• Business

    Στην “ουρά” για το πρόγραμμα κρατικής βοήθειας οι εταιρείες των δισεκατομμυριούχων. Τα κορυφαία ονόματα

    (επάνω από αριστερά) John Elkann (κληρονόμος οικογένειας Agnielli) και Joe Lewis της Tottenham Hotspur (στη μέση) Alain και Gerard Wertheimer, ιδιοκτήτες Chanel (κάτω από αριστερά) Sir Anthony Bamford πρόεδρος JCB και Micky Arison, πρόεδρος Carnival


    Τα κυβερνητικά κεφάλαια που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εταιρείες που πλήττονται από την πανδημία κατευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε επιχειρήσεις που ελέγχουν μερικοί από τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Ένας αριθμός εταιρειών που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους εκμεταλλεύονται ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που υποστηρίζεται από τους φορολογούμενους, την ώρα που οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές αγωνίζονται να ανοίξουν και πάλι. Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται Covid Corporate Financing Facility (CCFF), είναι μία από τις πολλές που η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζά της χώρας ανακοίνωσαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην οικονομία.

    Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Chanel, ο θρυλικός οίκος αρωμάτων και μόδας που ελέγχουν τα αδέλφια Gerard και Alain Wertheimer. Πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες παγκοσμίως, με περιουσία συνολικής αξίας 56 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Η Chanel έλαβε 600 εκατομμύρια στερλίνες (757 εκατ. δολάρια) σε δάνεια από την πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο και χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Τράπεζας της Αγγλίας.

    Ένας άλλος αποδέκτης των κρατικών κεφαλαίων είναι η επιχείρηση που επιβλέπει το γήπεδο της ομάδας ποδοσφαίρου πρώτης εθνικής κατηγορίας, Tottenham Hotspur, στο Λονδίνο. Έλαβε χρηματοδότηση 175 εκατομμυρίων λιρών και ελέγχεται από τον Joe Lewis, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πρώην trader νομισμάτων, ο οποίος ζει στις Μπαχάμες.

    Η κατασκευάστρια φορτηγών CNH Industrial NV, που συνδέεται μετοχικά με την επιχειρηματική αυτοκρατορία των Ιταλών μεγιστάνων Agnelli, ζήτησε 600 εκατομμύρια στερλίνες. Η Carnival Plc, η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων που εδρεύει στο Μαϊάμι, της οποία τα πλοία αποτέλεσαν εστίες μόλυνσης του κορονοϊού, υπέγραψε για 25 εκατομμύρια στερλίνες. Ο πρόεδρός της είναι ο Micky Arison, ο οποίος κατέχει επίσης την επαγγελματική ομάδα μπάσκετ Miami Heat και έχει περιουσία 9 δισ. δολάρια.

    Και η JCB, ο κατασκευαστικός όμιλος που ανήκει στην οικογένεια των δισεκατομμυριούχων Bamford, έλαβε 600 εκατομμύρια στερλίνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Graeme MacDonald είπε στην εφημερίδα Telegraph ότι η εταιρεία ελπίζει να μην αξιοποιήσει καμία από τις διευκολύνσεις και πως θεωρεί το δάνειο ως ένα «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» έναντι ενδεχόμενων περαιτέρω διαταραχών.

    “Είναι απολύτως σωστό το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας υποστηρίζει τις εταιρείες προκειμένου να σώσουν θέσεις εργασίας και να επιβιώσουν, αλλά είμαι απογοητευμένη που χρηματοδοτούνται τόσες πολλές εταιρείες δισεκατομμυριούχων από τους φορολογούμενους”, δήλωσε η Margaret Hodge, μέλος του Κοινοβουλίου στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. «Είναι καιρός να στηριχθούν οι μεγιστάνες στις τσέπες τους και όχι στο δημόσιο πορτοφόλι”.

    Η Hodge, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών, δήλωσε ότι οι ανησυχίες της είναι βαθύτερες από τις εταιρείες που ελέγχονται από τους δισεκατομμυριούχους. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που κάνουν περικοπές ή χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικές τεχνικές για να αποφύγουν τους μεγάλους φόρους δεν θα πρέπει να επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα στήριξης. Σε επιστολή της 3ης Ιουνίου, η Hodge προέτρεψε τον Rishi Sunak, υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, να εμποδίσει εταιρείες με κακή φορολογική συμμόρφωση να λάβουν τα χρήματα διάσωσης.

    Η Tottenham Hotspur δήλωσε με ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της ότι θα χάσει 200 ​​εκατομμύρια στερλίνες από το lockdown και θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να καλύψει ανάγκες κεφαλαίων κίνησης. Όσον αφορά την Carnival, εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία συνεισφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο.

    Εκπρόσωπος της CNH Industrial παρέπεμψε σε ένα δελτίο τύπου της 29ης  Απριλίου, στο οποίο η εταιρεία είπε ότι η χρήση της οικονομικής βοήθειας καταδεικνύει τις προσπάθειές της να διατηρήσει ένα υγιές επίπεδο ρευστότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Chanel δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

    Σύμφωνα με το CCFF, η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει εμπορικά χρεόγραφα, με διάρκεια έως και ένα έτος, που εκδίδονται από μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν «σημαντική συμβολή» στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι στιγμής παρέχει χρηματοδότηση 16,2 δισεκατομμυρίων στερλινών στις εταιρείες.

    Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί σε συνδυασμό με μια σειρά προγραμμάτων δανεισμού που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, για μικρότερες εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι οι νομοθέτες και οι επιχειρηματικές ομάδες έχουν επικρίνει τις πρωτοβουλίες αυτές ως αργές και “δυσκίνητες”, οι εμπορικές τράπεζες έχουν εγκρίνει μερικώς και πλήρως εγγυημένα από το κράτος δάνεια ύψους 31,3 δισ. στερλινών, για περισσότερες από 745.000 εταιρείες από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η Burberry Group Plc, η Marks & Spencer Group Plc και η Rolls-Royce Holdings Plc ήταν μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από τη διευκόλυνση CCFF (Covid Corporate Financing Facility), δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Αλλά ο μεγαλύτερος ωφελημένος είναι ο γερμανικός κολοσσός χημικών BASF SE, που έλαβε 1 δισεκατομμύριο στερλίνες, το μέγιστο επιτρεπόμενο, βάσει του προγράμματος, ποσό.



    ΣΧΟΛΙΑ