• Business

    Oι τιμές πετρελαίου, οι υδρογονάνθρακες και τα σχέδια ΕΛΠΕ – Energean Oil

    Μαθιός Ρήγας, ετών 50, επικεφαλής Energean


    Η ένταση στις σχέσεις των κορυφαίων πετρελαϊκών παραγωγών χωρών, της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, οδηγεί σε ανοδική τροχιά τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς εγείρονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής του εφοδιασμού. Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύεται κατά 1,08% στα 37,44 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι ανεστάλησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Κίνας, λόγω της κατακόρυφης πτώσης του Shanghai Composite στο -6,85% και του Shenzhen Composite στο -8,1%.
    Ταυτόχρονα, στη χώρα μας, μέσα στο 2016, θα γίνει η επιλογή του αναδόχου για τα 3 χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος, με την ελπίδα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα (στην περιοχή Άρτα – Πρέβεζα οι δύο διεκδικητές, τα Ελληνικά Πετρέλαια (Γρηγόρης Στεργιούλης) και η Energean (Μαθιός Ρήγας), εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης), ενώ αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για τα θαλάσσια οικόπεδα του γύρου παραχωρήσεων open door.

    oil 1

    Αν η πορεία των τιμών του πετρελαίου συνεχίσει ανοδική πορεία, λόγω της έντασης της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, θα ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά αυτή και αυξάνονται οι προσδοκίες να κερδηθεί το στοίχημα για την προσέλκυση και πάλι των διεθνών παικτών του κλάδου και την προώθηση των projects, που βγαίνουν σε διαγωνισμούς. Σημειώνεται ότι το 2015 ήταν η χρονιά, που διεθνείς παίκτες αποχώρησαν από την ελληνική αγορά. Η Petroceltic αποχώρησε από την κοινοπραξία του Πατραϊκού και ήταν η δεύτερη ξένη εταιρία που έφυγε από τη χώρα μας, μετά την Petra Petroleum, που εγκατέλειψε την κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas, για τα Ιωάννινα, στα τέλη του 2014.

    Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, η έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, καθώς οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Εnergean Oil δείχνουν αποφασισμένες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια οικόπεδα.

    ΕΛΠΕ (Γρηγόρης Στεργιούλης)

    stergioylisH αποχώρηση της Petroceltic Resources Plc από την ελληνική αγορά έφερε τη µεταβίβαση του συνόλου των δικαιωµάτων της (33 1/3%) εξ ηµισείας στους άλλους δύο εταίρους, στα ΕΛΠΕ και στην EDISON. Κατόπιν αυτού, το επιχειρηµατικό σχήµα διαµορφώνεται πλέον σε Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων Δ. Πατραϊκού κόλπου Α.Ε. 50% (διαχειριστής) και Edison International SpA 50%.
    Οπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Γρηγόρης Στεργιούλης, “είναι σαφές ότι συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, εστιάζοντας στην Ελλάδα. Οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Πατραϊκού συνεχίζονται απρόσκοπτα, χωρίς καθυστερήσεις, στοχεύοντας στην ανακάλυψη πετρελαίου στην ελπιδοφόρα αυτή περιοχή το ταχύτερο δυνατόν. Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών, που θα εκτελεστούν από νεότευκτο σκάφος της εταιρείας Dolphin Geophysical UK”.
    Εν τω μεταξύ, για την περιoχή της Άρτας-Πρέβεζας, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν από κοινού με την Energean τις προοπτικές συνεργασίας, μετά τις ισουψείς προσφορές, που κατέθεσαν, με αποτέλεσμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, να προτείνει κοινή εκμετάλλευση.

    Energean Oil (Μαθιός Ρήγας)

    Μαθιός Ρήγας, ετών 50, επικεφαλής Energean
    Μαθιός Ρήγας, ετών 50, επικεφαλής Energean

    Η εταιρεία Energean Oil πραγματοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκ. δολαρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη για να αυξήσει την παραγωγή, και με την υλοποίηση επενδύσεων να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης των τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, αν υλοποιηθεί το 80% των επενδύσεων, τότε η εταιρεία δε θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τιμές, καθώς εκτιμάται ότι εάν η παραγωγή φτάσει στα 4-5 χιλιάδες βαρέλια, τότε ακόμη και με το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια, η εταιρεία καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα.
    Μια αλλαγή στην πορεία των τιμών πετρελαίου θα ενίσχυε την αποδοτικότητα και των νέων κοιτασμάτων, όπως αυτό στο Κατάκολο. Το συγκεκριμένο κοίτασμα υπολογίζεται ότι έχει περί τα 3 -5 εκ. βαρέλια και – με τιμές κάτω από τα 35 δολάρια – θα κινδύνευε να μην είναι οικονομικά βιώσιμο. Σχολιάζοντας τις προοπτικές των ελληνικών κοιτασμάτων και το επενδυτικό ενδιαφέρον, ο επικεφαλής της Energean, Μαθιός Ρήγας, σχολίασε ότι θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τη διαφήμιση των ελληνικών κοιτασμάτων, από τη στιγμή που οι έρευνες θα αποδώσουν και θα βρεθεί κάποιο κοίτασμα.



    ΣΧΟΛΙΑ