• Business

    Τα 40 πρόσωπα που δίνουν τη μάχη στις business άνω του ενός δισ. για την καινοτομία

    Aπόστολος Ταμβακάκης. Τραπεζίτης. CEO EOS CAPITAL


    Το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού επιχειρείν παίρνει θέσεις για τα τεράστια κονδύλια που προορίζονται για την ενίσχυση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, όπως το Equifund και άλλα ταμεία. Ήδη έχουν συσταθεί και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το κυνήγι ευκαιριών επτά επενδυτικές εταιρείες μέσω του Equifund, ενώ πρόκειται να συσταθούν άλλα τέσσερα – πέντε μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για τους τυχερούς ή ισχυρούς καθώς τη μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων έδωσαν περίπου 45 σχήματα!  Παραδοσιακά στελέχη της ελληνικής αγοράς private equity, πρώην τραπεζίτες, ισχυροί επιχειρηματίες και πρώην ανώτατα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων συμμετέχουν στις εταιρείες που πήραν ή αναμένουν να λάβουν σύντομα την έγκριση για χρηματοδότηση από το Equifund. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και ισχυροί παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας οι οποίοι διεκδίκησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση για επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες ή επιχειρηματικά σχήματα.

    Μια ματιά στα ονόματα που απαρτίζουν τις εταιρείες που έλαβαν τις πρώτες άδειες δείχνει ποιοι θα μονομαχήσουν για την απόκτηση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων ή ιδεών.

    Η EOS Capital Partners

    Ένας από τους πρώτους που έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) που παρακολουθεί το Equifund είναι η EOS Capital Partners. Συνιδρυτές της τελευταίας είναι ο τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, ο πρώην επικεφαλής της Attica Ventures Γιάννης Παπαδόπουλος, ο πρώην επικεφαλής του τομέα επιχειρηματικών συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς Λουκάς Πιλίτσης καθώς και το πρώην ανώτερο στέλεχος της Πειραιώς Ελένη Μπαθιανάκη και ο Σωτήρης Χήνος, πρώην στέλεχος της Attica Ventures.

    Η ομάδα της EOS Capital Partners πλαισιώνεται και από άλλα ηχηρά ονόματα που είτε συμμετέχουν στην επενδυτική επιτροπή, είτε είναι διεθνείς συνεργάτες.

    Μεταξύ αυτών ο Φίλιππος Κωστελέτος πρώην ανώτατο στέλεχος των επενδυτικών εταιρειών Colony Capital και TPG, o Σταύρος Σιώκος γνωστός από τη θητεία του στον όμιλο Sciens και στην Τράπεζα Πειραιώς, η Τερέζα Φαρμάκη που πέρασε επίσης από την Πειραιώς και σήμερα είναι μαζί με τον Στ. Σιώκο στη βρετανική Astarte Capital Partners όπως και ο Σπύρος Σκόρδος.

    Συμβουλευτικό ρόλο στην ίδια ομάδα έχουν γνωστοί επιχειρηματίες ή ανώτατα στελέχη όπως ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean, ο Διονύσης Μαλαματίνας στέλεχος με ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικούς ομίλου για πολλά χρόνια, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου της ΤΙΤΑΝ, ο Περικλής Σταματιάδης (Johnson & Johnson, κ.α.) και ο Τίτος Κομνηνός (μεταξύ άλλων ήταν και πρόεδρος των ΕΛΠΕ).

    Η EOS Capital Partners  έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε δεύτερο στάδιο ανάπτυξης (Growth Stage) μαζί με άλλα δύο funds.

    Πρόκειται για το Elikonos 2 CCA Sicar και το Synergia Hellenic Growth Fund.  Το πρώτο fund κινείται εδώ και χρόνια στην αγορά αφού είχε ενταχθεί και στο προηγούμενου ΕΣΠΑ και έλαβε χρηματοδότηση από το κοινοτικό ταμείο Jeremie.

    Το διαχειρίζονται δύο γνωστά στελέχη της αγοράς, ο Παντελής Παπαγεωργίου και ο Τάκης Σολωμός που έχουν παρουσία και μέσω της First Athens.

    Aπόστολος Ταμβακάκης. Τραπεζίτης. Τέως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Πειραιώς
    Aπόστολος Ταμβακάκης. Τραπεζίτης. Τέως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Πειραιώς

    Το Marathon 

    Στο παράθυρο της αρχικής χρηματοδότησης (Early Stage) έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα από το EIF δύο funds, τα οποία διαχειρίζονται, επίσης, γνωστά πρόσωπα στην αγορά του private equity.

    Πρόκειται για το  Marathon Venture Capital Mutual Fund και το Venture Friends.

    Το Marathon VC είναι η συνέχεια της δραστηριότητας του συνιδρυτή του Open Fund Γιώργου Τζιραλή ο οποίος, κατά κάποιο τρόπο, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τους πρώην συνεταίρους του.

    Το fund ανακοίνωσε προ μηνών πως  έκλεισε την χρηματοδότησή του στα 32 εκατ. Ευρώ και με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και ήδη έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες του επενδύσεις στην RegTech Norbloc και την DataTech Landoop με Έλληνες ιδρυτές, αλλά έδρα στο εξωτερικό.

    Στην ομάδα του Marathon VC συμμετέχει και ο Πάνος Παπαδόπουλος, με θητεία στις ΗΠΑ, καθώς και οι Θάλεια Μισαηλίδου και Χρήστος Γαστεράτος

    Το VentureFriends II είναι το δεύτερο fund της ομάδας υπό τον Απόστολο Αποστολάκη (e-Shop και άλλες ατυχίες…) στην οποία συμμετέχουν ο Γιώργος Δημόπουλος, ο Στέφανος Κατσίμπας, ενώ στόχος είναι να επενδύσουν περί τα 45 εκατ. ευρώ σε διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις με το ποσό της χρηματοδότησης να κυμαίνεται από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

    Μέσω του πρώτου fund, του VentureFriends I, η ομάδα Αποστολάκη υποστηρίζει πως έχει επενδύσει 21 Startups, 15 στην Ελλάδα, 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στο Dubai και 1 στις Η.Π.Α. και δηλώνει πως το δυνατό της σημείο είναι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με άλλα μεγάλα funds του εξωτερικού, (λόγω συνεπενδύσεων), αλλά και οι συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου.

    Το Synergia Hellenic Growth Fund IV

    Πολύ χαμηλούς τόνους κρατάει μέχρι στιγμής το Synergia Hellenic Growth Fund IV, που έλαβε επίσης έγκριση από το EIF και θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Πρόκειται για ομάδα πρώην στελεχών της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος υπό την Μαρία Σαρρή η οποία έχει μεγάλη διαδρομή στο χώρο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας.

    Δύο funds έλαβαν έγκριση για το «Innovation window» του Equifund που στοχεύει στην ενίσχυση έργων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.

    Ο στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους.

    Πρόκειται για το Metavallon fund και το Unifund ΑΚΕΣ τα οποία επικεντρώνονται σε ομάδες-έργα ή και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) οι οποίες συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας όπως Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, χώρους συν-εργασίας (co-working spaces), Δομές στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα κ.λπ.

    Το Metavallon fund είναι μετεξέλιξη της γνωστής θερμοκοιτίδας Metavallon η οποία είχε εξασφαλίσει ισχυρούς χρηματοδότες στο παρελθόν όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Στην ομάδα συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Χολή, Μυρτώ Παπαθάνου, Γιώργος Καραντώνης και Γιώργος Μούσμουλας, ενώ θα διαχειριστούν περί τα 32 εκατ. ευρώ με κεφάλαια από το Equifund και την Εθνική Τράπεζα καθώς και ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές.

    Ο Άριστος Δοξιάδης 

    Όσο για το UniFund συμμετέχουν άνθρωποι από τον πανεπιστημιακό χώρο με την ομάδα να αποτελείται από τους Κατερίνα Πραματάρη, Στέλιο Ηλιάκη, Κωνσταντίνο Λαύκα και Σωτήρη Παπαντωνόπουλο. Και το UniFund εξασφάλισε κεφάλαια τόσο του Equifund, όσο και άλλων ισχυρών επενδυτών όπως η Εθνική Τράπεζα, το Ιδρυμα Ωνάση, κ.α.

    Ποιοι θα είναι οι επόμενοι τέσσερις – πέντε εταιρείες που θα λάβουν την έγκριση του EIF; Με δεδομένη τη συμμετοχή 45 υποψηφίων η μάχη αποδείχθηκε σκληρή.

    Ένας από τους υποψηφίους είναι το BigPi, το δεύτερο σχήμα που προέκυψε από τη διάσπαση του Open Fund. Στο BigPi συμμετέχουν ο Αρίστος Δοξιάδης και ο Γιώργος Κασσελάκης χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά στην αγορά καθώς αναζητεί κεφάλαια.

    Στους διεκδικητές ήταν και το fund που προωθούσε ο πρώην επικεφαλής της Quest Συμμετοχών (και παλαιότερα της Forthnet) Παντελής Τζωρτζάκης μέσω της εταιρείας του, της INNOGROWTH.



    ΣΧΟΛΙΑ