• Business

    Στο χρηματιστήριο NASDAQ και επίσημα η «ελληνική» Advent Technologies Holdings στις 5 Φεβρουαρίου

    • NewsRoom
    Advent Technologies

    Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, συνιδρυτής Advent Technologies


    Η Advent Technologies, καινοτόμος εταιρία στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) και υδρογόνου, ανακοινώνει την είσοδο στο NASDAQ (ADN) στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

    Η εισαγωγή της Advent Technologies πραγματοποιήθηκε μέσω συγχώνευσης με την AMCI Acquisition Corp. (NASDAQ: AMCI), εταιρία Special Purpose Acquisition Company (SPAC).

    Η Advent, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου (fuel cell and hydrogen), ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2006 και έχει την έδρα της στη Βοστόνη, ΗΠΑ από το 2012. Η τεχνολογία της εφαρμόζεται στους κλάδους ηλεκτροδότησης (κυψέλες καυσίμου) και αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες ροής, παραγωγή υδρογόνου), στους οποίους η Advent διατηρεί συνεργασίες με ηγέτιδες εταιρίες, κατασκευαστές (OEMs) και System Integrators.

    Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Advent εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την εισαγωγή της στο NASDAQ ως την πιο επιτυχημένη για «ελληνικό» startup μέχρι σήμερα. Η εταιρία, μέσω της συγχώνευσης, πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Μέσω της χρηματιστηριακής εισαγωγής, η Advent φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας πρωτοποριακή τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries).

    O Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Συνιδρυτής, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, δήλωσε ότι «Είμαστε βαθιά περήφανοι για αυτή την εξαιρετική εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο στην 15ετή επιτυχημένη πορεία της Advent Technologies. Η συνεργασία με νέους στρατηγικούς εταίρους και η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με την καινοτόμο τεχνολογία και το ισχυρό επιχειρηματικό μας μοντέλο θα επιταχύνουν την εξέλιξη των προϊόντων και την επέκτασή μας σε ένα διαφοροποιημένο εύρος νέων διεθνών αγορών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου».

    Η διοίκηση της εταιρίας αποτελείται από τους κ. William Hunter, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της AMCI και νυν Οικονομικός Διευθυντής (CFO), Δρ. Emory De Castro, Chief Technology Officer, τον Δρ. Χρήστο Κασκαβέλη, Chief Marketing Officer, τη Δρ. Νόρα Γουρδούπη General Manager Europe, και τον James F. Coffey, Chief Operating Officer και General Counsel.

    Η επενδυτική τράπεζα Jefferies, η εταιρία ορκωτών λογιστών Ernst Young και η δικηγορική εταιρία Ropes & Gray υποστήριξαν την εισαγωγή της Advent Technologies, μέσω SPAC, στο NASDAQ.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιριών έχει εγκριθεί από τους μετόχους της AMCI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ