητες περιορίστηκαν, αφού η εταιρεία αδυνατούσε να προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

    Οι τράπεζες, παρά τις προσπάθειες των διοικούντων της Creta Farms δεν ήταν διατεθειμένες να ανοίξουν την στρόφιγγα της ρευστότητας, σε μια εταιρεία με αβέβαιο μέλλον που ταλανίζονταν από την ενδοοικογενειακή διαμάχη.

    Η κατρακύλα δεν σταμάτησε ούτε με την απομάκρυνση από το ΔΣ του Τάκη Δομαζάκη, με την αιτιολογία πως ζημίωνε την εταιρεία με την στάση του, αλλά ούτε και η πρόσφατη συμφωνία εξυγίανσης που υπέγραψαν -κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη- τα αδελφια Δομαζάκη με τις πιστώτριες τράπεζες. Η συμφωνία προβλέπει την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη να αναγεννήσει την εταιρεία. Την όλη προσπάθεια ανέλαβε να συντονίσει η EY Ελλάδας.

    Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη διοίκηση της Creta Farms, η εταιρεία χρειάζεται άμεσα έκτακτη ένεση ρευστότητας τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση έως ότου τελεσφορήσει η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θεωρείται απαραίτητη για την αποκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας και της τροφοδοσίας της αγοράς, με προϊόντα της αλλαντοβιομηχανίας. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η Creta Farms δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και τα προϊόντα της θα εκλείψουν από την αγορά.

    Οι πιστώτριες τράπεζες, ωστόσο, διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δώσουν τα πρόσθετα κεφάλαια εάν δεν λάβουν αυξημένες εγγυήσεις. Συγκεκριμένα ζητάνε να βάλουν οι βασικοί μέτοχοι ενέχυρο τις μετοχές τους καθώς δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν και άλλο ρίσκο. Ήδη, κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ, όσα δάνεισαν μέχρι σήμερα την Creta Farms ενώ 15 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να χάσει και η ΕΤΕπ.

    Το τελεσίγραφο των τραπεζών

    Μάλιστα, ανώτατη τραπεζική πηγή μέσω του mononews.gr έστειλε σαφές μήνυμα προς τη διοίκηση της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας πως χωρίς ενέχυρο τις μετοχές τους δεν πρόκειται να υπάρξει η εκταμίευση των πρόσθετων κεφαλαίων που ζητά (πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό που ζητά η διοίκηση κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ).

    Από την άλλη πλευρά, οι βασικοί μέτοχοι αρνούνται να συναινέσουν με την απαίτηση των τραπεζών για να ενεχυριάσει των μετοχών τους και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, όπως η ενεχυρίαση των σημάτων της εταιρείας.

    «Κλειδί» η στάση των βασικών μετόχων

    Οι επόμενες μέρες θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της εταιρείας.

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, με την πλευρά του Μάνου Δομαζάκη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνία με τις τράπεζες αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση των εμπλεκομένων μερών με τον υπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

    Από την άλλη πλευρά, όπως υπογράμμισε πριν από λίγα 24ώρα και ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο, εάν δεν βρεθεί λύση, η εταιρεία να αναγκαστεί να κλείσει μέχρι να βρεθεί νέος επενδυτής. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο ίδιος προτιμά και εύχεται, η όποια λύση να έρθει με την εταιρεία εν λειτουργία και όχι από μια εταιρεία που θα είναι κλειστή. Όμως στο τέλος της μέρας, όπως είπε, τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει ο μέτοχος και όχι ο υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ