• Business

    Τα «τρομερά μωρά» «απογειώνουν» τη μετοχή του Άγιαξ


    Πέρα από τον ενθουσιασμό των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, οι απροσδόκητοι θρίαμβοι του Άγιαξ στο φετινό Champions League κέντρισαν το ενδιαφέρον και των παρατηρητικών επενδυτών και χρηματιστηριακών αναλυτών.

    Αφορμή στάθηκε η νίκη της ολλανδικής ομάδας απέναντι στην ισπανική υπερδύναμη της Ρεάλ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Μάρτιο, που οδήγησε όχι μόνο στον ντροπιαστικό εντός έδρας αποκλεισμό ενός από τους κορυφαίους συλλόγους, αλλά και στην εκτόξευση της τιμής της μετοχής του Άγιαξ στο +7,82% την επόμενη ημέρα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από την έναρξη των συναλλαγών, στις 6 Μαρτίου του 2019, η μετοχή είχε κάνει trade και στα 20€, ενώ το επίσημο άνοιγμα τη βρήκε στα 16,25 ευρώ.

    6/03/2019Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 10 Απριλίου, η τρομερή φουρνιά «μωρών» του Άγιαξ αναμετρήθηκε στην πρώτη αγωνιστική των προημιτελικών με τη Γιουβέντους στο Άμστερνταμ. Το τελικό 0-0 ακολούθησε ένα τριήμερο μηδενικής απόδοσης για τη μετοχή της ολλανδικής ομάδας. Έξι ημέρες μετά όμως, στις 16 Απριλίου, ως άλλοι «Υιοί του Θεού» (Godenzonen), κατάφεραν νίκη έναντι της κουρασμένης “γηραιάς κυρίας”, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αλλά και την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης ομάδας τους κατά 9,04%. Για ακόμη μία φορά, η επίδοση της μετοχής προσυνεδριακά άγγιξε τα 20,80 ευρώ.

    17/04/2019Την περασμένη Τρίτη, συνέχισαν το καταπληκτικό σερί εκτός έδρας νικών τους, κερδίζοντας τα έτερα underdogs του φετινού διαγωνισμού, τη βρετανική Τότεναμ. Με τη μετοχή να έχει ήδη καταγράψει υπερβολικές κινήσεις από τις αρχές Μαρτίου, οι συναλλαγές στις 2 και στις 3 Μαΐου επιβράβευσαν επιπλέον τις προσπάθειες της ομάδας -η οποία, σημειωτέον, κατέχει, ως Vereniging AFC Ajax, το 73% των διαθέσιμων μετοχών- με αποδόσεις 5,10% και 10,19%.

     2/5/2019Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών τις ημέρες που ακολούθησαν τις απροσδόκητες νίκες της ομάδας, καθώς ο μέσος όρος τριμήνου στα τεμάχια που διακινούνται αθροίζει μόλις στις 12.000 μετοχές. Η νίκη επί της Ρεάλ έγινε η αφορμή να διακινηθούν 44.000 μετοχές, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 260%. Ο τζίρος αυτός διπλασιάστηκε μετά τον αγώνα με τη Γιουβέντους (86.630 μετοχές), ενώ η τελευταία νίκη, απέναντι στην Τότεναμ, έχει οδηγήσει σε διακίνηση 87.000 μετοχών, μέχρι στιγμής.

    Και ακόμη και αν τα νούμερα αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τους όγκους που πραγματοποιούν τα «βαριά χαρτιά» του Euronext στο Άμστερνταμ, το υπερτονωμένο ενδιαφέρον για τη μετοχή του Άγιαξ δεν παύει να είναι ένα «παράδοξο» το οποίο έχει οδηγήσει σε κέρδη 35% από την αρχή του έτους.

    Όπως επίσης παράδοξο θα μπορούσε να θεωρηθεί και η εκπληκτική υπεραπόδοση της μετοχής κατά τις πρωινές δημοπρασίες και πριν από την έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης.

    Όπως και να έχει, η κεφαλαιοποίηση της ομάδας έχει φτάσει πλέον στα 416,17 εκατομμύρια ευρώ, από τα 270 τα οποία οριακά άγγιζε στις αρχές του 2019. Και για να το μεταφράσουμε σε εγχώρια δεδομένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, η ομάδα άξιζε περίπου όσο η μικρότερη ελληνική εσηγμένη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ) και, προσθέτοντας σε ένα τετράμηνο αξία 150 περίπου εκατομμυρίων (πχ Ικτίνος), ξεπέρασε σε αξία την ΑΔΜΗΕ (399,04 εκατ.), με μέσο όρο συναλλαγών για το εξεταζόμενο διάστημα, μόλις 16.358 τεμάχια.

    Οι εξαιρετικές αυτές αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι δελεαστικές και για τους έλληνες επενδυτές, καθώς το correlation μεταξύ χρηματιστηριακής πορείας και απόδοσης στο γήπεδο, θα μετέφερε ως άλλο.. τυχερό παιχνίδι τις ποδοσφαιρικές προβλέψεις στην οργανωμένη αρένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Καθώς όμως οι ελληνικές ΠΑΕ έχουν, στην πλειονότητά τους, μικρή αξία και αυξημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για να συμπεριληφθούν στους δείκτες μεγάλης ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν μόνο σε μετοχές ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων, μέσω χρηματιστηριακών εταιριών, που παρέχουν την υπηρεσία επνδύσεων σε ξένες αγορές.

    Πώς μεταφράζονται όμως οι διαδοχικές νίκες της ομάδας σε πραγματικά οφέλη για την εταιρεία; 

    Η UEFA πληρώνει αδρά τους συμμετέχοντες ομίλους, καθώς οι  αμοιβές αυξάνονται με τις προκρίσεις στις επόμενες φάσεις. Στην, όχι και τόσο απίθανη, περίπτωση που ο Άγιαξ κερδίσει το κύπελλο, τα χρηματικά οφέλη που θα εξασφαλίσει θα αγγίξουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα πραγματικά όμως κέρδη για μια ποδοσφαιρική ομάδα έρχονται από τις πωλήσεις των παικτών.

    Ο Άγιαξ διατηρεί μία παράδοση εκπαίδευσης δικών του παικτών (και στελεχών), ενώ η χρήση του όρου “μωρά” διόλου τυχαία δεν είναι, δεδομένου ότι οι μισοί παίκτες της ομάδας είναι κάτω των 23 ετών.

    Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο κεντρικός Matthijs de Ligt (ετών 19) αποτιμάται γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ και ότι το “αστέρι” αμυντικό χαφ Frenkie de Jong πουλήθηκε στη Μπαρτσελόνα στις 27 Φεβρουαρίου για 75 εκατομμύρια, συν επιπλέον 12 ως έξτρα μπόνους. Ποσά καθόλα σεβαστά, δεδομένων των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ομάδας, που έδειξαν πτώση της τάξης του 22% στα έσοδα της εταιρείας για το περασμένο έτος.

    Η επέλαση του Άγιαξ, λοιπόν, όχι μόνο φέρνει ώθηση στη φήμη της ομάδας και στο φυτώριό της, αλλά της δίνει στην πράξη αρκετά χρήματα για επιπλέον ανάπτυξη και τη συνέχεια της παράδοσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, χαρίζοντάς της την προοπτική να γίνει το go-to place για τους πλέον ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

    Από εκεί και έπειτα, το business model είναι γνωστό και κυκλικό: εκπαίδευση, διεκδίκηση τίτλων, πώληση παικτών, κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ