• Business

    H μεγάλη ήττα για το Πλαίσιο και τον Γιώργο Γεράρδο

    Γιώργος Γεράρδος

    Γιώργος Γεράρδος


    Μπορεί το Πλαίσιο του δαιμόνιου και αεικίνητου επιχειρηματία κ. Γιώργου Γεράρδου να εισήλθε στις λευκές συσκευές εδώ και πέντε μήνες, η μετοχή βρίσκεται στον… καταψύκτη.

    Με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σε συνθήκες πρόσκλησης… σε πάρτι και τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη σχεδόν 45% από την αρχή του χρόνου, η μετοχή του Πλαισίου βρίσκεται κολλημένη στα χαμηλά έτους, ενδεχομένως και περισσότερο.

    Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο κ. Γεράρδος δεν ασχολήθηκε ποτέ με την μετοχή. Πέραν της τυπικής ενημέρωσης ανάλογα με την περίοδο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ενημέρωνε τους θεσμικούς επενδυτές για τις επιδόσεις της εταιρείας. Βρίσκεται στον δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με μία από τις χαμηλότερες χρηματιστηριακές αξίες, περί τα 13 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στις εταιρείες που απαρτίζουν τον κλάδο κι ενώ ο ίδιος συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη της εταιρείας του, ρίχνοντας φέτος 10 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις.

    Κι όμως, η μετοχή μένει… ακούνητη, παρά το market making που υποτίθεται ότι κάνουν η Eurobank Equities ή η Beta Χρηματιστηριακή, μόνο χθες άλλαξαν χέρια 4.000 τεμάχια, όσα σε μία μετοχή που βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης. Χθες το χαρτί τερμάτισε τις συναλλαγές στα 3,55 ευρώ, μόλις τρία σεντς από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, τα 3,52 ευρώ, ενώ βλέπει με τα κιάλια τα 3,80 ευρώ που ήταν τα υψηλά μήνα και με τηλεσκόπιο τα 4,35 που ήταν τα υψηλά των 52 εβδομάδων, τα οποία έπιασε στο προεκλογικό ράλι. Δηλαδή, τότε που ανέβαιναν οι πάντες και τα πάντα στο ταμπλό ενόψει έλευσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκτοτε, κάτι ξεφούσκωσε…

    Υψηλά έξοδα διοικητικής λειτουργίας στο α’ εξάμηνο, όπου και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, παραπέμποντας στην εκστρατεία για το λανσάρισμα στη νέα αγορά των λευκών συσκευών που εισήλθε η εταιρεία, άγνωστη είναι η αλήθεια, αποσβέσεις που ροκάνισαν την καθαρή κερδοφορία και βεβαίως ένα νέο… λογιστικό φρούτο που είναι υποχρεωμένη η εισηγμένη (η κάθε εισηγμένη πια) να εγγράφει στις υποχρεώσεις τα ενοίκια και το leasing που πληρώνει για τα ακίνητα που στεγάζει τα καταστήματά της.

    Ειδικά η διείσδυση στις λευκές συσκευές είναι κάτι που προκαλεί την αμφισβήτηση του εγχειρήματος από τους επαγγελματίες της αγοράς (χρηματιστήριο, θεσμικούς), λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους. Ήδη, διαβάζοντας κανείς τα αποτελέσματα του εξαμήνου διαπιστώνει την κοιλιά που έκαναν οι πωλήσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παρά το γεγονός ότι αποτελεί παίκτη πια στην κινητή τηλεφωνία και στον εξοπλισμό ειδών γραφείου. Μάλιστα, σχολιάζεται σκωπτικά ότι «κάποιοι άλλοι ξένοι έφυγαν από την Ελλάδα, που το πάει ο Γιώργος»…

    Ήδη σειρά καταστημάτων, όπως αυτό στου Ρέντη έχουν εξοπλιστεί ήδη με τις έξυπνες λευκές συσκευές, αλλά συγκεκριμένη πρόβλεψη στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου για το τι περιμένει από την είσοδο στη νέα αυτή δραστηριότητα δεν υπάρχει.

    Τόσο ο Γιώργος Γεράρδος, όσο και ο γιός Κωνσταντίνος, όσο και να μην δίνουν σημασία στη κίνηση της μετοχής, το ταμπλό είναι αμείλικτο. Καθρέφτης. Ειδικά όταν δίνει την αίσθηση ότι κάτι προεξοφλεί…



    ΣΧΟΛΙΑ