• Business

    Στην ΤΕΡΝΑ η πρώτη φάση των έργων για το Πύργο Πειραιά – Διεκδικεί το σύνολο του έργου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    Στην ΤΕΡΝΑ η πρώτη φάση των έργων για το Πύργο Πειραιά-Διεκδικεί το σύνολο του έργου

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ)


    Ακόμα υψηλότερα τον πήχη της συμμετοχής σε κτιριακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό ανεβάζει ο Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ καθώς ανέλαβε τα εξωτερικά έργα ανακαίνισης του Πύργου Πειραιά (Piraeus Tower).

    Συγκεκριμένα, η θυγατρική του Ομίλου, η ΤΕΡΝΑ, ανέλαβε έναντι τιμήματος 19 εκατομμυρίων ευρώ τα έργα που αφορούν την αποξήλωση της όψης και την τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων. Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022.

    Η εισηγμένη, ωστόσο, δε σταματάει εδώ, καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα διεκδικήσει και τη Β’ Φάση των έργων, η οποία αφορά σε έργα εσωτερικής ανακαίνισης.

    Ο Πύργος Πειραιά

    Το έργο αφορά στην ανακαίνιση του εμβληματικού αλλά εγκαταλελειμμένου Πύργου Πειραιά, η οποία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Α Εξαμήνου του 2023. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

    Η παραχώρηση του έργου ανέρχεται στα 99 χρόνια και ο ανάδοχος θα πληρώνει κατ’ έτος στο Δήμο Πειραιά 1,1 εκατ. ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής 2%.

    Η επένδυση υλοποιείται από την Κοινοπραξία Piraeus Tower A.E. η οποία αποτελείται από Prodea Investments (30%) και την Cane Holdings, η οποία αποτελείται από τη Dimand (65%) και την EBRD (35%).

    Το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια με συνολική έκταση να ανέρχεται στα 34.626 τετραγωνικά μέτρα. Η αξιοποίηση του πύργου περιλαμβάνει ένα πλήθος χρήσεων, όπως γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια.

    Τα γραφεία θα καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια των ορόφων (από τον 4ο έως τον 18ο και τους δύο τελευταίους ορόφους) με στόχο να δώσουν ένα χαρακτήρα business center στον Πύργο. Η διάταξή τους θα είναι open-plan και η πρόσβαση στα γραφεία θα γίνεται ελεγχόμενα με ειδικό ανελκυστήρα από το ισόγειο.

    Στο ισόγειο θα κατασκευαστούν 8 εμπορικά καταστήματα και το λόμπι του εστιατορίου. Στον 1ο όροφο θα κατασκευαστούν 3 καταστήματα ,ενώ στο 2ο όροφο θα κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο.

    Το εστιατόριο θα καταλαμβάνει τον 19ο και τον 20ο όροφο με θέα στο λιμάνι του Πειραιά και τη θάλασσα. Η πρόσβαση θα γίνεται από δύο αποκλειστικούς εξωτερικούς ανελκυστήρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε άλλους ορόφους.

    Ο νέος πύργος έχει πιστοποίηση Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα Gold, ενώ η χρηματοδότησή του θα προέλθει από το «πράσινο» ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η Prodea στα μέσα του περασμένου Ιουλίου με επιτόκιο 2,3%.

    Αυξάνονται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα της ΤΕΡΝΑ

    Με τον Πύργο Πειραιά η ΤΕΡΝΑ αυξάνει τα ιδιωτικά κτίρια που κατασκευάζει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η εταιρία υλοποιεί έργα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Στη χώρα μας η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό πάλι της Prodea Investements. Επίσης, έχει αναλάβει την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου Miramare Upper στην Κέρκυρα για λογαριασμό της Siger Greece (Ledra Hotels και Όμιλος Σπανού) και την επέκταση και την ανακαίνιση του κτιρίου του Κέντρου Ενέργειας στη Φαρμακοβιομηχανίας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί.

    Στην Κύπρο η θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει δύο έργα που αφορούν ξενοδοχειακές και τουριστικές εγκαταστάσεις συνολικής αξίας 434 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η πρώτη είναι η Β’ Φάση της ανάπλασης της Μαρίνας της Αγίας Νάπας αξίας 164 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων πύργων, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και εμπορικά καταστήματα.

    Το δεύτερο έργο είναι το συγκρότημα «City of Dreams Mediterranean» στη Λεμεσό αξίας 270 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ μαζί με την J&P-ΑΒΑΞ για λογαριασμό της «ICR CYPRUS RESORT DEVELOPMENT CO LIMITED» και αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου και καζίνο.

    Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ΤΕΡΝΑ προχωρά σε τεχνικά έργα αξίας 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Diyafah International School.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΡΝΑ Α.Ε: Ανέλαβε την πρώτη φάση ανακατασκευής στον Πύργο του Πειραιά

    PRODEA: Κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες €108,8 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2021

    ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat: Big Business στα σιδηροδρομικά έργα αξίας 125 εκατ. – Οι νέες μάχες για επιπλέον 379 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ