• Business

    Στην τελική ευθεία το swap των ομολόγων – Σχέδια και για νέες εκδόσεις

    • NewsRoom
    BlackRock


    Το «πράσινο φως» για την ανταλλαγή 20 ομολόγων, ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, με τέσσερα ή πέντε νέα ομόλογα, αναμένει εντός της εβδομάδας η Αθήνα, με στόχο τη βελτίωση του προφίλ των ελληνικών ομολόγων και της καμπύλης των επιτοκίων.

    Την ανταλλαγή είχαν προαναγγείλει, στα τέλη Σεπτεμβρίου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο της ανταλλαγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας, των 5 δισ. ευρώ η καθεμία, εντός του Νοεμβρίου.

    Η ωρίμανση των 20 ομολόγων, τα οποία εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του PSI, εκτείνεται από το 2023 μέχρι το 2042, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Η ανταλλαγή των ομολόγων βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω της διεθνούς συγκυρίας και άλλων κρίσιμων παραγόντων. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την τρίτη αξιολόγηση.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στόχος του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνει η ανταλλαγή πριν κορυφωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

    Νέες εκδόσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, η Αθήνα θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα μέχρι το τέλος της γ’ αξιολόγησης, τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο χρόνος των νέων εκδόσεων μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα.

    «Σχεδιάζουμε δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης… Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα», είχε δηλώσει στο Reuters αξιωματούχος με γνώση του θέματος.



    ΣΧΟΛΙΑ