• Business

    Στο Κολωνάκι ο Γιώργος Νίκας: Εθεάθη με κασκέτο και μαύρα γυαλιά (παρόλο που τον κυνηγάει το FBI)

    Γιώργος Νίκας: Από το σκάνδαλο του insider trading στις … business της ενέργειας – Όλο το story

    Γιώργος Νίκας-Eπιχειρηματίας (φωτογραφία αρχείου)


    Την ώρα που ο φίλος του Τηλέμαχος Λαβίδας βρίσκεται προφυλακισμένος στην Νέα Υόρκη για την υπόθεση Insider Trading, o  επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, που φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση,  βρίσκεται στην Αθήνα. Η τουλάχιστον βρισκόταν 12 ημέρες πριν. 

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών που είναι σε γνώση του mononews.gr , ο κ. Νίκας, γιος του Παναγιώτη Νίκα,  της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες:

    – 13 για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης

    – 11 για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων

    – 3 για διάπραξη απάτης σε σχέση με πρόταση κατάθεσης προσφοράς

    – 2 για συνωμοσία για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων και χρηματιστηριακή απάτη

    – 1 για συνωμοσία για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης

    – 1 για συνωμοσία για διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης και απάτη σε σχέση με πρόταση κατάθεσης προσφοράς.

    Από τη συμμετοχή του στο διεθνές κύκλωμα insider trading, ο κ. Νίκας φέρεται να έβγαλε μόνο κατά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 παράνομα κέρδη τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η «συνεργασία» του κ. Νίκα με το κύκλωμα φέρεται να ξεκινά πολύ νωρίτερα και, συγκεκριμένα, το 2010, όταν και άρχισε τις συναλλαγές βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών για εξαγορές και πιθανές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών που αντλούσε, με το αζημίωτο, από στελέχη επενδυτικών τραπεζών.

    Κέρδη εκατομμυρίων 

    Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται ότι, χρησιμοποιώντας τις κλεμμένες αυτές πληροφορίες, προχωρούσε σε συναλλαγές επί μετοχών και παραγώγων τόσο στο όνομά του όσο και μέσω ενός υποτιθέμενου hedge fund που χρησιμοποιούσε σε συνεργασία με άλλον trader για να εκμεταλλεύεται τις πληροφορίες που μάθαινε.

    Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές της Νέας Υόρκης, οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν τουλάχιστον 12 εταιρείες εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια και απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

    Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές, ο Νίκας και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα, όπως καρτοκινητά, τα οποία μάλιστα φέρεται να τους προμήθευε εξάδελφος του Νίκα.

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας όμως κατηγορείται ότι έπαιρνε εμπιστευτικές πληροφορίες και από τον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο πατέρας του οποίου ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Ariad.

    Στο πλαίσιο αυτό, από το 2013, Νίκας και Λαβίδας άρχισαν να παίρνουν, με τη βοήθεια του πατέρα του κ. Λαβίδα, εμπιστευτικές πληροφορίες από την εταιρεία, με στόχο -και σε αυτήν την περίπτωση- να βγάλουν κέρδη από αυτές παίζοντας μετοχές ή και μεταβιβάζοντας τις πληροφορίες αυτές και σε άλλους.

    Στο Κολωνάκι με κασκέτο και γυαλιά 

    Ο επιχειρηματίας εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί 31 κατηγορίες απο τις αμερικάνικες αρχές για την εμπλοκή του στην υπόθεση Insider Trading εθεάθη, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές του mononews.gr, στο Κολωνάκι  φορώντας κασκέτο και μαύρα γυαλιά. Προφανώς για να γίνεται δύσκολα αντιληπτός.

    Πριν απο σχεδόν δύο εβδομάδες, ημέρα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 14:00, έφευγε  απο κεντρική πολυκατοικία της Πλατείας Κολωνακίου στην οποία έχουν τα γραφεία τους,  μεταξύ άλλων, γνωστοί δικηγόροι της Αθήνας.

    Ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας , σύμφωνα με πηγές, πέρυσι τέτοια επoxή όταν έμαθε οτι το FBI έχει στοιχεία για την υπόθεση insider trading,  έφυγε απο την Νέα Υόρκη και έκτοτε , λέγεται οτι,  βρίσκεται συνεχώς στην ΑΘήνα.

    Διμερής σύμβαση ΗΠΑ -Ελλάδος 

    Τονίζεται οτι ενώ έχει εκδοθεί ενταλμα σύλληψης απο τις αμερικανικές αρχές εναντίον του,  εν τούτοις ακόμα δεν έχει γίνει διεθνές.

    Η χώρα μας ενώ έχει διμερή σύμβαση εκδόσεων με τις ΗΠΑ απο το  1932 , δεν υποχρεούται (δύναται) να εκδίδει έλληνες υπηκόους και δεν το έχει κάνει ποτέ έως τώρα.

    Συνεπώς , όπως τουλάχιστον λένε κάποιοι νομικοί, δεν μπορεί να εκτελεστεί διεθνές ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά Ελληνα υπηκόου.



    ΣΧΟΛΙΑ