• Business

    Τα hedge funds στην πυρά


    Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα hedge funds. Ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έκλεισαν περισσότερα funds από όσα έχουν κλείσει από τις αρχές της κρίσης.

    Σύμφωνα με έκθεση του Hedge Fund Research (HFR), 305 αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου τερμάτισαν τη λειτουργία τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, από 203 που είχαν κλείσει την ίδια χρονική περίοδο του 2014. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και έπειτα, στον απόηχο της τραπεζικής κατάρρευσης που κράτησε μέχρι το τέλος του 2008.

    Εκτιμάται ότι 979 hedge funds ρευστοποίησαν τις θέσεις του το 2015, έναντι 864 το 2014. Και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2009, που είχαν κλείσει 1.023 funds.

    Aντίστοιχα, το 2015 περιορίστηκε ο αριθμός των νέων Α/Κ επενδυτικού κινδύνου που έκαναν έναρξη εργασιών, καθώς από 269 που ιδρύθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2015, ο αριθμός υποχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους σε 183, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από το 2009.

    Η βιομηχανία των hedge funds συρρικνώθηκε πέρυσι παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια των επενδυτών αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς υπήρξε αποστροφή προς τον κίνδυνο και το υψηλό ρίσκο ως αποτέλεσμα της υποαπόδοσης των περισσοτέρων funds μετά την αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών”, επισημαίνει ο Kenneth Heinz, πρόεδρος του Hedge Fund Research.

    Παράλληλα τόνισε ότι οι επενδυτές έχουν γίνει υπερβολικά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους και το περιβάλλον για τη δημιουργία νέων funds είναι άκρως ανταγωνιστικό.

    Καθώς η ανοχή των επενδυτών στις αρνητικές επιδόσεις είναι λιγοστή, και η ζήτηση για ανταγωνιστικές προμήθειες αυξάνεται, τα funds που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς θα πρέπει να προσελκύσουν κεφάλαια και να οδηγήσου την κούρσα των αποδόσεων το 2016.

    Πέρυσι ήταν μία άγρια χρονιά για τα funds υψηλού ρίσκου, τα οποία σημείωσαν κατά μέσο όρο απώλειες 3,76%, σύμφωνα με την έκθεση του HFR.

    Υπήρξε μεγάλος αριθμός funds Που έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν. Επίσης, αρκετά μετατράπηκαν σε οικογενειακά γραφεία, τα οποία διαχειρίζονται τα χρήματα του fund manager, των μελών της οικογένειας του και ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας.

    Υπάρχουν πολλές αιτίες για την κακή απόδοση που σημείωσαν, από τις δύσκολες συνθήκες στις συναλλαγές μέχρι τις ανησυχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    screen shot 2016-03-17 at 2.53.05 pm



    ΣΧΟΛΙΑ