• Business

    Στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών πέρασε ο τουρκικός «κολοσσός» Turk Telekom

    • NewsRoom


    Στην χρεοκοπία οδηγήθηκε ο τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» της Τουρκίας, Türk Telekom, υπό το βάρος δανείου προς τις τράπεζες από το 2013, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων.

    Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αποπληρωμές, οι πιστώτριες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Akbank, Garanti και İşbank, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού να αναλάβει τις μετοχές τον Ιούλιο. Η Akbank είχε χορηγήσει δάνειο ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Garanti είχε διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η İşbank είχε διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εκτόξευσε την αξία των δανείων, οδηγώντας στην αδυναμία της Türk Telekom να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

    Tο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την Τετάρτη την τελική έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας (55%) των μετοχών  της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών. Η Αρχή Πληροφορικής και Επικοινωνιών είχε εγκρίνει τη μεταφορά μετοχών στις 17 Αυγούστου.

    Η είδηση της χρεοκοπίας της Türk Telekom έφερε αναστάτωση στην Τουρκία, καθώς εκατοντάδες εταιρείες βρίσκονται σε παρόμοια θέση, με τα έσοδά τους να είναι σε τουρκικές λίρες ενώ τα δάνειά τους προς τις τράπεζες να πρέπει να αποπληρωθούν σε δολάρια ή ευρώ.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 30% της αξίας της από την αρχή του έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ