• Business

    Τα σενάρια για τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ


    Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, εκτιμάται ότι είναι η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της αίτησης ακύρωσης της απόφασης του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου (κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μασσέλος στη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Την προσφυγή έχει κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Τσαμάκης, ο οποίος εξαρχής είχε καταγγείλει την απομάκρυνσή του από επικεφαλής της Επιτροπής ως παράνομη. Έχει εκδοθεί ήδη απόφαση 5μελούς τμήματος του ΣτΕ που δικαιώνει τον κ. Τσαμάκη και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα την υιοθετήσει και το 7μελές τμήμα.

    Σε περίπτωση που ο κ. Τσαμάκης δικαιωθεί θα επιστρέψει στο τιμόνι της ΕΕΤΤ, αλλά όχι για μεγάλο διάστημα αφού η θητεία του τυπικά θα λήξει τον Μάιο του 2020, τέσσερα δηλαδή χρόνια μετά τον αρχικό διορισμό του (2016). Δεν θα πρόκειται για μια «ευχάριστη» εξέλιξη για τον κ. Μασέλλο, ο οποίος προφανώς δεν φέρει καμία ευθύνη για τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αν η αίτηση ακύρωσης απορριφθεί ο νυν πρόεδρος συνεχίζει κανονικά τη θητεία του έως τον Φεβρουάριο του 2022 που λήγει όπως και των μελών της υπόλοιπης Ολομέλειας.

    Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, πάντως, θα ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό αντιπροέδρου Τηλεπικοινωνιών καθώς η θέση αυτή μένει κενή από τα μέσα Ιουλίου όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει πανεπιστημιακά καθήκοντα η πρώην αντιπρόεδρος Αγγελική Σγώρα. Όπως εκτιμάται, ο αρμόδιος για την ΕΕΤΤ υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα του προέδρου της Επιτροπής για να αποφασίσει το στέλεχος που θα αναλάβει αντιπρόεδρος.

    Στο δημόσιο ταμείο από την ΕΕΤΤ 142,5 εκατ. ευρώ

    Η ΕΕΤΤ εκτός από ανεξάρτητη αρχή για τη ρύθμιση των σημαντικών αγορών των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων είναι και ένας φορέας που αποδίδει χρήματα στο δημόσιο ταμείο καθώς εισπράττει τέλη κ.λ.π.  Έπειτα από απόφαση που υπεγράφη πριν λίγες μέρες από τον κ. Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη η ΕΕΤΤ αποδίδει στο δημόσιο το συνολικό ποσό των 142,5 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για: α) το αδιάθετο αποθεματικό της οικονομικής διαχείρισης της ΕΕΤΤ των ετών 2014, 2015, 2016 και 2017 και β) ποσοστό επί του θετικού οικονομικού αποτελέσματος της οικονομικής διαχείρισης της Επιτροπής των ετών 2015, 2016, 2017 και 2018. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί νωρίτερα (κάθε χρονιά για την προηγούμενη). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση «κολλούσε» διαρκώς εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των τότε αρμοδίων υπουργών (Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος).



    ΣΧΟΛΙΑ