• Business

    Ταπραντζής (AVIS): Θα φέρουμε το car sharing στην Αθήνα – Επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ το 2019

    ταπραντζης

    Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis


    Σχέδια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά έχει η Avis, που μετά από μια καλή χρονιά το 2018 αναμένει αύξηση μεγεθών και το 2019 κατά 4-5%. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Ταπραντζής υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του leasing στην Ελλάδα, η πορεία του τουρισμού ενισχύει την πορεία του rent a car, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι να φέρει το car sharing στην Αθήνα που αποτελεί διεθνώς τάση και παρακολουθεί τις εξελίξεις και στο self driving, εκτιμώντας ότι σε 4-5 χρόνια θα έχει έρθει και στην Ελλάδα.

    «Με το car sharing, μπορείς να έχεις αυτοκίνητο πληρώνοντας με την ώρα και να το βρεις εύκολα και γρήγορα, 10 λεπτά της ώρας από το μέρος που βρίσκεσαι.  Ωστόσο για να το αναπτύξουμε θα πρέπει να συνεργαστούμε με το Δήμο Αθηναίων για να βρεθούν τα σημεία στάθμευσης των αυτοκινήτων που απαιτούνται σε όλη την πόλη, ώστε να μπορεί ο πολίτης να βρει και να αφήσει το αυτοκίνητο. Για την ανάπτυξη της πλατφόρμας για το car sharing συνεργαζόμαστε με τη μητρική εταιρεία γιατί είναι   ιδιαίτερα απαιτητική τεχνολογικά.

    Το επενδυτικό μας πρόγραμμα για φέτος είναι 200 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου και η επένδυση στο car sharing που έχουμε αποφασίσει να φέρουμε στην Ελλάδα ξεκινάει με μια αρχική επένδυση 1 εκ. ευρώ. Δεν είναι μια δραστηριότητα που την κάνουμε για να μας προσθέσει μεγέθη, άμεσα, αλλά θέλουμε να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις και να φέρνουμε στην Ελλάδα τις διεθνείς τάσεις», σημείωσε.

    Επίσης η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση. Μολονότι οι υποδομές στην ηλεκτροκίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτες στη χώρα μας, δημιουργείται μια τάση και θα υπάρξει ζήτηση. Ο Ανδρέας Ταπραντζής ανέφερε ότι ήδη «έχουμε σχεδιάσει να ξεκινήσουμε συνεργασία με κάποιους πελάτες μας, κάνοντας πιλοτικά βήματα στην ηλεκτροκίνηση, με κάποιο στόλο οχημάτων».

    Μεγάλες οι προοπτικές για το Leasing

    Οι προοπτικές στο χώρο του Leasing είναι μεγάλες στην ελληνική αγορά αφού σήμερα  το ποσοστό των οχημάτων που αγοράζονται με τη μέθοδο του leasing στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 78%, έναντι μόλις 26% στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια αύξησης.

    Στο γεγονός αυτό συντείνουν και οι καταναλωτικές τάσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν να έχουν οχήματα στην κατοχή τους, αλλά να τα νοικιάζουν, αλλά και η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αγορές αυτοκινήτων.

    To οικονομικό περιβάλλον της χώρας ευνοεί το leasing  όπως  και οι καταναλωτικές τάσεις, που αλλάζουν γρήγορα. Ο μέσος όρος leasing είναι στα 4 χρόνια και επειδή πολλοί στα 10 χρόνια της κρίσης δεν άλλαξαν αυτοκίνητο, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προσελκύσουν τέτοιους πελάτες.

    «Έχουμε τώρα ανθρώπους πάνω από 35 ετών, που δεν θέλουν να έχουν τίποτα δικό τους. Αν το δούμε σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών για καταναλωτικά δάνεια, μας ανοίγει ουσιαστικά ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό στην κατηγορία του leasing. Είναι ευκαιρία να μπούμε σε αυτό το τμήμα της αγοράς».

    Γι αυτό η Avis ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα της, myavis.gr. Στόχος είναι ο χρήστης, πέρα από το να μπορεί να διαμορφώσει το αυτοκίνητό του όπως θέλει και να ζητήσει προσφορά – όπως γίνεται μέχρι σήμερα- να μπορεί να κάνει ολόκληρη τη διαδικασία, καταθέτοντας τη σχετική αίτηση, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ηδη το 2018 την  επισκέφθηκαν 300.000 άτομα και 2.000 απέκτησαν αυτοκίνητο  η τάση είναι αυξητική.

    Πρόκληση ο ανταγωνισμός στο rent a car

    Όπως ανέφερε  με την αύξηση του ανταγωνισμού στο rent a car και τις μειώσεις στις τιμές, ίσως μερικές μικρές εταιρείες να μην αντέξουν και εκεί θα υπάρξουν ευκαιρίες εξαγορών. Ο χώρος του αυτοκινήτου είναι μεγάλος και δεν έχει εξαντληθεί. Η εταιρεία διατηρεί ενδιαφέρον να εξαγοράσει εταιρείες rent a car στην περιφέρεια, εφόσον υπάρξει κάποια ευκαιρία.

    Η πορεία του τουρισμού επηρεάζει την πορεία του rent a car από το οποίο προέρχεται το 40% της δραστηριότητας της Avis, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα, η Avis πέτυχε εντυπωσιακές επιδόσεις στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car), συγκεντρώνοντας πάνω από 2 εκατομμύρια ημέρες ενοικίασης μέσα στο 2018, ενώ αύξησε κατά 20% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (Leasing).

    Όπως σημείωσε «η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού έφθασε στο 11% για 5η συνεχόμενη χρονιά. Είναι συγκλονιστικές οι μεταβολές αυτές. Όμως ο ελληνικός τουρισμός εξαρτάται από πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία. κ.ά). Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα στον τουρισμό, όμως τώρα έχουμε το Brexit και άλλες εξελίξεις που επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη η οποία είναι σε συνάρτηση με τον τουρισμό».

    Μια μεγάλη πρόκληση ωστόσο θα είναι οι τιμές αφού η Τουρκία  και η Ανατολική Μεσόγειος  είναι πιο φθηνές από την Ελλάδα. «Η Ελλάδα αύξησε γενικώς τις τιμές κι αυτό σημαίνει ότι ένας Γερμανός συνταξιούχος μπορεί να κάνει διπλάσιες διακοπές αλλού. Είναι κάτι που το βλέπουμε ήδη και έρχεται. Βέβαια, οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση τουριστών το 2019, αλλά υπάρχουν τα παραπάνω θέματα που θα μας απασχολήσουν », σημείωσε.

    Ανοδική η πορεία της εταιρείας

    H Avis, η μεγαλύτερη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, έκλεισε το 2018 με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση στην αγορά και αποδεικνύοντας στην πράξη την αναπτυξιακή τροχιά που διαγράφει τα τελευταία χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Avis για το 2018 έκλεισε στα  180 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα  82,05 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων (PBT) στα  27,18 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ σε όλους τους τομείς δράσης της.

    Στο 2018, η Avis προχώρησε σε επενδύσεις υποδομών ύψους  200 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση στη διαρκή ανανέωση του στόλου της, ο οποίος σήμερα φτάνει τα 35.000 οχήματα, αλλά και των συστημάτων της. Το 2018 η Avis προχώρησε στην αγορά 10.000 νέων οχημάτων, αριθμός που αναλογεί περίπου στο 10% των ταξινομήσεων της ελληνικής αγοράς.

    Διαθέτει 80 σταθμούς ενοικίασης αυτοκινήτων, έχει 6.000 ενεργούς πελάτες και το 2018 πραγματοποίησε 25.000 μακροχρόνιες μισθώσεις και 250.000 μισθώσεις rent a car σε πελάτες από 192 χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Avis: Για μία ακόμη χρονιά στην κορυφή με κύκλο εργασιών 180 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Atalanti Hills: Τι περιλαμβάνει η επένδυση 1,5 δισ. στη Φθιώτιδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Αύξηση 30% στα κέρδη των online τυχερών παιχνιδιών το 2018 – Μεγαλύτερο το χάσμα από τα καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ