• Business

    Σταθόπουλος (BC Partners): Τεστ πειθαρχίας για τους επενδυτές η κρίση που βιώνουμε

    • NewsRoom

    Ο Νίκος Σταθόπουλος Διευθύνων εταίρος, BC Partners, μιλάει με θέμα “ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ”, στο συνέδριο του Economist Impact, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» στη Θεσσαλονίκη, Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


    Η γεωπολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επενδυτές ως μια άσκηση πειθαρχίας, τόνι9σε ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, από το βήμα του Συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist.

    Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι «διανύουμε μια περίοδο, όπου τα επιτόκια και ο πληθωρισμός βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Χρειάζεται μεγάλη επενδυτική πειθαρχία. Τα άνευ προηγουμένου επίπεδα του πληθωρισμού έχουν αυξήσει το επενδυτικό ρίσκο. Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί. Παρακολουθούν τις εξελίξεις, τηρώντας μια στάση αναμονής».

    Ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε αισιόδοξος αναφορικά με την κρίση, λέγοντας ότι οι ισολογισμοί των εταιρειών που μας ενδιαφέρουν παραμένουν υγιείς. Υπάρχει τόση ρευστότητα στο σύστημα που με κάνει να πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση ισορροπήσει νωρίτερα από όσο περιμένουμε».

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν να κινούνται σε ένα περιβάλλον με πληθωρισμό υψηλότερο από ότι είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη διάρκεια της κρίσης. Πρέπει να συνηθίσουμε και να μάθουμε να δραστηριοποιούμαστε σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια» είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε δε ότι η αστάθεια επηρεάζει όλους τους τομείς των επενδύσεων: «Επενδύονται λιγότερα κεφάλαια και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Υπάρχει επιφυλακτικότητα και αυτό επηρεάζει τον ορίζοντα των επενδύσεων. Επενδύουμε πλέον χωρίς τον συνήθη 5ετή επενδυτικό ορίζοντα».

    Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

    Αναφορικά με τη χώρα μας, ο επικεφαλής της BC Partners τόνισε ότι οι επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδα είναι πιο θετικές σε σχέση με άλλες αγορές και οικονομίες. Όπως εξήγησε, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και έχει ήδη περάσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Όπως τόνισε, η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας έχει αποκατασταθεί και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη ο αριθμός των επενδύσεων που προσελκύει η χώρα την τελευταία τριετία.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι στην παρούσα συγκυρία καμία χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο στην παρούσα γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία.

    Αναφερόμενος στους τομείς, που προσελκύουν στη σημερινή συγκυρία το ενδιαφέρον των επενδυτών, σημείωσε: «Προσανατολιζόμαστε σε τομείς που έχουν αμυντική συμπεριφορά. Σε τομείς που δεν επηρεάζονται από την αύξηση των πρώτων υλών. Σε τομείς που δεν απαιτούν μεγάλο cash flow».

    «Οι επενδυτές χρειάζονται πολιτική σταθερότητα» απάντησε με νόημα ο επικεφαλής της BC Partners κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και τα όποια σενάρια περί εκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

    Nίκος Σταθόπουλος (BC Partners- Nova): Υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες υπηρεσίες, προϊόντα, ταχύτητες στις τηλεπικοινωνίες



    ΣΧΟΛΙΑ