• Business

  Τηλέμαχος Λαβίδας: Πώς ειδοποιήθηκε από την Google για το FBI και οι σχέσεις με Νίκα-Πατέρα

  WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγος του


  Ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν είναι ένοχος και δεν είχε ποτέ την πρόθεση, ούτε ήταν πιθανό, να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν οι δικηγόροι του νεαρού επιχειρηματία, οι οποίοι και ζήτησαν για δεύτερη φορά από τις αμερικανικές Αρχές να τον αφήσουν να βγει με εγγύηση από τη φυλακή και να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, τον Ιανουάριο που μας έρχεται, για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε στο διεθνές κύκλωμα insider trading που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα.  Αίτημα που, όπως έγινε γνωστό, από τον δικηγόρο του κ. Λαβίδα, Jonathan Streeter (του δικηγορικού γραφείου Dechert LLP), δεν έκανε δεκτό η δικαστής, με αποτέλεσμα ο νεαρός επιχειρηματίας να παραμένει προφυλακισμένος στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν.

  Ο κ. Λαβίδας είχε ειδοποιηθεί από την Google

  Στην επιστολή που απηύθυναν, όμως, οι δικηγόροι του κ. Λαβίδα στη δικαστή Denise Cote, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπόθεση, επισημαίνουν ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο: Ότι ο κ. Λαβίδας γνώριζε πως βρισκόταν στο στόχαστρο του FBI, αφού είχε λάβει σχετική ειδοποίηση από την… Google (!), αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν έφυγε από τις ΗΠΑ, αλλά συνέχισε να πηγαινοέρχεται κανονικά στη χώρα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών και προσωπικών υποχρεώσεών του.

  Και όχι μόνον αυτό, αλλά κανόνισε να μείνει στο διαμέρισμα του επίσης συγκατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση επιχειρηματία Γιώργου Νίκα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχε να φοβηθεί τίποτα απολύτως, γιατί δεν αισθανόταν ένοχος για κάτι.

  Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι του κ. Λαβίδα, ο κ. Νίκας, εν αγνοία του πελάτη τους, έμεινε μακριά από τις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, επειδή του είχαν πει ότι τον έψαχνε το FBI.

  Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο 38χρονος γιος του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm, είναι αθώος και, επιπλέον, δεν έχει καμία πρόθεση να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σαν… φυγάς, βάζοντας σε περιπέτειες τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται στο πλευρό του στις δύσκολες αυτές ώρες δίνοντας ακόμη και τα σπίτια τους για να τον βοηθήσουν, οι δικηγόροι του νεαρού επιχειρηματία προσθέτουν τη δική τους διάσταση στην όλη υπόθεση αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.

  Όπως ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας γνώριζε από τς 6 Απριλίου 2018, δηλαδή σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τη σύλληψή του, ότι το FBI τον ερευνούσε, καθώς είχε ειδοποιηθεί από την Google (την εταιρεία στην οποία ανήκει η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail.com) πως το FBI του νότιου διαμερίσματος της Νέας Υόρκης είχε ζητήσει και λάβει δικαστική εντολή για να αποκτήσει πρόσβαση στο email του. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν φοβήθηκε στιγμή ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

  Τι αποκαλύπτουν για τη σχέση Τηλέμαχου Λαβίδα – Γιώργου Νίκα – Μιράντας Πατέρα

  Οι δικηγόροι του κ. Λαβίδα κάνουν επίσης διεξοδική αναφορά στις σχέσεις του Τηλέμαχου Λαβίδα με τον Γιώργο Νίκα και τη σύζυγο του τελευταίου, Μιράντα Πατέρα, «πατώντας» στα υποτιθέμενα ευρήματα των αμερικανικών Αρχών βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Τηλέμαχου Λαβίδα.

  Όπως επισημαίνουν, οι αμερικανικές Αρχές υποστήριξαν στο πρώτο δικαστήριο για την αποφυλάκιση με εγγύηση του κ. Λαβίδα ότι στο διαμέρισμα του κ. Νίκα, όπου και συνελήφθη ο Τηλέμαχος Λαβίδας, βρέθηκαν τέσσερις κάρτες SIM (σ.σ. από τα καρτοκινητά που φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές Αρχές, να χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να καλύπτει τα ίχνη του).

  Ισχυρίζονται μάλιστα πως οι συγκεκριμένες κάρτες SIM δείχνουν πως ο κ. Λαβίδας προσπαθούσε να κρύψει το πού βρισκόταν ή και την ταυτότητά του, κάτι που συνηγορεί στο ότι είναι ύποπτος φυγής.

  Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του, όλα αυτά δεν στέκουν. Πρώτον, γιατί οι Αρχές γνωρίζουν ότι, ούτως ή άλλως, είχαν βρει τον κ. Λαβίδα παίρνοντας εντάλματα για τον εντοπισμό του κινητού τηλεφώνου του, το οποίο είναι δηλωμένο στο όνομά του και αναγράφεται επίσης στην υπογραφή που χρησιμοποιεί στο email του, το οποίο και άνοιξαν. Με άλλα λόγια, λένε, μπορεί το FBI να χρησιμοποίησε διάφορα σύνθετα μέσα για να εντοπίσει τον κ. Λαβίδα, αλλά ο ίδιος δεν κρυβόταν.

  Μπήκε ξανά στη χώρα από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ, κανονικά με το αμερικανικό διαβατήριό του, έχοντας κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια στο όνομά του και χρησιμοποιούσε το αμερικανικό κινητό του κανονικότατα στη Νέα Υόρκη. Και, δεύτερον, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζονται, παραλόγως όπως επισημαίνουν, πως οι κάρτες SIM και άλλα πράγματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του κ. Νίκα πρέπει να ανήκουν στον κ. Λαβίδα, δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι πράγματι ανήκαν σε αυτόν.

  Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν, οι Αρχές δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι ο κ. Λαβίδας χρησιμοποιούσε το δικό του κινητό τηλέφωνο ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα πριν από τη σύλληψή του. Και ο λόγος είναι απλός: παρότι είχε ειδοποιηθεί πάνω από έναν χρόνο νωρίτερα ότι το FBI είχε ψάξει τα email του, ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν κρυβόταν, γεγονός που δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του.

  Πώς όμως ο κ. Λαβίδας βρέθηκε να μένει στο διαμέρισμα του κ. Νίκα στο Μανχάταν και όχι στο δικό του; Η εξήγηση που δίνουν είναι απλή.

  Το καλοκαίρι του 2019, ο κ. Λαβίδας με τη σύζυγο και την κόρη τους έλειψαν για ένα διάστημα, για προσωπικούς λόγους, στην Ευρώπη. Την ίδια περίοδο, οι δύο δίδυμες αδελφές του κ. Λαβίδα αποφοίτησαν από το UCLA όπου σπούδαζαν και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Και επειδή το σπίτι της οικογένειας Λαβίδα ήταν ελεύθερο, μετακόμισαν εκεί προσωρινά μέχρι να βρουν δικό τους διαμέρισμα.

  Έτσι όταν επέστρεψε ο κ. Λαβίδας με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, κοίταξε να βρει άλλο διαμέρισμα για να μείνουν, δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο να συγκατοικήσουν με δύο νεαρά κορίτσια, με ένα μικρό παιδί και τη σύζυγό του να είναι σε ενδιαφέρουσα.

  Την ίδια περίοδο, ο Γιώργος Νίκας, με τον οποίο διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, είχε ένα άδειο διαμέρισμα που ήθελε να νοικιάσει. Κάπως έτσι η νεαρή οικογένεια Λαβίδα νοίκιασε το διαμέρισμα για 30 μέρες, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στο δικό της όπου έμεναν ακόμη οι μικρές κόρες της οικογένειας του Θανάση Λαβίδα.

  Σημειώνεται επίσης ότι η οικογένεια του Τηλέμαχου Λαβίδα επέστρεψε στην Αμερική στις 12 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από τη σύλληψή του.

  Οι δικηγόροι του κ. Λαβίδα αναφέρονται διεξοδικά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον Τηλέμαχο Λαβίδα με την Αμερική, αλλά και μία μεταφορά χρημάτων που οι αμερικανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι τον συνδέει με τον Γιώργο Νίκα και το κύκλωμα insider trading.

  Πρόκειται συγκεκριμένα για ποσό 500.000 δολαρίων που οι αμερικανικές Αρχές ισχυρίζονται ότι ήταν η πληρωμή του Νίκα προς τον Λαβίδα για τις εμπιστευτικές πληροφορίες που ο δεύτερος είχε δώσει στον πρώτο.

  Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Τηλέμαχου Λαβίδα, η πληρωμή αυτή ήταν για κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήταν συγκεκριμένα μια επένδυση της κ. Μιράντας Πατέρα, συζύγου του κ. Νίκα, στην εταιρεία προϊόντων διατροφής Mediterra που είχε ο γιος Λαβίδας.

  Επισημαίνουν ακόμη ότι η κ. Πατέρα αγόρασε μετοχές μιας εταιρείας στην οποία ήθελε να επενδύσει και τις οποίες έχει ακόμη.

  Σημειώνεται δε ότι, παρ’ όλο που η Mediterra ξεκίνησε δυναμικά την πορεία της το 2014, το 2016 χρειάστηκε επιπλέον κεφάλαια. Κεφάλαια που δανείστηκε, μεταξύ άλλων, και από τον κ. Νίκα (200.000 δολάρια) και για τα οποία υπάρχουν συμβόλαια. Επιπλέον, στις 2 Ιουνίου 2018, η Mediterra επέστρεψε στον κ. Νίκα, για το παραπάνω δάνειο, 100.000 δολάρια. Κάτι που, όπως αναφέρουν, δεν θα γινόταν αν δεν επρόκειτο για νόμιμο δάνειο προς την εταιρεία.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα έξι άτομα που κατηγορούνται για το συγκεκριμένο κύκλωμα insider trading, μόνο δύο (μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Λαβίδας) κρατούνται αυτήν τη στιγμή. Ένας ακόμη κατηγορούμενος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι άλλοι τρεις βρίσκονται σε Ελλάδα, Γαλλία και Ταϊλάνδη.  ΣΧΟΛΙΑ