• Business

    Παρασκήνιο: Ποιοι θέλουν τα ακίνητα του Μπάμπη Βωβού που βγαίνουν σε πλειστηριασμό

    Mπάμπης Βωβός

    Mπάμπης Βωβός, Επιχειρηματίας


    Μεγάλα συγκροτήματα γραφείων τα περισσότερα πρώην ιδιοκτησίες της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) με αποτιμήσεις που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην αγορά του real estate, εμπεριέχει το επόμενο διάστημα το «μενού» των πλειστηριασμών που αφορά στα επαγγελματικά ακίνητα και απευθύνεται κυρίως στους θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) χωρίς να αποκλείονται και τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

    Η αρχή γίνεται στις 21 Μαρτίου με τη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ανακοινώσει η Εθνική Leasing για 4 ακίνητα τα οποία διαθέτει, είτε όλα μαζί (με τη μορφή cluster) και με αρχική τιμή 36,5 εκατ. ευρώ, είτε ξεχωριστά το καθένα.

    Το μεγαλύτερο από αυτά, με ελάχιστη – αρχική τιμή 21 εκατ. ευρώ, είναι ακίνητο που περιήλθε στην κατοχή της Εθνική Leasing στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξυγίανση της ΜΒΔΤ. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και σταθμού αυτοκινήτων αποτελούμενο από τα κτήρια Α’ και Β’ συνολικής επιφανείας 8.334 τ.μ. και από 4 υπόγεια συνολικής επιφανείας 25.200 τ.μ. με 812 θέσεις στάθμευσης, στη Λ. Κηφισίας 66, στο Μαρούσι Αττικής. Το εν λόγω ακίνητο είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του μισθωμένο στη Wind (7.313 τ.μ.). Για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα αναζητείται μισθωτής.

    Το δεύτερο (κτήριο γραφείων και καταστημάτων 6.376 τ.μ. αποτελούμενο από 6 ορόφους, ισόγειο και τέσσερα υπόγεια 2.227 τ.μ. με 191 θέσεις στάθμευσης επί οικοπέδου 1.777 τ.μ.) επίσης κατασκευής και πρώην ιδιοκτησίας Βωβού βρίσκεται στους Αμπελόκηπους στη οδό Πουλίου 6 και η αρχική τιμή του έχει καθοριστεί στα 13 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο αυτό στεγάζεται το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Το μισθωτήριο όμως έχει λήξει και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέου συμβολαίου.

    Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς του real estate οι αρχικές τιμές που έχουν καθοριστεί για τα δύο προαναφερόμενα ακίνητα είναι μάλλον «τσιμπημένες». Γίνεται μάλιστα λόγος για απόδοση (αξία ακινήτου/ετήσιο μίσθωμα) κάτω από το επίπεδο του 7% τη στιγμή που οι αποδόσεις για αυτή την κατηγορία κινούνται στην περιοχή του 7,5%. Βεβαίως, τον τελικό λόγο θα τον έχει η ζήτηση που θα παρουσιαστεί γιαυτό και ο πλειστηριασμός της Εθνικής Leasing αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Το τρίτο ακίνητο που έχει τεθεί προς πώληση στην ίδια διαδικασία είναι γραφεία 4ου ορόφου επιφάνειας 921 τ.μ. και 19 θέσεις στάθμευσης στο Β’ και Γ υπόγειο, στην οδό Θεοφάνους 4, με προβολή στην συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Λ. Κηφισίας. Πρόκειται για ακίνητο μισθωμένο και η αρχική τιμή του είναι 2,050 εκατ. ευρώ.

    Το τέταρτο είναι ισόγειο κατάστημα 458 τ.μ. με υπόγειο 567,60 τ.μ. επί οικοπέδου 1.364 τ.μ., σε εμπορικό κέντρο – συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων στην συμβολή της Λεωφόρου Πεντέλης 11-13 με την Μενελάου 2 και με αρχική τιμή 1,350 εκατ. ευρώ.

    Έπεται όμως και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τη σκυτάλη για ακίνητα πρώην ιδιοκτησίας Βωβού θα πάρει η Alpha Bank η οποία έχει στην κατοχή της κτήριο γραφείων 17.000 τ.μ. στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, με μισθωτή τη Vodafone (κεντρικά της γραφεία) και οριζόντιες ιδιοκτησίες σε κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού. Η προαναφερόμενη τράπεζα σχεδιάζει ακόμη να διαθέσει στην αγορά γραφεία μισθωμένα στην εταιρεία Samsung στην Κηφισίας, καθώς και ακίνητο στο Παλιό Φάληρο όπου στεγάζεται η Jumbo.

    Στη χρονική αυτή συγκυρία το στοίχημα στην αγορά των ακινήτων είναι η σταθεροποίηση των αξιών, να σταματήσει δηλαδή η αγορά να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Οριακή αύξηση των αξιών έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί μόνον στα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα (σύγχρονοι γραφειακοί χώροι που είναι λίγοι και μεγάλης προβολής καταστήματα, π.χ. στην Ερμού). Ωστόσο, η κτηματαγορά επηρεάζεται από τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες γεγονός που την καθιστά ευάλωτη για όσο χρονικό διάστημα η πραγματική οικονομία δεν παίρνει μπρος και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

    Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και οι θεσμικοί επενδυτές που επιθυμούν να δυναμώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα και μένει να δούμε πως θα αποτιμήσουν τα σημαντικά ακίνητα που θα βγαίνουν σταδιακά προς πώληση το επόμενο διάστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο «σφυρί» τα ακίνητα του «βασιλιά του real estate» Μπάμπη Βωβού σε Μαρούσι και Αμπελοκήπους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαύρη» Τετάρτη: Σε πλειστηριασμό το σπίτι 900 τμ του (κάποτε πανίσχυρου) Μπάμπη Βωβού



    ΣΧΟΛΙΑ