• Business

    Στέλιος Χατζηιωάννου (easyGroup): Τι λέει για το Brexit, γιατί βλέπει αύξηση των ναύλων στις αερομεταφορές

    Sir Στέλιος Χατζηιωάννου


    Προς έναν μεγάλο συμβιβασμό «βλέπει» ο Στέλιος Χατζηιωάννου να καταλήγει η περιπέτεια του Brexit, μετά και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

    Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας επιχειρηματίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις δωρεές του ιδρύματός του προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και τα βραβεία για τους νέους επιχειρηματίες, ανέφερε πως θεωρεί πιθανό να υπάρξει νέα αναβολή στην όλη διαδικασία ενώ εκτίμησε πως δύσκολα θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αμφιβάλλει ότι οι πολιτικοί μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση.

    Ο κ. Χατζηιωάννου, που έχει χρήσει «Sir» η βασίλισσα της Αγγλίας και «έχτισε» την αυτοκρατορία του στην Αγγλία επεσήμανε πάντως πως όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την πραγματικότητα που θα προκύψει, σημειώνοντας μάλιστα πως η easyjet δημιούργησε ήδη θυγατρική στη Βιέννη για παν ενδεχόμενο.

    Όσον αφορά στις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στην Ελλάδα, ο ταλαντούχος επιχειρηματίας υπογράμμισε πως σε πρώτη φάση δεν βλέπει κάποια σοβαρή επίπτωση, ωστόσο σε επιμέρους τομείς, όπως η εκπαίδευση ή ο τουρισμός, ίσως υπάρξουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί από εδώ και πέρα να χρειάζεσαι βίζα για να επισκεφθείς την Κέρκυρα από την Αγγλία».

    Ο κ. Χατζηιωάννου σχολίασε και την απόφαση αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ να καθηλώσουν τα Boeing 737 Max 8 και Max 9 μετά το αεροπορικό δυστύχημα με τις Aithiopian Airlines, λέγοντας πως δεν είναι εύκολο για μια εταιρεία να παραδέχεται πως έκανε λάθος στην κατασκευή ενός νέου μοντέλου, ειδικά μιας εταιρείας που έχει κατασκευάσει το  50% των αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή στον κόσμο ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Easyjet «πετάει» μόνο με Airbus.

    Εκτίμησε ωστόσο πως η απόσυρση των 371 αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 και Max 9 που «πετάνε» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο (εκ των οποίων περίπου 50 στην Ευρώπη), είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ryanair που πετάει αποκλειστικά με Boeing, η οποία θα έχει λιγότερα αεροσκάφη και λιγότερες θέσεις στη διάθεσή της για να μεταφέρει τουρίστες, κάτι που μοιραία θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

    Ο κ. Χατζηιώαννου ερωτώμενος εάν αυτή είναι μια εξέλιξη που θα ευνοήσει μακροπρόθεσμα την Easyjet, απάντησε πως κανείς δεν ευνοείται ποτέ από τέτοια πράγματα.

    Τέλος, αναφέρθηκε στο project Easyfood και στη διαδικασία μεταφοράς του στην Ελλάδα, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο καθώς εξακολουθεί να ψάχνει για το κατάλληλο ακίνητο που θα στεγάσει το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ που παρέχει τα απολύτως απαραίτητα σε τιμές κόστους.

    Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019»

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2019» που διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά από τον ιδρυτή της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation.

    Φέτος, μάλιστα, ο ετήσιος θεσμός για τη νεανική επιχειρηματικότητα επιστρέφει ανανεωμένος, αυξάνοντας το ποσό σε €120.000 (από €100.000 τις προηγούμενες χρονιές) και συγκεκριμένα: €30.000 στον πρώτο νικητή και €10.000 έκαστος σε εννιά ακόμα νικητές.

    Συνολικά θα βραβευτούν δέκα επιχειρήσεις (από οκτώ τις προηγούμενες χρονιές).

    Μέχρι και το 2019, το Βραβείο θα έχει ενισχύσει νέες επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των €920.000.

    Σημειώνεται ότι το Βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθέντες το 1979 ή μετέπειτα) που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον €10.000 το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής.

    Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019.

    Οι νικητές θα ανακοινωθούν από το ίδιο τον κ. Χατζηιωάννου στη 12η Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου 2019 στην Αθήνα.

    Στο πλαίσιο του θεσμού, έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί συνολικά 32 επιχειρήσεις, με 8 από αυτές να ανακηρύσσονται νικητές το 2018.

    Την περασμένη χρονιά, ανάμεσα σε 64 εταιρείες που έθεσαν υποψηφιότητα, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το FERRYHOPPER.COM, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που -μέσα από διαφορετικές λειτουργίες- μετατρέπει τη διαδικασία online κράτησης ακτοπλοϊκού εισιτηρίου σε μια απλή και ευχάριστη εμπειρία. Η εταιρεία έλαβε το μεγάλο έπαθλο των €30.000, ενώ ακόμη επτά εταιρείες βραβεύθηκαν με το ποσό των €10.000 η κάθε μία. Πρόκειται για τις: Duck Private Cheffing, DigitalWise, Greeking.me, Hempoilshop, Lamda ΜΑΕΒΕ, Park Around BV και Wine Art Α.Ε.

    Για πρώτη χρονιά πέρυσι, ο μεγάλος νικητής του Βραβείου, το Ferryhopper επιλέχθηκε από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και εντάχθηκε στο δυναμικό της easyGroup.

    H νέα πλατφόρμα www.easyferry.com έρχεται να συνδυάσει το πασίγνωστο εμπορικό σήμα της easyGroup με την καινοτομία και τις έξυπνες υπηρεσίες που παρέχει το Ferryhopper.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη γιορτή για το δεύτερο παιδί της Κλέλιας Χατζηιωάννου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη νίκη του Στέλιου Χατζηιωάννου κόντρα στον γαλλικό κολοσσό σουπερμάρκετ «Carrefour»



    ΣΧΟΛΙΑ