• Business

    Stellantis: Κέρδη καλύτερα του αναμενομένου το α’ εξάμηνο – Έρχονται νέες περικοπές κόστους

    • Bloomberg
    Carlos Tavares, CEO Stellantis

    Carlos Tavares, CEO Stellantis


    Καλύτερα του αναμενομένου κέρδη εμφάνισε η Stellantis το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς χαλάρωσε η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα μέτρα μείωσης του κόστους, συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών.

    Ο κατασκευαστής SUV Jeep και αυτοκινήτων Peugeot και τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε προσαρμοσμένο περιθώριο λειτουργικών εσόδων 14,4%, ξεπερνώντας το 12,2% των αρχικών προβλέψεων.

    Ο βασικός λόγος αυτού του αποτελέσματος ήταν οι περικοπές κόστους στα εργοστάσια της Stellantis, σύμφωνα με τον CEO, Carlos Tavares, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί «πιο εντατικά» με τους προμηθευτές για να πετύχει περαιτέρω μειώσεις.

    Οι μετοχές της Stellantis σημείωσαν άνοδο έως και 1,8% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις στο Μιλάνο, ενώ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 27% μέχρι στιγμής φέτος.

    Σημειώνεται ότι η Stellantis κατάφερε να περιορίσει τις καθυστερημένες παραγγελίες καθώς οι ελλείψεις κρίσιμων ημιαγωγών έχουν υποχωρήσει και ορισμένα προβλήματα εφοδιαστικής επιλύθηκαν ως επί το πλείστον.

    «Υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα που πρόκειται να λύσουμε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ήτοι να φέρουμε τα οχήματα που οι πελάτες μας περιμένουν καιρό», ανέφερε ο Tavares.

    Η νέα οικονομική διευθύντρια Natalie Knight, η οποία ανέλαβε τη θέση της αυτό το μήνα, δήλωσε ότι ο όμιλος προέβη σε «μια ποικιλία» αυξήσεων τιμών το 2022 και εξέτασε πού ήταν σκόπιμο να γίνουν πρόσθετες τιμολογήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Σημειώνεται ότι η Stellantis επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για διψήφιο περιθώριο κέρδους για ολόκληρο το έτος, θετικές ταμειακές ροές και τον ρυθμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

    Δήλωσε επίσης ότι βλέπει τη ζήτηση φέτος σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο.

    Παράλληλα, ο Tavares τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει περαιτέρω το βιομηχανικό της αποτύπωμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ως συνέπεια της δαπανηρής στροφής προς τα EVs.

    Ταυτόχρονα, δέχεται πιέσεις από τις γαλλικές και ιταλικές κυβερνήσεις να παράγει φθηνότερα αυτοκίνητα σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η Stellantis δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει τις τιμές των οχημάτων, εν μέσω επιθετικών μειώσεων τιμών από την αμερικανική ανταγωνίστρια Tesla και αυξημένου ανταγωνισμού από κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα χαμηλότερου κόστους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Taveres.

    «Προσφέρει μάλιστα, πιο προσιτά EVs», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Porsche: Τα σπορ Macan και 911 αύξησαν τα λειτουργικά κέρδη κατά 11% το α’ εξάμηνο

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €712.451

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €213.185



    ΣΧΟΛΙΑ