• Business

    Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Bill Gates εξηγεί γιατί δεν πρέπει να τη «φοβόμαστε»

    • NewsRoom
    Bill Gates

    Bill Gates


    Να μην φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, μας νουθετεί ο Bill Gates, επισημαίνοντας ότι πιστεύει στις δυνατότητες του AI, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πει ότι, η «καρδιά» του ChatGPT, αποτελεί την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τότε που εφευρέθηκε ο υπολογιστής.

    Η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορα θέματα όπως τα deepfakes (συνθετικά μέσα όμοια με ανθρώπους), σφάλματα με αλγόριθμους ή εξαπάτηση στις εξετάσεις του σχολείου, τονίζει χαρακτηριστικά ο Gates.

    Επιλύσιμα τα προβλήματα

    Ωστόσο, σημειώνει ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την τεχνολογία είναι επιλύσιμα.

    «Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο από όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τους ‘κινδύνους’ της τεχνητής νοημοσύνης – και έχουν γραφτεί πολλά – είναι ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις», έγραψε ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση αυτή την εβδομάδα.

    «Ακόμη ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο για μένα είναι ότι, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τόσο ‘ζοφερό’ όσο πιστεύουν ορισμένοι ή τόσο ρόδινο όσο νομίζουν άλλοι», συμπλήρωσε.

    Μακριά από τα σενάρια της καταστροφής

    Ο Gates που διατηρεί μία ισορροπημένη άποψη στο θέμα των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να μετατοπίσει τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία μακριά από τα σενάρια της καταστροφής προς πιο στοχευμένα μέτρα για τις κυβερνήσεις ως προς την αντιμετώπιση των τρεχόντων κινδύνων.

    Για παράδειγμα, την Τρίτη, οι γερουσιαστές έλαβαν μια απόρρητη ενημέρωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον στρατό.

    Σε κάθε περίπτωση, κατά κοινή ομολογία, ο Gates είναι ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρύθμισή της.

    Είναι επίσης, ως γνωστόν, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει στο OpenAI και έχει ενσωματώσει το ChatGPT στα βασικά προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του Office.

    Στην ανάρτησή του ο Γκέιτς, ανέφερε το πώς αντέδρασε η κοινωνία σε προηγούμενες εξελίξεις, για να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σε σημαντικές αλλαγές στο παρελθόν, και θα το κάνουν και για την τεχνητή νοημοσύνη.

    «Για παράδειγμα, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εκπαίδευση, αλλά το ίδιο έκαναν και οι αριθμομηχανές χειρός πριν από μερικές δεκαετίες και πιο πρόσφατα, οι υπολογιστές στην τάξη», έγραψε ο Γκέιτς.

    «Όρια ταχύτητας και οι ζώνες ασφαλείας»

    Ωστόσο, όπως τονίζει, το είδος ρύθμισης που χρειάζεται η τεχνολογία είναι τα «όρια ταχύτητας και οι ζώνες ασφαλείας».

    «Λίγο μετά τα πρώτα αυτοκίνητα που βγήκαν στον δρόμο, έγινε το πρώτο τροχαίο. Εντούτοις, δεν απαγορεύσαμε τα αυτοκίνητα. Υιοθετήσαμε όρια ταχύτητας, πρότυπα ασφαλείας, απαιτήσεις αδειοδότησης, νόμους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλους κανόνες δρόμου», εξήγησε ο Γκέιτς.

    Προκλήσεις και προτάσεις

    Την ίδια στιγμή, παρόλο που ο Gates δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανθρωπότητα σε σχέση με το AI, εντοπίζει κάποιες προκλήσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το μέλλον.

    Οι προκλήσεις συμπεριλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τις δουλειές των ανθρώπων και της «παραίσθησης» ή της τάσης για μοντέλα όπως το ChatGPT να εφευρίσκουν γεγονότα, έγγραφα και ανθρώπους.

    Ως παράδειγμα αναφέρει το πρόβλημα των deepfakes, τα οποία χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν εύκολα ψεύτικα βίντεο με bots που υποδύονται ένα άλλο άτομο, και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαπάτηση ανθρώπων.

    Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα γίνουν καλύτεροι στον εντοπισμό των deepfakes, ενώ αναφέρει ως λύση τους ανιχνευτές deepfake που αναπτύσσονται από την Intel και την DARPA.

    Προτείνει ακόμη να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα περιγράφει με σαφήνεια τι είδους deepfakes είναι νόμιμο να υπάρχουν στο μέλλον.

    Ο Gates εκφράζει ακόμη την ανησυχία του για την ικανότητα του ‘κώδικα’ που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη να αναζητά το είδος των τρωτών σημείων λογισμικού που απαιτούνται για το χακάρισμα υπολογιστών.

    Για την προστασία αυτού, προτείνει έναν παγκόσμιο ρυθμιστικό φορέα στα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης: 

    xAI: Πρεμιέρα για την νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk

    Ελληνικές τράπεζες: Έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη – Τι αλλάζει σε σχέση με τους εργαζομένους

    Βιοτεχνολογία: Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο τεχνητής νοημοσύνης που φτάνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους



    ΣΧΟΛΙΑ