Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πώληση της Τσέλσι στον Αμερικανό Τοντ Μπέολι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στα έσοδα των 2,3 δισ. λιρών (περίπου 2,7 δισ. ευρώ), τα οποία παραμένουν «παγωμένα» σε λογαριασμό υπό τον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, μέσω εκπροσώπου του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Λονδίνου, κατηγορώντας το για ενέργειες που έχουν «παραλύσει» κάθε δυνατότητα διάθεσης των χρημάτων.
Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέταξε τον Αμπράμοβιτς στις κυρώσεις για τις διασυνδέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τις οποίες εκείνος αρνείται κατηγορηματικά. Ο τότε ιδιοκτήτης της Τσέλσι υποχρεώθηκε να πουλήσει την Τσέλσι, την οποία είχε αγοράσει το 2003, με την υπόσχεση ότι τα «καθαρά έσοδα» θα διατεθούν «σε όλα τα θύματα του πολέμου».
Από την υπόσχεση στο αδιέξοδο
Η διατύπωση αυτή θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, καθώς θα μπορούσε να περιλαμβάνει και Ρώσους πολίτες, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στο Λονδίνο. Έκτοτε, οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιμένουν ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς εντός της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της πρώην μητρικής εταιρείας Fordstam Ltd, η τελική δωρεά ενδέχεται να περιοριστεί σημαντικά – ακόμη και στα 950 εκατ. ευρώ – «μετά την αφαίρεση άλλων στοιχείων του ισολογισμού».

Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς ανέφερε ότι οι εταιρικές δομές που συνδέονται με τον επιχειρηματία, όπως η Camberley International Investments Limited, έχουν «παραλύσει» πλήρως από το 2022. «Καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει προτείνει καμία νομική λύση για την τρέχουσα κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η στάση του Λονδίνου
Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, είχε απειλήσει να σύρει τον Αμπράμοβιτς στα δικαστήρια για να ξεμπλοκάρει τα κεφάλαια, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία. Κοινή δήλωση της καγκελαρίου Ρέιτσελ Ριβς και του τότε Υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι υπογράμμιζε: «Η πόρτα για διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτή, αλλά είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε νομικά αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δει τα έσοδα από την πώληση της Τσέλσι να φτάνουν σε ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία».
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Νομικά, τα κεφάλαια εξακολουθούν να ανήκουν στον ίδιο τον Αμπράμοβιτς, γεγονός που περιπλέκει την υπόθεση. Μάλιστα, έκθεση της Βουλής των Λόρδων σημειώνει ότι «το αδιέξοδο αυτό εκθέτει τόσο τον κ. Αμπράμοβιτς όσο και την κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει πιο δεσμευτική συμφωνία από την αρχή».
Η κληρονομιά του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς υπήρξε ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της Τσέλσι. Από το 2003 έως το 2022, επένδυσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στο σύλλογο, δημιουργώντας μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας και δύο Champions League. Η διαμάχη με τη βρετανική κυβέρνηση έρχεται να επισκιάσει αυτή την κληρονομιά, αφήνοντας μετέωρο το μέλλον ενός τεράστιου ποσού που προοριζόταν – τουλάχιστον κατ’ επίφαση – για ανθρωπιστική βοήθεια.
Πολιτικές και νομικές προεκτάσεις
Η υπόθεση του Αμπράμοβιτς δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο. Αγγίζει το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση μετά την εισβολή του 2022. Το αν και πώς θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας παραμένει πεδίο έντονων διαφωνιών σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Και όσο η βρετανική κυβέρνηση δεν βρίσκει νομικό τρόπο να ξεκλειδώσει τα 2,7 δισ. ευρώ της Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει το ζήτημα στην επικαιρότητα – επιμένοντας πως τα χρήματα ανήκουν νόμιμα σε αυτόν και όχι στην πολιτική σκοπιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φήμες για αγορά γνωστής ομάδας
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς σκέφτεται να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο και να αγοράσει μετοχές σε γνωστή τουρκική ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, o Ρόμαν Αμπράμοβιτς σχεδιάζει να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη και να γίνει ένας από τους πιο εξέχοντες παράγοντες σε έναν σύλλογο της πόλης. Αν και οι αναφορές υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος σκοπεύει να αγοράσει μετοχές και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Γαλατασαράι, μια τέτοια κίνηση αντιμετωπίζει νομικούς και δομικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η δημόσια εταιρεία Galatasaray Sportif A.S. ελέγχεται από το Ίδρυμα Γαλατασαράι και όχι από ιδιωτική εταιρεία. Το ιδιοκτησιακό μοντέλο του συλλόγου βασίζεται συνεπώς στην ιδιότητα του μέλους και όχι στην εταιρική μετοχική σύνθεση, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες ή εξωτερικούς επενδυτές, εκτός εάν το αποφασίσει το ίδιο το Ίδρυμα.
Με έμμεσες μορφές συνεργασίας
Για να εμπλακεί οικονομικά, ο Αμπράμοβιτς θα έπρεπε πιθανότατα να αναζητήσει έμμεσες μορφές συνεργασίας – όπως χορηγίες, συνεργασίες σε υποδομές ή κοινοπραξίες που περιλαμβάνουν εμπορικές θυγατρικές του συλλόγου, αντί για άμεση αγορά μεριδίου. Εάν πραγματοποιηθεί μέσω επιτρεπόμενων διαύλων, η εμπλοκή του Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στο αθλητικό τοπίο της Τουρκίας.
Η Γαλατασαράι, η οποία έχει κατακτήσει τον τίτλο της τουρκικής SuperLig τις τρεις τελευταίες συνεχόμενες σεζόν, συνεχίζει να επεκτείνει το διεθνές της brand μέσω συμφωνιών χορηγίας, ευρωπαϊκών διοργανώσεων και έργων ακαδημιών στο εξωτερικό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Citi και Jefferies για Alpha Bank: Υστέρηση στα λειτουργικά κέρδη αλλά σύσταση«Buy»
- Τζέικομπ Χέλμπεργκ: Ο σύμβουλος του Τραμπ έκανε βόλτα στην Μητροπόλεως και δοκίμασε ελληνικό σουβλάκι
- Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας – «Υπάρχει δέσμευση για την επίλυση όλων των προβλημάτων του παρελθόντος»
- Έλον Μασκ: Τι μπορεί να αγοράσει με το αδιανόητο ποσό του 1 τρισ. δολαρίων – Από την Ivy League ως την Ελβετία