• Business

    Starbucks: Ρεκόρ συσσωρευμένων ζημιών και απλήρωτα δάνεια για την εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου

    • Άννα Διανά
    Στέφανος Μαρινόπουλος και Πάνος Μαρινόπουλος

    Στέφανος Μαρινόπουλος και Πάνος Μαρινόπουλος


    Όταν δύο δεκαετίες πριν η, πανίσχυρη τότε, οικογένεια Μαρινόπουλου άνοιγε το πρώτο  κατάστημα Starbucks, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στην παγκόσμια αγορά καφέ, κανείς δεν φανταζόταν τη συνέχεια.

    Η χρυσή εποχή των Starbucks που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα φτάνοντας τα 70 έχει περάσει ανεπιστρεπτί με την εταιρεία που τα αναπτύσσει να εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές και απλήρωτα τραπεζικά δάνεια.

    Επιπλέον η εκμετάλλευση και η χρήση του ονόματος Starbucks από τη Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, που αναπτύσσει τα Starbucks, έληξε στα τέλη Μαΐου, παρατάθηκε για έξι μήνες και ολοκληρώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου.

     Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, του 2020 που υπογράφηκαν το καλοκαίρι και αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ πρόσφατα, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη μητρική Starbucks για την πολυετή ανανέωση της συμφωνίας δικαιόχρησης (Franchise Agreement) που, όπως επισημαίνει,  αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

    27 καταστήματα Starbucks στην Ελλάδα

    Το δίκτυο Starbucks αναπτύσσεται από τη Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ και αποτελεί εταιρεία των Παναγιώτη Ι. Μαρινόπουλου και Στέφανου Ι. Μαρινόπουλου. Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη καταστημάτων και στην Κύπρο εκτός από την άδεια για την Ελλάδα και με εξαίρεση τα σημεία στα αεροδρόμια της χώρας που διέπονται από διαφορετικό καθεστώς μέσω της μητρικής εταιρείας.

    Σήμερα έχει 27 καταστήματα στην Ελλάδα και απασχολούνται σε αυτά 297 άτομα.

    Το δίκτυο πέρασε μία μεγάλη περίοδο αναδιοργάνωσης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, και μετά την κατάρρευση του ομίλου Μαρινόπουλος, κλείνοντας πάνω από τα μισά του καταστήματα, από τα 70 που είχε φτάσει, την περίοδο που η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε τα δικαιώματα, μέσω της Μarinopoulos Holding SARL, για ανάπτυξη του brand και σε γειτονικές αγορές όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

    Ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ και δάνεια που δεν εξυπηρετούνται

    Η εταιρεία βιώνει επί μακρόν τις συνέπειες της κρίσης, που οξύνθηκαν με την πανδημία. Ο αντίκτυπος αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, που επιβεβαιώνει ότι το 2020, που ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά συνολικά για τον κλάδο της καφεστίασης, είχε βαρύ αποτύπωμα και στις επιδόσεις της Μαρινόπουλος Εταιρείας Καφέ.

    Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα  10,99 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ το 2019 με τις καθαρές ζημίες της χρήσης να αυξάνονται στα 3,33 εκατ. ευρώ (από 1,8  εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση). Την ίδια ώρα αυξάνεται το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετείται.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός φτάνει στα 25 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 11,7 εκατ. ευρώ αφορούν το ομολογιακό δάνειο, 2,2 δάνειο από εταιρεία του ομίλου και 11 εκατ. τραπεζικές υπεραναλήψεις.

    Ειδικότερα, τα τραπεζικά δάνεια, που δεν εξυπηρετούνται προέρχονται από την Eurobank, Alpha Bank και τράπεζα Πειραιώς. Η σύμβαση με την Eurobank για το ομολογιακό δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ υπογράφηκε στις 28/4/2014 με ημερομηνία αποπληρωμής της τελευταίας ομολογίας στις 30/04/2018. Η αρχική σύμβαση με την Alpha Bank υπογράφηκε στις 16/01/2008 και το ποσό του δανείου με βάση την τελευταία πρόσθετη πράξη τον Δεκέμβριο του 2016 είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ.

    Με την τράπεζα Πειραιώς η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ έχει δύο συμβάσεις πίστωσης. Η πρώτη αφορά στη Marfin και είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2009με το ποσό του δανείου να έχει πλέον διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά ποσό 1 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Κύπρου και είναι από τον Σεπτέμβριο του 2009. Τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα διαχειρίζονται είτε από την ίδια την τράπεζα είτε από εταιρείες διαχείρισης δανείων και πιστώσεων.

    Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα κατά της εταιρείας υφίσταται διαταγή πληρωμής για ποσό 1,2 εκατ. ευρώ ωστόσο έχει εμπρόθεσμα ασκηθεί ανακοπή από την εταιρεία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκκρεμεί η απόφαση από το 2020. Μέχρι σήμερα η τράπεζα δεν έχει εκτελέσει τη διαταγή πληρωμής.

    Οι προβλέψεις για την πορεία

    Η διοίκηση της εταιρείας, η οποία παραδέχεται ότι εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τους όρους των δανείων όπως έχει συμβατική υποχρέωση ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση στην αποπληρωμή και στη μείωση του ύψους περιθωρίου.

    Στις εκτιμήσεις της για το 2021 σημειώνει ότι οι πωλήσεις θα είναι σε χαμηλότερα από την περίοδο προ της πανδημίας ωστόσο θα υπάρχει ανάκαμψη σε σχέση με το 2020.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η λήψη οικονομικών μέτρων από το κράτος και οι προσωρινές διευκολύνσεις από προμηθευτές και ιδιοκτήτες καταστημάτων (εκμισθωτές) αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία στη ρευστότητα και στις οικονομικές επιδόσεις.» Αντίστοιχα οι ζημιές της χρήσης εκτιμά ότι θα περιοριστούν κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχη δυναμική αναμένει για την τρέχουσα χρήση τουλάχιστον ως προς τις πωλήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Λαβίδας: Το σχέδιο για ολική επαναφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι αποχωρήσεις και το ενδεχόμενο αυξήσεων στους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ