Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Η Κίνα συμφώνησε να περιορίσει τις εξαγωγές υβριδικών οχημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κίνηση που ενδέχεται να μειώσει κατά εκατομμύρια τον αριθμό των κινεζικών αυτοκινήτων που θα εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων διήμερων συνομιλιών στο Πεκίνο, ο Επίτροπος γνωστοποίησε επίσης ότι η κινεζική πλευρά αποδέχθηκε την εφαρμογή μειωμένων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, βάσει της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους, η οποία προβλέπει μη διακριτική μεταχείριση μεταξύ εμπορικών εταίρων. Η μείωση αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση δασμών ύψους 225 εκατ. ευρώ και αφορά, μεταξύ άλλων, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ελαιόλαδο και τρόφιμα.

1

Η επίσκεψη του Σέφτσοβιτς εντάσσεται στον διάλογο που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με την ΕΕ να επιδιώκει τη διόρθωση ενός εμπορικού ελλείμματος που από το 2025 ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ ημερησίως, επιβαρύνοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την απασχόληση.

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι θα λάβουν αντίμετρα εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι θα απαντήσει. Στόχος των επαφών ήταν να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Το κοινό ανακοινωθέν επιβεβαιώνει την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τον διάλογο, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο άμεσης εμπορικής σύγκρουσης με αμοιβαίες αυξήσεις δασμών και νέους περιορισμούς.

Ένα πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση των σχέσεων

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα τεθούν υπόψη των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όπου, σύμφωνα με τον Σέφτσοβιτς, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα.

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία εξισορρόπησης» των εμπορικών σχέσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στα υβριδικά και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα, εξήγησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει τις κινεζικές εξαγωγές προς την ΕΕ κατά αρκετά εκατομμύρια αυτοκίνητα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εκτίμηση βασίζεται στις προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές κινεζικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μια θετική πρόοδο», επισημαίνοντας ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα αφού εξετάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στο επίκεντρο οι σπάνιες γαίες

Παράλληλα, το Πεκίνο δηλώνει πρόθυμο να συνεχίσει να διευκολύνει την έκδοση αδειών εξαγωγής σπάνιων γαιών και μόνιμων μαγνητών προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων βιομηχανικού εφοδιασμού.

Η κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες και η πιθανότητα αξιοποίησής τους ως μοχλού εμπορικής πίεσης προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για σειρά στρατηγικών βιομηχανιών, ενώ η ισχυρή ευρωπαϊκή εξάρτηση από την κινεζική εξόρυξη και επεξεργασία είχε αναδειχθεί το 2025, όταν οι εξαγωγικοί περιορισμοί του Πεκίνου προκάλεσαν σοβαρές διαταραχές στον εφοδιασμό.

Βρυξέλλες και Πεκίνο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την τρίτη συνάντηση του διαλόγου τον Μάρτιο του 2027, διατηρώντας έως τότε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια εμπορική σύγκρουση θα είχε σημαντικό κόστος και για τις δύο πλευρές: η Ευρώπη εξαρτάται από κρίσιμες κινεζικές προμήθειες, ενώ η κινεζική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα παρακολουθούσαν τις συνομιλίες με «ορισμένη ανησυχία», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Ντάνετ, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. Όπως εξήγησε, αναγνωρίζουν την εμπορική ανισορροπία και υποστηρίζουν τη διόρθωσή της, ζητούν όμως οι παρεμβάσεις να είναι αναλογικές, στοχευμένες και να προκύπτουν μέσα από διαπραγμάτευση, ώστε να διαφυλαχθεί η συνολική σχέση ΕΕ–Κίνας.

Διαβάστε επίσης

Ευρωαγορές: Ισχυρή ανάκαμψη για DAX, FTSE 100 και Stoxx 600 – Βουτιά 2,9% για τις τηλεπικοινωνίες

Δούκας για Γκράβα: Με την ασφάλεια των παιδιών δεν παίζουμε – Θέλουμε γραπτή γνωμάτευση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος

Ιράν: Έπληξε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ – «Προσπάθησε να περάσει από παράνομη διαδρομή», λένε οι Φρουροί της Επανάστασης